bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1995 | CiU proposa soterrar la via, però Jordi Pujol diu que no és prioritari

Dilluns, 8 de febrer de 2021 04:00 hEls programes electorals de CiU al Maresme inclouran com a propostes el soterrament de la via del tren, el canvi de traçat la N-ll —sense concretar alternatives tècniques— i el ràpid desplegament dels Mossos d'Esquadra, amb una major coordinació de les policies locals. Entre els eixos bàsics del programa a nivell comarcal també hi ha la voluntat de buidar de competències la Diputació de Barcelona en favor del Consell Comarcal i la potenciació de la capitalitat de Mataró. Els alcaldables de CiU de Calella, Joaquim Rey —alcalde i president del Consell—; del Masnou, Josep Azuara; de Mataró, Josep Mañach, i de Vilassar de Mar, Josep Maria Núñez, van exposar l'11 de març aquestes propostes, després d'una reunió amb tots els candidats, a la qual no van assistir els de Pineda, Santa Susanna, Malgrat i Tordera, entre d'altres. Per CiU, la supressió de les «barreres» que suposen la via i la N-ll no serà una realitat a curt termini, però la coalició defensa el plantejament d'aquestes «lluites» perquè significarien la recuperació de la façana marítima i del nucli antic de moltes poblacions. CiU considera que el tren, que en el seu moment va ser un revulsiu econòmic, ara està provocant una «davallada» dels comerços del centre dels municipis. La coalició deixa en mans dels tècnics la concreció d'aquestes solucions, però creu que el soterrament de la línia fèrria s'hauria de garantir, com a mínim, als trams urbans.

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, va manifestar en una entrevista al diari El Punt que el soterrament de la via no és prioritari. «Potser abans de soterrar la via del tren  hauríem d'acabar de millorar les nostres universitats o ajudar les empreses perquè exportin més, per exemple. (...) Com que hem de continuar invertint, hem de fer-ho en el que sigui absolutament necessari: depuradores més que segons quines obres espectaculars», va dir Pujol. El PSC interpreta aquestes paraules com una desautorització a CiU del Maresme. «La sensatesa de Pujol contrasta amb els comentaris demagògics d'alcaldes convergents», diu el PSC.

La capitalitat de Mataró i el Consell Comarcal són objectius prioritaris per a CiU. Joaquim Rey afirma que l'actual marc de «llibertat jurídica» permet als ajuntaments signar convenis amb el Consell per prestar serveis i gestionar aspectes d'àmbit supramunicipal. La intenció del Consell, segons Rey, és agilitzar l'assumpció de serveis i aconseguir-ne la millora. Tant Rey com Mañach relacionen l'increment de competències de l'administració comarcal —juntament amb l'obtenció del govern de Mataró— amb una potenciació de la ciutat com a capital de serveis. «És l'assignatura pendent de Mataró», va dir Mañach.

Azuara va recordar que el 1979 «totes les forces polítiques» afirmaven que les diputacions havien de desaparèixer. «Nosaltres continuem pensant el mateix i volem buidar de competències les diputacions amb traspassos i convenis dins la legalitat amb els consells comarcals», va dir l'alcalde del Masnou. La intenció de la coalició és guanyar les eleccions municipals a totes les poblacions per aconseguir la majoria absoluta al Consell i governar la Diputació de Barcelona i així anar fent els traspassos a la Generalitat o al Consell.

Aquestes propostes van ser objecte de crítica pocs dies després de ser formulades. La federació comarcal d'ERC va elaborar un comunicat en què recordava que «aquesta proposta ja va ser assumida per CiU fa vuit anys, sense que des d'aleshores cap ajuntament governat per CiU, ni el Consell Comarcal, hagin mogut un dit per fer-lo realitat». «És incoherent que CiU reclami el trasllat de la N-ll i el soterrament del tren i que, alhora, la Generalitat i els ajuntaments governats per CiU promoguin i financiïn un projecte de passeig marítim comarcal que adapta i consolida l'actual xarxa viària costanera», afirma ERC. «El trasllat de la N-ll és condicionat a la reconversió de l'A-l 9 (...), cal la seva desprivatització i no sembla pas que CiU estigui disposada a recolzar aquesta desprivatització, atès els interessos que lliguen alguns dirigents de CiU amb l'empresa concessionària.»

El secretari general del PP del Maresme, Joan López, considera que Mañach, Azuara, Rey i Núñez haurien d'anar a treballar a la «secció de fantasia de Port Aventura» i que l'actitud de CiU és més pròpia d'un partit d'oposició, ja que les propostes no s'acompanyen d'estudis econòmics ni tècnics. El primer secretan del PSC del Maresme, Joan Rangel, creu que CiU està «fent volar coloms» perquè el que ha fet no són propostes, ja que estan «sense concretar». «Això és poc seriós, però no em sorprèn perquè massa sovint ens tenen acostumats a fer propostes sense contingut», diu Rangel.

Rangel i el coordinador d'IC al Maresme, Pep Canal, coincideixen adir que els consells comarcals no funcionen. Canal atribueix les propostes de CiU a «electoralisme pur, demagògia i cinisme» perquè «amb la seva influència a Madrid, CiU podria fer aquests projectes realitat».«A CiU se l'ha de mesurar pel que ha fet, no pel que promet, atès que té una força determinant en la política pressupostària», manifesta Canal. Aquest considera que, sobre les diputacions, es tractaria de decidir-se, però lamenta que els consells comarcals «no serveixin per res» i que incrementin la «burocràcia».

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 33, abril de 1995, pàgina 18.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

22-M Calella

Diumenge, 22 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits