bloc sense fulls

Repòrter, febrer de 1995 | Calella aprova un pressupost de contenció, que puja a 1.427 milions

Dissabte, 6 de febrer de 2021 05:00 hL'Ajuntament de Calella va aprovar en el ple del 20 de gener un pressupost de 1.427 milions de pessetes per a aquest any, la qual cosa representa una disminució del 9,66% en relació amb el de l'any passat, que era de 1.600 milions. Durant la sessió, l'alcalde de Calella, Joaquim Rey, va qualificar el pressupost com «l'únic possible» i va recordar que la major part dels diners seran gestionats per l'equip de govern resultant dels comicis del 28 de maig. Joaquim Rey va destacar que l'objectiu del pressupost és contenir la despesa sense hipotecar la situació econòmica del consistori, però mantenint el mateix nivell de serveis que fins ara. La clau rau en la racionalització dels serveis propis i en una modificació administrativa de l'Ajuntament, segons va explicar Rey. L'alcalde va dir que el pressupost és «dur» i que l'equip de govern —CiU i Grup Mixt— ha defugit la tentació d'haver-lo elaborat amb finalitats electoralistes. Els recursos de què disposa el consistori són els mateixos que l'any 1994, ja que l'Ajuntament només ha apujat l'impost de béns immobles (IBI), un 3,5%. En canvi, aconseguirà un estalvi del 10% amb els préstecs bancaris.

El capítol d'interessos passa de 137 milions de l'any passat a 116 d'aquest exercici. Les depeses corrents previstes en el pressupost de 1994 ascendien a 1.288 milions, mentre que aquest any es preveu que siguin 1.119. A part de la disminució dels interessos, la disminució de les despeses corrents s'explica gràcies a la destacable baixa del capítol de compra de béns i serveis. L'any passat aquest capítol era de 515 milions, xifra que aquest any passa a 402 milions.

Les inversions reals, però, també disminuiran, atès que l'any passat ascendien a 256 milions i ara són 201 milions els que es destinaran a aquest concepte. Aquest capítol inclou la construcció de l'illa de vianants al carrer Jovara —70 milions—, la urbanització del carrer Amadeu —85—, la tercera anualitat de la compra de l'edifici Can Salvador de Plaça —6— i la implantació de noves instal·lacions esportives al pla parcial número 1  (PP1) — 40— , entre d'altres. Al llarg d'aquest any és previst que també s'executin altres obres com els pàrquings de l'estació de Renfe i el carrer Roser, la urbanització del passeig marítim entre les rieres Capaspre i Valldenguli i la construcció d'un abocador al quilòmetre 2 de la carretera d'Hortsavinyà. Algunes d'aquestes últimes inversions estan incloses en el capítol 7 de despeses —transferències de capital—, mentre que d'altres ja tenien assignació pressupostària l'any passat però no comencen fins ara.

L'alcalde va demanar el vot favorable als grups de l'oposició —PSC, PP, ERC i IC—, però aquests van mostrar-se contraris a la proposta de pressupost que hi havia sobre la taula. Els arguments defensats pels membres de l'oposició van ser diversos. El regidor del PSC Joan Torrent va manifestar sentir-se satisfet per l'intent de l'equip de govern de contenir la despesa, però va lamentar la manca de diners per fomentar l'economia de la població —va parlar del turisme i del Patronat— o avançar la construcció del polígon industrial. El regidor del PP Miquel Campoy va criticar la reducció del pressupost del Patronat Municipal de Turisme —que passa de 44 a 32 milions— i del Patronat del Museu-Arxiu, que es redueix en mig milió de pessetes. Campoy, que a l'igual que altres regidors de l'oposició va lamentar el poc temps de què tia disposat per estudiar-se el pressupost —48 hores—, va preguntar-se: «O abans la gestió era deficient o bé aquest és un pressupost electoralista».

La regidora d'ERC Imma Teixidó va dir que algunes partides d'ingressos estan «inflades», per la qual cosa entén que les inversions —de les quals va afirmar que «no són res de l'altre món»— difícilment es faran sense recórrer als préstecs. El regidor d'IC, Joan Juhé, va atacar les inversions previstes al PP1 i la urbanització del passeig marítim, a més de criticar la privatitzacio de serveis municipals. Juhé també va advertir que el deute pesarà «com una llosa» i va ironitzar sobre la «racionalització» del funcionament si encara hi ha 414 milions de pessetes pendents de cobrament. L'equip de govern va rebutjar una moció presentada per IC en què proposava destinar el 0,7% dels ingressos al desenvolupament del Tercer Món. L'oposició, en canvi, va votar-hi a favor.El portaveu del Grup Mixt, Martí Barrera, va argumentar el seu suport al pressupost per a aquest any dient que gràcies a la reorganització tant política de l'equip de govern com administrativa de l'Ajuntament es reduiran les despeses augmentant l'efectivitat en la gestió, sense reduir el nivell de serveis. El regidor d'Hisenda, Josep Maria Gallart, va dir que la reorganització es farà amb criteris d'empresa i que les restriccions responen a la intenció de no incrementar la pressió fiscal sobre els veïns. Gallart creu que el pressupost no fa cap «concessió s la galeria». Finalment, l'alcalde va retreure a l'oposició que no acceptessin el seu oferiment de participar en la elaboració del pressupost. «S'han instal·lat en el camp que l'equip de govern és il·legal i amaguen el cap sota l'ala», va dir-los Rey.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 31, febrer de 1995, pàgines 16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits