bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1995 | Carles Sàiz i Antoni Cruañas divulguen la història de Canet editant llibres

Dilluns, 8 de febrer de 2021 04:30 hL'editorial canetenca Els 2 Pins llançarà al carrer el Dia de Sant Jordi el seu segon llibre. Serà Ressenya històrica de Canet, traducció al català d'un curiós llibre que barreja la història local i les llegendes escrit per l'apotecari Magí Xiqués i publicat per primer cop fa 115 anys. Carles Sàiz i Antoni Cruañas, els dos joves de 20 anys promotors de Els 2 Pins, preparen altres projectes.

—Com va començar Edicions Els 2 Pins?
Antoni Cruañas: «Teníem material per fer un llibre que en Carles estava preparant i es va afegir a la idea de fer-ne altres a partir de la iniciativa de la gent, que podia col·laborar. Vam iniciar una col·lecció sota el nom de Els 2 Pins, un indret de Canet.»

—Per què vau treure el vostre primer llibre, Imatges retrospectives de Canet? Mancava un recull de fotografies històriques?
Carles Sàiz: «Quasi tot el Maresme té la seva història gràfica i a Canet hi havia molt mercadeig de fotos antigues però no les treien. Vam fer una història gràfica amb textos explicatius. Però ens van portar tantes fotos que vam haver de dir prou quan el llibre ja era a la impremta. A Canet hi ha altres històries gràfiques però la nostra va ser una de les primeres.»

—Com serà el llibre que sortirà per Sant Jordi?
—C. S.: «Trenca amb el que hem fet fins ara. Serà tamany de butxaca en lloc del format més gran i de tapes dures del primer. És una reedició de la primera història de Canet apareguda el 1880, es diu Ressenya històrica de Canet i va ser escrita pel farmacèutic Magí Xiqués. Tot i que hi ha dades equivocades, cal tenir en compte que va aparèixer quan es començaven a fer estudis profunds d'història a càrrec de metges i farmacèutics. Amb els dos llibres que haurem tret i els propers podrem comparar tres moments històrics: finals del segle passat, principi i final del XX. I no tots els pobles poden tenir llibres d'història de finals del XIX.»

—Espereu que el nou llibre tingui tant d'èxit com el primer?
—C. S.: «No té tant de ganxo, però hi haurà també fotografies i gravats del segle XIX. Però és un llibre per llegir amb atenció.»

—El fet de fer coincidir l'aparició del nou volum amb la diada de Sant Jordi respon a una estratègia comercial?
—A. C: «En part sí. A molts pobles, també a Canet, es feien llibres que només coneixien l'autor, els quatre llibreters i quatre amics. Nosaltres volem difondre'ls. Potser hagués estat més rigorós treure el nou llibre en edició facsímil, escrit en castellà, però volem que la gent en parli. Per això fem força publicitat i que hi hagi empreses de Canet que s'impliquin i permetin abaixar el preu del llibre. El nou llibre costarà 800 pessetes gràcies a la col·laboració de 15 empreses».

—Els llibres que publicareu en el futur seran tots basats a la història local?
—A.C.: «Per a la col·lecció de format gran en tenim pensat un sobre els motius de Canet, un estudi sobre la població actualment. Per al format petit, tenim textos de gent que va eschure, a finals dels 60, històries ambientades a Canet que no es van publicar.»

Per Sant Jordi, llibre nou

Carles Sàiz i Antoni Cruañas tenen 20 anys i estudien Història i Periodisme i Ciències Polítiques, respectivament. El seu primer treball, Imatges retrospectives de Canet, va ser tot un èxit que es va exhaurir immediatament. El segon llibre de Els 2 Pins apareixerà el Dia de Sant Jordi amb la col·laboració dels alumnes de vuitè curs de bàsica, que vendran Ressenya històrica de Canet i roses.

Antoni Cruañas assegura que la publicació coincidirà amb els 115 anys de l'aparició del llibre i 20 de la reedició i afegeix: «Nosaltres l'hem traduït al català i hem posat notes a peu de pàgina per situar el lector, ja que es tracta d'una lectura que pot ser feixuga. I la introducció és de l'historiador Pons i Guri.» Aquesta ressenya relata alguns fets curiosos.

El seu autor, Magí Xiqués, «diu que els Reis d'Orient van passar pel Castell de Santa Florentina, que els canetencs van ser molt importants a les croades i escriu com una història la llegenda de la Mercè de la Murtra, que va tenir com a pretendent un moro i va donar lloc al ball de les almorratxes».

La nova editorial té molts altres projectes, un d'ells és editar una novel·la ambientada durant la Guerra Civil a Canet amb personatges i fets reals i un recull dels prop de 900 motius i malnoms de Canet que apareixerà a l'octubre o novembre.

(Article d'Antoni Fuentes a la revista Repòrter, número 33, abril de 1995, pàgina 33.)

 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits