bloc sense fulls

Repòrter, gener de 1995 | Malgrat aprova un pressupost per aquest any un 8% inferior a l'anterior

Divendres, 5 de febrer de 2021 05:00 hL'Ajuntament de Malgrat de Mar va aprovar en el ple de l'I de desembre un pressupost de 1.385 milions de pessetes per a l'any 1995, que és un 8,23% inferior respecte al de l'any passat. Aquesta disminució respon al fet que el pressupost de 1994 ja preveia les inversions per a la urbanització del polígon industrial de Can Patalina i del passeig Marítim, i per a la construcció del pavelló poliesportiu Germans Margall. El capítol d'inversions reals ascendeix a 522 milions —el de l'any passat era de 715 milions—, entre els quals destaquen les obres d'urbanitzacions als barris Can Palomeres —105 milions— i Verge Montserrat—100— a més del nou poliesportiu, per al qual l'Ajuntament espera una subvenció de la Generalitat de 90 milions. Per la remodelació de l'antic escorxador com a casal de cultura, el consistori preveu una inversió de 40 milions, mentre que per a l'adquisició de terrenys hi ha una partida de 50 milions. El consistori té previst finançar la major part de les inversions amb un crèdit de 274 milions. La intenció de l'equip de govern —PSC, ERC i IC— és finalitzar l'exercici amb superàvit, gràcies a una major contenció de la despesa corrent.

Precisament en la sessió plenària del 22 de desembre, l'Ajuntament va aprovar inicialment —per unanimitat— els projectes per executar les obres d'urbanització a l'avinguda Verge Montserrat, fins al carrer Joan Maragall, i dels carrers del barri Palomeres.

L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, considera que el pressupost és «senzill i auster» i atribueix a una «bona gestió» que l'endeutament real només passi de l'11,4% al 16,6%, amb les inversions que es tiraran endavant. Les partides de Benestar Social i la de participació al fons de solidaritat experimenten un augment. En el cas d'aquesta última, l'aportació ha passat de 500.000 a 3.000.000 pessetes per al Tercer Món. Això representa el 0,7% del pressupost ordinari de l'Ajuntament sense comptar el capítol de personal, o sigui: el 0,7% dels recursos propis municipals. L'equip de govern va adoptar aquesta decisió a proposta del grup d'IC. El de Malgrat és el primer consistori de l'Alt Ma- resme que se suma a la campanya de solidaritat del 0.7%.

El pressupost va ser aprovat amb els vots contraris de l'oposició —PP, CiU i Grup Mixt—, si bé l'argumentació va ser força diferent. El regidor de CiU, Jordi Pica, no va dir ni una paraula. El portaveu del PP, Gonçal Prieto, va proposar que l'aprovació del pressupost quedés sobre la taula perquè no havien tingut prou temps per estudiar-lo. Un cop l'equip de govern va desestimar la proposta de Prieto, el portaveu del PP va lamentar que el pressupost no s'aprovés per unanimitat, ja que condicionarà la gestió de l'equip de govern resultant de les eleccions municipals del proper 28 de maig. El PP entén que les partides de 10 milions per redactar projectes tècnics i la de 5 milions per ampliar la xarxa informàtica del consistori són «desorbitades». Els populars també critiquen que per a aquest any no es prevegi una millora dels carrers cèntrics del municipi.

El regidor del Grup Mixt, Josep Barney, va afirmar en el ple que la contenció no és real i que el pressupost tampoc ha baixat tant com diu l'alcaldessa, atès que simplement s'han previst menys inversions. Barney creu que s'hauria de fer un major esforç en obres d'infraestructura —es va referir a la imatge que ofereix el municipi a simple vista— i lamenta que Ràdio Malgrat no disposi d'un pressupost propi, ja que la creació del patronat municipal es va iniciar el 1993. L'alcaldessa, que va qualificar d'«excusa» l'argument de Prieto del poc temps per estudiar-lo, va respondre el regidor del Grup Mixt dient que al pressupost global del consistori hi ha partides previstes per a l'emissora de ràdio.

L'Ajuntament de Malgrat ha apujat les ordenances municipals per a l'any 1995 una mitjana del 3,5% i ha creat una nova divisió de l'lmpost d'Activitats Econòmiques (lAE) segons la qual les industries situades a la façana marítima —al Camí de la Pomereda— veuran incrementats els impostos. L'IAE tindrà quatre mòduls diferents, mentre que fins ara tenien el mateix coeficient —1,2— per a tota la població. La nova distribució d'aquest impost queda de la següent manera: Camí de la Pomereda, 1,5; carretera N-ll, 1,4; passeig Marítim, 1,3; carrer Sant Esteve, 1,3; avinguda dels Pins, 1,3, i, finalment, la resta del poble, 1,2.Enfrontament a l'equip de govern

L'equip de govern de Malgrat es va enfrontar i dividir en el ple del 22 de desembre, amb motiu de dues mocions presentades per ERC i IC, en què demanaven la modificació del Pla General i la suspensió de llicència d'obres a la unitat d'actuació número 14, que afecta l'antiga fàbrica de l'aigua. Els socialistes van rebutjar les mocions gràcies al suport de l'oposició —PP, CiU i Grup Mixt—, després d'una discussió en què els portaveus dels grups que governen es van intercanviar acusacions. ERC i IC volen que el projecte de l'antiga fàbrica de l'aigua —que preveu l'edificació de 250 habitatges— tingui un volum edificable més baix per tal de descongestionar la població i reclamen més zones verdes i equipaments dels que estan previstos en l'estudi de detall. Lluís Llerinós, d'ERC, i Marta Hernández, d'IC, van reconèixer que han trigat massa a adonar-se de les característiques. «Tots tenim dret a equivocar-nos», va dir Llerinós.

L'Ajuntament ha anat aprovant tots els tràmits per tirar endavant aquestes obres per unanimitat, en diverses sessions compreses entre el 24 de març i el 3 de novembre. El consistori també havia aprovat el projecte d'urbanització, valorat en 70 milions, que assumiran els promotors. L'alcaldessa va qualificar ERC i IC d'«electoralistes» i els va acusar de «massa valents» perquè si es modifiqués el Pla General els propietaris podrien dur el cas als tribunals i l'Ajuntament podria acabar pagant 150 milions d'indemnitzacions.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 30, gener de 1995, pàgines 18 i 19.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits