bloc sense fulls

Repòrter, gener de 1995 | Jaume Pruna, president de Pa, Vi i Moltó, entitat que compleix 25 anys

Divendres, 5 de febrer de 2021 06:00 hJaume Pruna i Paradell
és el president del Grup Pa, Vi i Moltó, entitat de Calella que ha celebrat el seu vint-i-cinquè aniversari al llarg de 1994. L'edició del llibre Els primers vint-i-cinc anys, d'Àngel Badalló, i la inauguració d'un nou local més espaiós van marcar la commemoració d'aquest aniversari.
—Què és el Grup Pa, Vi i Moltó?
—«Actualment, penso que és una entitat cultural plenament consolidada. Va néixer d'unes sortides a la muntanya i ha acabat sent una entitat cultural de primer ordre a la nostra ciutat.»
—Quin paper desenvolupa a Calella?
—«Té diversos vessants. La cultura, la natura, la gastronomia i el lleure.»
—Hi ha gent que diu que es tracta d'una entitat més lúdica que no pas cultural.
—«Penso que actualment no, que està plenament dedicada a la cultura. La prova és que avui disposem d'un magnífic local i hem anat fent moltes coses. Hem fet 40 monuments, una sèrie d'homenatges a persones importants de Catalunya i de fora. També és cert que fem cultura del folklore amb festes de l'allioli, botifarrades, l'home dels nassos, el  cagatió, la cavalcada de Reis, el pessebre vivent... Tot i això, són tradicions de la nostra terra. Penso que avui no es pot negar. Que el grup no va néixer amb aquesta intenció i després s'hi ha anat tornant, evidentment, és una realitat.»
—Quina era la intenció inicial?
—«Acostumats ja plenament al turisme, l'any 1969, la gent només pensava en el negoci i necessitàvem oxigen. Jo tenia la idea d'uns quants amics per fer unes sortides de diumenge per anar a la muntanya a desintoxicar-nos de la dura activitat de la ciutat. Així va anar fins a l'any 1973, quan vam entrar en la comissió de festes de primavera del poble. Aquí va néixer la trajectòria cultural que hem dut fins ara.»
—Com és que hi ha tan poques dones en el grup?
—«En realitat hi ha més dones que homes. El que passa és que les dones són col·laboradores. Jo diria que dels 314 socis potser 200 són senyores, però no es veu a les sortides a les muntanyes. Si fem algun sopar les hem de treure a esbargir una mica. Ens han qualificat de masclistes, però tampoc n'hi ha per a tant.»
—La relació amb l'Ajuntament és tan dolça com sembla?
—«És bona i sempre ho ha estat. He tractat amb quatre alcaldes i mai no he tingut problemes. Tampoc se'ns ha negat que féssim res, llevat d'una o dues vegades que hem entès que potser no era prudent fer una cosa que ens semblava. Les relacions han estat bones, més bones que no pas l'ajut econòmic. Veritablement, tots els ajuntaments van escanyats, però en el camp de la cultura... Això mereixeria un capítol important. Si no demostrem que estem preparats i pràcticament al segle XXI, mai no arribarem al llistó de dir que Catalunya està en un nivell cultural molt alt. Els ajuntaments i la Generalitat haurien de donar més suporta les entitats».
 
Llibre i seu social

La presentació del llibre Els primers vint-i-cinc anys, el dia 26 de novembre, i la inauguració d'un nou local social, l'endemà, van marcar la celebració d'aquest aniversari del Grup Pa, Vi i Moltó. El poeta Lluís Gassó, amb la presència de l'alcalde, Joaquim Rey, va fer la presentació del nou volum d'Àngel Badalló, que és el cronista de l'entitat. El llibre té 185 pàgines, profusament il·lustrades, que tractes sobre la història de l'associació, però també contenen poemes en record de calellencs desapareguts i un record d'infantesa de l'autor sobre alguns carrers de la població. Lluís Gassó va qualificar el cronista d'«il·lustre calellenc» i va afirmar que el llibre forma part de la història de Calella. Durant la presentació, Badalló va dir que al llibre hi ha «trossets del meu cor» i va admetre que està fet «amb més bona intenció que tècnica». «És un llibre de calellenc per als calellencs», va concloure. L'alcalde creu que l'entitat és «una síntesi de la ciutat» i que sense el grup «la història de Calella tindria un altre sentit». «Sembla mentida que es puguin fer tantes coses», va exclamar Joaquim Rey, en referència al llistat d'activitats desenvolupades. L'entitat disposa d'una nova seu social, situada al número 227 del carrer Jovara, amb 250 metres quadrats. El nou local també fa la funció de museu.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 30, gener de 1995, pàgina 35.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Les Santes

Dissabte, 26 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits