bloc sense fulls

Repòrter, febrer de 1995 | La portaveu d'IC de Malgrat dimiteix acusant l'agrupació local de racista

Dissabte, 6 de febrer de 2021 05:00 hLa portaveu d'Iniciativa per Catalunya (IC) a l'Ajuntament de Malgrat, Marta Hernández, va presentar el 20 de gener la seva dimissió com a regidora per les fortes discrepàncies que des de feia mesos mantenia amb membres de l'agrupació local. En la carta que es reprodueix en aquesta pàgina, Hernández acusa l'agrupació de racista, ja que no la van acceptar com a integrant de la llista per a les properes eleccions municipals perquè viu amb un negre. La doctora Marta Hernández era regidora des de l'any 1987 i durant aquest mandat era responsable de les regidories de Sanitat, Benestar Social i Medi Ambient. El passat novembre va anunciar que no repetiria com a cap de llista als comicis del 28 de maig, a causa de «discrepàncies personals» amb militants de l'agrupació. Fins al 20 de gener, però, no va desvelar el motiu del conflicte. Segons Hernández, no van voler que tornés a formar part de la llista d'IC perquè la seva relació de parella amb un negre seria electoralment «contraproduent».

Hernández té intenció de continuar vinculada al partit, atès que forma part de la comissió permanent, de la comissió política nacional i de la sectorial d'emigracions i minories ètniques. Tot i això, ha manifestat que la direcció del partit «ha estat feble» davant del conflicte i ha criticat el seu president, Rafel Ribó, perquè no va atendre les seves queixes. Precisament el dia abans de presentar la dimissió, en el ple de l'Ajuntament, el portaveu del PP, Gonçal Prieto, va insinuar que Hernández hauria de dimitir perquè, segons ell, no s'ha dedicat prou a assumptes de la seva responsabilitat com la contaminació dels aqüífers de la Tordera i les deficiències de l'ambulatori. Abans del ple, ella ja havia pres la ferma decisió de dimitir, però no ho va fer públic fins l'endemà. En tot cas, l'aleshores regidora va contestar les insinuacions de Prieto amb duresa dialèctica, dient que els «problemes interns» no han perjudicat la gestió municipal ni han modificat la seva coherència.

Hernández va dimitir a finals de desembre com a portaveu d'IC al Consell Comarcal perquè el conflicte local no li permetia dedicar-s'hi. A més, entén que el Consell és una administració mancada de contingut. Fins al ple del Consell del 17 de gener, però, no es va fer pública la seva renúncia. La número 3 de la llista d'IC a Malgrat, Sílvia Aguilera, té ara l'oportunitat d'entrar al consistori.


Les raons d'una dimissió


MARTA HERNÁNDEZ I REGÍ
En data d'avui, 20 de gener de 1995, he entregat la meva carta de dimissió com a regidora de l'Ajuntament de Malgrat de Mar a la senyora alcaldessa. El motiu concret que m'ha portat a prendre aquesta decisió és la impossibilitat per part meva de continuar treballant, tant ara com en el proper mandat, amb les persones de l'agrupació local d'Iniciativa per Catalunya, que fa gairebé nou mesos van considerar que la meva presència en la propera llista a les eleccions municipals podia ser contraproduent, ja que una part dels electors no veurien de bon ull la meva actual relació de parella amb una persona negra.

Després d'un llarg temps d'espera, durant el qual el distanciament i la incomunicació amb les persones del grup ha arribat a afectar el bon treball que fins aleshores s'havia fet des d'IC de Malgrat, he arribat a la conclusió que no només per dignitat personal, sinó també per coherència política amb el projecte d'IC —la formació política més bel·ligerant en la defensa de la igualtat de drets de totes les persones, sigui quin sigui el seu color, procedència o religió—, havia de fer públics els motius de la meva absència en la propera llista, i de la meva dimissió en data d'avui.

Aquest llarg silenci ha estat motivat per la meva confiança que des de la direcció —malgrat que la decisió en l'agrupació local va ser presa per cinc opinions contra la meva— s'actués sobre el tema fent un seguiment del conflicte, tal com s'havia compromès a fer inicialment.

Al meu entendre, la posició de la direcció ha estat feble, posant per davant l'estabilitat d'una llista, a la dificultat que sens dubte genera el fet d'abordar frontalment un conflicte de principis, que, malauradament, pot ser cert que sigui poc rendible electoralment. Així ho vaig expressar el dimarts dia 10 de gener al president d'Iniciativa per Catalunya, Rafel Ribó, que em va comunicar  que abans de 48 hores em donaria una resposta a les meves queixes, resposta que no s'ha produït.

Finalment, voldria deixar clar que en cap moment aquesta decisió no és una renúncia a la meva militància activa al si d'IC, ja que a hores d'ara no veig cap altra formació política que defensi els valors tradicionals de l'esquerra com ho fa IC, malgrat aquestes contradiccions. I és més, aquest serà per a mi, i espero que ho sigui també per a d'altres militants, un estímul per ser més bel·ligerants en qüestions com les de la lluita contra el racisme i la xenofòbia amb vista a tenir més quotes de respecte i de tolerància, que són una assignatura pendent de gran part de la nostra societat, fins i tot a casa nostra.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 31, febrer de 1995, pàgina 18.)

 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits