bloc sense fulls

Repòrter, març de 1995 | CiU i el PSC s'avancen al PP, ERC i IC en l'elecció dels caps de llista

Diumenge, 7 de febrer de 2021 04:00 hConvergència i Unió (CiU) és la formació que més avançat té el procés de nomenament dels caps de llista a l'Alt Maresme per a les properes eleccions municipals. El dia de tancament d'aquesta edició —27 de febrer—, els convergents tenien clar el nom de 10 dels 12 alcaldables que presentaran a l'Alt Maresme. Els candidats de Canet de Mar i Malgrat són les úniques incògnites de CiU, coalició que concorrerà el 28 de maig a totes les poblacions. CDC i UDC estudien la possibilitat de presentar l'alcalde independent Josep Rovira com a cap de llista de CiU a Canet de Mar i el convergent Salvador Freixas, a Malgrat de Mar, però estan pendents de la resposta de Rovira i del vist-i-plau de l'agrupació d'Unió de Malgrat sobre el candidat proposat per Convergència, respectivament. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) és la segona força política més ben instal·lada a l'Alt Maresme, ja que té nomenats 9 alcaldables. Santa Susanna, Sant Cebrià de Vallalta i Sant Iscle de Vallalta són les poblacions on els socialistes tenen més dificultats per confeccionar candidatures, però tenen l'esperança d'igualar CiU quant a nombre de llistes. El Partit Popular (PP) té encara força endarrerit el procés per escollir els caps de llista, la qual cosa contrasta amb la rapidesa amb què va fer públics els noms dels alcaldables a la resta del Maresme. Només els candidats de Malgrat i Pineda estan nomenats oficialment. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) només té 5 candidats escollits, mentre que Iniciativa per Catalunya (IC) tan sols ha nomenat un candidat, Jordi Medina, a Malgrat.

La majoria de les persones que encapçalaran les llistes són veteranes, atès que la renovació al capdavant de les candidatures és minsa. Només 7 dels 27 alcaldables ja coneguts ho són per primera vegada. Es tracta de Miquel Rubirola i Salvador Llorens, per CiU, a Arenys de Mar i Pineda, respectivament; Joan Torrent i Joaquim Mas, pel PSC, a Calella i Canet; Llorenç Ramírez i Jordi Caupena, per ERC, a Canet i Tordera —a Canet els republicans no es van presentar l'any 1991—; i Jordi Medina, per IC, a Malgrat. Els alcaldes són el principal actiu de què disposen el PSC i CiU, ja que els 6 alcaldes socialistes es presenten a la reelecció, igual que els 4 de CiU. La coalició nacionalista, però, ha fitxat l'alcalde independent de Sant Pol i espera fer el mateix amb el de Canet, amb la qual cosa a l'Alt Maresme socialistes i convergents tindrien el mateix nombre d'alcaldes que es presentarien a la reelecció. L'estat de les properes municipals, per poblacions, és el següent:

ARENYS DE MAR. CiU ha canviat el cap de llista i serà l'economista i ex-director general de l'Institut Català del Crèdit Agrari de la Generalitat qui s'enfrontarà a l'alcalde socialista Ignasi Moreno. El regidor d'ERC Sebastià Sardiné es tornarà a presentar, de la mateixa forma que sembla que ho farà el regidor d'IC, Vicenç Martí. Algunes veus crítiques del PP van portar el partit a celebrar una assemblea local per decidir si el regidor Francesc Pi —a l'equip de govern, amb el PSC— tornava a encapçalar la llista. Tant el PSC com CiU esperen obtenir l'alcaldia.ARENYS DE MUNT. L'alcalde del PSC es torna a presentar i l'ex-alcalde Josep Lloveras, d'Unió, encapçalarà la llista de CiU, que espera obtenir l'alcaldia. Els socialistes estan convençuts que Josep Maria Valls continuarà al capdavant del consistori. El president de l'agrupació d'ERC, Xavier Oller, que era un dels dos possibles caps de llista dels republicans, va presentar al febrer la seva dimissió com a militant del partit. L'altra persona que sona com a alcaldable és Josep Maria Pitarque, de 25 anys, que és una persona «propera» al secretari general d'ERC, Àngel Colom, atès que a vegades li fa de xofer. Oller, que ha plegat «decebut» del partit, podria promoure la presentació d'una llista d'independents.

CALELLA. L'alcalde convergent Joaquim Rey liderarà lallistade CiU amb l'objectiu d'aconseguir la majoria absoluta. Joan Torrent és el primer alcaldable nomenat pel PSC al Maresme i ja és regidor, donat que va entrar en substitució de l'anterior número u dels socialistes, Manuel Pujol. La direcció comarcal del PSC entén que Torrent pot ser el prope alcalde de Calella. La resta de formacions polítiques mantenen la incògnita. La direcció del PP ha vetat inicialment la candidatura de Miquel Tur i volia que fos l'altre regidor popular, Miquel Campoy, qui liderés la llista. Tur havia assegurat que es tornaria a presentar. ERC tampoc ha anunciat quin serà el seu alcaldable, però no pas per cap conflicte, sinó perquè l'actual portaveu, Jaume Puig, prefereix no anar de número u. D'altra banda, tot indica que Joan Juhé repetirà com a candidat d'IC.

CANET DE MAR. El PSC i ERC són els únics partits que han fet públic el nom del seu candidat. Tots dos ho són per primera vegada, però la clau dels comicis en aquesta localitat passa per la decisió que prengui l'alcalde, l'independent Josep Rovira. CiU dóna per fet que Rovira anirà a la seva llista, però això depèn de la confecció de la llista, on haurien d'entrar militants de CDC i d'UDC i independents de Canet 2000. L'alcalde encara no ha pres cap decisió. El PP presentarà llista, però encara no ha escollit el número u.

MALGRAT DE MAR. L'alcaldessa socialista, Conxita Campoy, es presenta a la reelecció amb la intenció d'augmentar el nombre de regidors. El PP presenta una altra vegada Gonçal Prieto amb l'objectiu d'obtenir l'alcaldia, ja que és l'única població del Maresme —a part de Sant Andreu de Llavaneres, on ja governa el PP— en què els populars esperen guanyar les eleccions. IC presentarà Jordi Medina i ERC, Lluís Llerinós, tot i els conflictes originats a l'agrupació local després de la seva elecció com a cap de llista. CiU debat la llista i el convergent Salvador Freixas és el candidat que proposa CDC. Els democratacristians donarien el seu vist-i-plau sempre que tinguin una bona presència a la llista. CiU, que espera aconseguirtotes les alcaldies de la comarca, es conformaria amb recuperar l'espai perdut a Malgrat.

PALAFOLLS. El fet que l'alcalde socialista, l'independent Valentí Agustí, es presenti a la reelecció fa que CiU no esperi guanyar les eleccions, tal i com ha confirmat el president comarcal de CDC, Fidel Soler. En tot cas, els convergents pretenen reduir les diferències amb el PSC, presentant una altra vegada el cap de l'oposició, Joan Aldrofeu. Continua la incògnita sobre les candidatures del PP, ERC i IC.

PINEDA DE MAR. L'alcalde socialista, Josep Lluís Fillat, espera mantenir la majoria absoluta, objectiu que també està en el cap del candidat de CiU, l'independent Salvador Llorens. CiU atacarà el PSC per la seva política de «desgavell econòmic» a nivell de tot el Maresme. Segons el president comarcal de CDC, l'alternativa de CiU enfront dels socialistes és la de «posar ordre» i reduir les despeses municipals aplicant pressupostos restrictius. El primer secretari del PSC, Joan Rangel, defensa la gestió dels alcaldes socialistes dient que són els únics que tenen projectes de futur i que han fet possible l'arribada d'inversions des d'altres administracions. Norbert Pelàez repetirà pel PP amb la intenció d'aconseguir més d'un regidor, mentre que ERC presenta Eulàlia Moral i IC i Catalunya Lliure encara no han anunciat el seu candidat.

SANT CEBRIÀ DE VALLALTA. Joan Roig, que porta un quart de segle com a alcalde, es tornarà a presentar per CiU, única formació que té clar el seu candidat en aquesta localitat. Roig s'havia mostrat partidari de deixar la política, però CiU l'ha convençut perquè repeteixi.

SANT ISCLE DE VALLALTA. És un cas semblant al de Sant Cebrià, però l'alcalde, Joan Torrent, de CiU, porta molts menys anys que Roig. Torrent tampoc té cap rival ja escollit, de moment. Sant Cebrià i Sant Iscle són poblacions on l'únic partit que no té gaires problemes per presentar llista és CiU. La resta treballen per aconseguir que independents es presentin sota les seves sigles.

SANT POL DE MAR. L'alcalde Francesc Pomés, que l'any 1991 va liderar la llista independent Sant Pol Democràtic, es presentarà a la reelecció per CiU. Pomes és militant d'Unió, partit que disposa de dos alcaldables a l'Alt Maresme, ja que el candidat d'Arenys de Munt també és democratacristià. Francesc León serà, a l'igual que l'any 1991, el número u del PSC. León, però, no va aconseguir entrar al consistori. El PP, ERC i IC treballen per poder concórrer-hi.

SANTA SUSANNA. L'alcalde convergent Joan Campolier —un dels veterans, juntament amb Joan Roig, de Sant Cebrià— repeteix. De moment cap altra formació ha anunciat el seu candidat. El PP ha manifestat que presentarà llista amb tota seguretat.

TORDERA. L'alcalde socialista, Jaume Romaguera, es presentarà per cinquena vegada a les municipals, però amb una llista força renovada a la qual hi haurà presents diversos independents. Mentre els socialistes estan convençuts de mantenir aquesta alcaldia, la comarcal de CDC aposta per Joan Caries García —tinent d'alcalde— amb l'esperança que sigui alcalde. CDC valora molt positivament la participació de CiU al govern. ERC també ha designat el seu cap de llista, l'ex-militant de CDC Jordi Caupena. El PP i IC també es presentaran.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 32, març de 1995, pàgines 16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Instagram

Dimarts, 19 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits