bloc sense fulls

Repòrter, desembre de 1994 | El premi més milionari de la historia de la Loteria Primitiva cau a Calella

Dijous, 4 de febrer de 2021 04:30 hCalella es va despertar el diumenge 13 de novembre amb la notícia. Els rumors i les especulacions van trigar poc a estendre's entre els veïns. El fet s'ho mereixia. El premi més important que ha repartit mai la Loteria Primitiva va tocar a Calella. Una sola persona amb 300 pessetes i una aposta automàtica —la màquina va ser qui aleatòriament va escollir els números de la sort— va guanyar 2.372.528.733 pessetes. Ni una més ni una menys. La butlleta que contenia els números 1, 6, 21, 29, 33 i 43 va ser segellada a l'administració de loteria del número 358 del carrer Església, a pocs metres del barri de Poblenou, de Pineda.

Aquell diumenge, dia 13, la propietària de l'administració, Maria Antònia Roldán Cobos, va rebre la notícia a través d'un periodista que la va trucar a casa seva. Després d'aquella, Maria Antònia Roldán en va rebre moltíssimes més. A mig matí, l'administració era oberta perquè els informadors gràfics poguessin filmar i fotografiar l'establiment on poques hores abans havia estat l'afortunat fent l'aposta.

L'afer es va embolicar aviat. Pels carrers de la població els veïns parlaven del pressumpte guanyador quan l'afortunat potser encara dormia. Com a mostra un botó: a quarts d'11 del matí, al camp de futbol, els espectadors de les categories inferiors del club ja ho comentaven. «Diuen que el guanyador és un negre», deien. Les informacions sortides de boca fle l'administradora també van contribuir a engrandir la bola, segons s'ha sabut més tard. Embolica que fa fort.

A migdia els periodistes preguntaven als immigrants d'una pensió de Calella situada a la N-ll si algun d'ells era el posseïdor de la butlleta. Aquell tros de paper que tothom desitjava tenir. No va caldre que passés ni un dia perquè els mitjans d'informació apuntessin la hipòtesi que el nou multimilionari fos un immigrant africà de raça negra.

Dilluns, 14 de novembre. L'administració de loteria acull el triple de periodistes que el dia anterior i nombrosos representants d'entitats bancàries es posen en contacte amb el matrimoni de l'administració. Incomprensiblement tothom espera que el guanyador es dirigeixi a l'establiment, des d'on proliferen les declaracions contradictòries i especulatives. Mentrestant, l'autèntic afortunat ingressava la butlleta de la sort en una entitat bancària el nom de la qual es desconeix. Aquest extrem no es va confirmar fins dijous, dia 17, al vespre, quan ho va fer públic l'Organismo Nacional de Loterías y Apuestas del Estado. Des d'aquest organisme es va dir que «tots els indicis» apuntaven cap a un immigrant com a possible guanyador.

L'afortunat va fer comprometre el banc que no facilités la seva identitat ni cap pista que pogués dur cap a ell. Abans, però, els periodistes ja havien donat un nom —Keba— i unes dades —entre 24 i 28 anys, gambià i que treballa de pagès a Sant Pol de Mar, entre moltes altres—, a través de les nombroses informacions aparegudes durant aquells dies. Quan es va saber que la butlleta estava ingressada des de dilluns la confusió va créixer encara més. Fins aleshores, els suposats amics de Keba havien dit que la butlleta era a les seves mans i que, per tant, encara no l'havia ingressat al banc.

El col·lectiu africà de Calella no va evitar d'entrar en el joc. Nombrosos immigrants van parlar davant dels micros dient coses que desconeixien o mentides intencionades. Des de fora, calellencs que coneixen bé els africans atribueixen les evidents contradiccions a una estratègia per despistar els periodistes, mentre que d'altres diuen que l'afany de sortir a la premsa els porta a llepar micro.

El president de l'Associació d'Africans Moussa Molo, Coli Boiro, va jugar un paper important en l'assumpte. De jurar i perjurar que coneixia l'afortunat —fins al punt que va anar a l'administració dient que feia d'intermediari amb Keba— va passar a negar que conegués a ciència certa si aquell treballador gambià que viu als apartaments Codina era el nou-ric de Calella. Coli Boiro no va localitzar Keba, tot i ser el líder del col·lectiu africà a l'Alt Maresme i haver afirmat que sovint anava al seu pis a veure la televisió.

El president de Moussa Molo va passar en pocs dies de l'alegria a la «decepció» perquè, segons va manifestar a l'agència Efe, Keba va prometre a membres de l'associació que els facilitaria pisos de lloguer i fins i tot va demanar-los que comencessin a gestionar-ho amb una agència immobiliària. Boiro estava convençut que el presumpte guanyador de la Primitiva ajudaria els africans de Calella, per la qual cosa va demanar-li, a través de la premsa, que donés la cara.

La cara, però, difícilment la podia donar, si era mínimament intel·ligent. El cònsol de Gàmbia a Barcelona, Juan Antonio del Moral, aposta perquè la hipòtesi de l'immigrant milionari ès una bola. «El guanyador podria ser un espanyol que ha llençat la bola per despistar», va dir el cònsol. La incògnita continua.Un dels més rics de Gàmbia

Si el posseïdor de la butlleta dels 2.372 milions és un immigrant gambià, s'haurà convertit en un dels homes més rics del seu país. Aquest import de diners és l'equivalent al que guanyen prop de 58.000 ciutadans gambians en un any. El producte interior brut (PIB) de Gàmbia és de prop de 240 milions de dòlars nord-americans, amb la qual cosa el presumpte afortunat hauria guanyat una mica menys del 10% dels recursos econòmics del seu país. Els 2.372 milions també equivalen al volum de les exportacions pròpies de Gàmbia i supera el volum de dos projectes del Banc Mundial per a reforestació i obres públiques aprovats aquest any. En aquest país africà el sou d'un ministre oscil·la entorn deies 60.000 pessetes. I una dada més: el pressupost de l'Ajuntament de Calella per a 1994 era de 1.600 milions, dels quals 256 es destinen a inversions.

Un premi històric amb precedent a Pineda

Es tracta del premi més important de la història de les loteries a l'Estat espanyol. El sorteig va aixecar moltíssima expectació perquè hi havia un pot acumulat de 1.948 milions de pessetes, al qual es va afegir el fons de la recaptació destinat als premis de primera categoria. Abans d'aquesta històrica Primitiva, el premi més important que havia donat mai la Loteria Primitiva eren els 1.323 milions que va obtenir un veí de Granada el 16 d'abril d'aquest mateix any. La recaptació per al sorteig del dia 12 va superar els anteriors. A tot l'Estat espanyol es van jugar 3.249 milions. A part de la butlleta guanyadora segellada a Calella tres butlletes amb cinc números encertats més el complementari van rebre cada una d'elles 29 milions. Aquestes van ser segellades a Còrdova, Las Palmas de Gran Canària i València.

El premi més milionari de la Loteria Nacional fins ara va ascendir a 1.119 milions i va tocar el passat mes de març a Tordesillas. La travessa de futbol més important va ser la d'un jugador de Madrid que la temporada passada va rebre 732 milions, mentre que la Bonoloto més gran va ser de 1.201 milions, que el novembre de 1990 van anar a parar a Valladolid.

Aquesta no ha estat la primera vegada que un premi supermilionari de la Loteria Primitiva cau a l'Alt Maresme. El veí de Pineda Miguel Contreras va guanyar 1.068 milions de pessetes, l'agost de l'any passat. Contreras, de 60 anys, casat i sense fills, va marxar de Pineda poc després d'aconseguir aquest premi. Miguel Contreras viu actualment instal·lat en una ciutat de les comarques gironines, allunyat d'amics i coneguts. Contreras sempre apostava per la mateixa combinació i va ser l'únic encertant en el sorteig del 7 d'agost de 1993, amb els números 15, 16, 20, 26, 31 i 41. Per 400 pessetes que li va costar l'aposta, el veí de Pineda va obtenir 1.068 milions. L'afortunat, que va ser definit pels seus coneguts com una persona molt treballadora, inicialment es pensava que havia guanyat 15 milions, però quan va anar a l'administració de loteries li van aclarir la quantitat obtinguda.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 29, desembre de 1994, pàgines 26 i 27.)


 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Nació.cat

Dijous, 16 ago.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits