bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1995 | ERC, IC i el PP presenten els seus alcaldables convençuts de pujar

Dilluns, 8 de febrer de 2021 03:30 hEl PP, ERC i IC ja han presentat els seus candidats a les alcaldies del Maresme. Els màxims dirigents d'ERC, Àngel Colom, i d'IC, Rafael Ribó, van presidir a Mataró la presentació dels seus caps de llista, mentre que el PP ho va fer sense la presència de cap líder, però va avançar els eixos bàsics del seu programa electoral a nivell de comarca. El 23 de març Rafael Ribó i l'alcalde de Sabadell, Antoni Farrés, d'IC, van acompanyar l'alcaldable de Mataró, Salvador Milà, en l'acte de presentació dels candidats. Ribó va defensar els valors de la coherència i l'honestedat i va manifestar que el principal adversari és l'abstenció. «Som els únics que podem treballar, engrescar i rescatar el vot descontent de l'esquerra», va dir el president d'IC. IC-Els Verds és la coalició que concorre en aquests comicis municipals. A l'Alt Maresme, la presència d'ecologistes tindrà especial incidència a Pineda i Calella. Salvador Milà va afirmar que les solucions en la problemàtica de l'aigua s'estan aconseguint gràcies a la pressió d'IC. A Santa Susanna, la llista d'IC s'anomenarà Unió d'Independents de Santa Susanna (UISS) perquè està lligada a persones de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). La intenció d'IC és fer «el gran salt» i deixar de ser una força amb presència només a l'àrea metropolitana. IC espera obtenir representació en tots els pobles on es presentarà i pujar on ja té regidors, aprofitant la disminució del PSC. El coordinador d'IC del Maresme, Pep Canal, dóna per fet que la seva formació també es presentarà a Arenys de Munt i Canet de Mar i que superarà el 5% de vots a tots els municipis. Els regidors d'IC d'Arenys de Mar, Calella i Sant Pol es tornen a presentar, mentre que Jordi Medina, Ramon Moreno i Joan Céspedes ho fan per primera vegada a Malgrat, Pineda i Tordera, respectivament.

El secretari general d'ERC, Àngel Colom, va presidir el 24 de març l'acte de presentació dels alcaldables republicans. A l'Alt Maresme l'increment de llistes és significatiu, ja que ERC té confirmats alcaldables a tots els municipis menys Palafolls, Sant Iscle de Vallalta i Santa Susanna. L'ex-alcalde de Sant Pol de CiU, Josep Roca, encapçalarà la llista d'ERC en aquesta població. Roca, que veu com l'independent Francesc Pomés va a la reelecció per CiU, ha optat per continuar en la política local, després de 4 anys a l'oposició, de la mà d'ERC. En el moment de tancar aquesta edició es confirmava que el regidor de Calella Jaume Puig anirà de número u, després d'haver estat aquest mandat com a portaveu del grup municipal. Colom va manifestar durant el sopar de presentació que encara és possible presentar-se a totes les poblacions, igualant la presència territorial de CiU. ERC pretén augmentar el número de regidors, governar en diverses poblacions i tenir, com a mínim, dos representants al Consell Comarcal. Segons el president comarcal del partit, Xavier Godàs, és possible gestionar amb honestedat i donar resposta als problemes d'un ajuntament des d'una opció d'esquerres «plural, participativa i no dogmàtica». Els repubicans —que consideren el PP «un enemic de Catalunya i de la democràcia en molts aspectes», en paraules de Colom— volen coordinar els seus regidors per fer front comú als problemes de la comarca. «Si l'esponjament de la pressió de Barcelona vol dir desgavell a les comarques, no hi estem d'acord. El desequilibri territorial porta desequilibri social, destrucció del medi ambient i especulació», va dir el candidat de Mataró, Antoni Delgado.

Els dirigents del PP del Maresme disposa d'«estudis rigorosos» que els donen «plena convicció i seguretat» que la seva candidatura serà la més votada a Malgrat, mentre que a la resta de poblacions el seu partit «decidirà els propers governs». Així es va manifestar el president del PP del Maresme, Víctor Ros, durant la presentació a Mataró dels alcaldables, el 24 de març. El secretari general del PP del Maresme, Joan López, afirma que les seves llistes estan integrades per persones «amb més qualitat i preparació» que les del PSC i CiU. Segons els estudis a que es refereix Víctor Ros, el PP podria aconseguir 60 regidors al Maresme, amb la qual cosa el partit «serà l'àrbitre del Consell Comarcal». En aquesta administració, els populars volen un govern de concentració —integrat per totes les forces— i trencar amb el que ells consideren una forma d'actuar «sectària» . Durant la presentació dels alcaldables. Ros va avançar alguns punts bàsics del programa electoral a nivell comarcal—que reproduïm en el quadre—. La intenció del PP no és pactar per pactar a canvi d'entrar en els governs locals, sinó fer complir les seves propostes electorals. L'augment de llistes del PP també és important. En el moment de tancar aquesta edició, encara no s'havia resolt el conflicte per nomenar el candidat de Calella. El regidor del PP Miquel Campoy va manifestar que no pensa substituir Miquel Tur com a cap de llista, en contra de les especulacions.D'altra banda, a Arenys de Munt en aquestes eleccions municipals es tornarà a presentar la candidatura Convergència per Catalunya (CPC), que actualment té un regidor, Daniel Paituví, a l'equip de govern. CPC es presentarà, tot i que en aquesta ocasió la coalició CiU es presenta junta i no pas separada com l'any 1991. Un altra llista independent en aquesta població serà Arenys de Munt 2.000, que té com a màxim promotor l'ex-president de la secció local d'ERC, Xavier Oller.

Qui també ha anunciat que es presentarà amb una candidatura d'independents és el regidor de Tordera Lluís Barrera. La llista s'anomenarà Alternativa Independent Torderenca (AIT) i és formada per gent jove, segons ha explicat el regidor trànsfuga. A Pineda de Mar, en canvi, en aquestes eleccions també es presentarà Catalunya Lliure, a l'igual que l'any 1991.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 33, abril de 1995, pàgines 16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Ara-ACN

Dijous, 11 nov.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits