bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1995 | Josep Ferrer i Joan Pujadas, guardonats amb el Premi Crítica Serra d'Or 1995

Dilluns, 8 de febrer de 2021 05:00 h



Els membres fundadors de REPÒRTER Josep Ferrer i Costa i Joan Pujadas i Marquès han estat guardonats amb el Premi Crítica Serra d'Or per l'edició de l'Epistolari Joan Fuster-Vicenç Riera Llorca. Els premis, que cada any atorga la prestigiosa revista literària Serra d'Or, no tenen dotació econòmica i, per tant, són guardons merament honorífics, però, per aquest fet, tenen en el món cultural català un gran prestigi.

Aquest premi va ser concedit per un jurat format per Àlex Broch, Isidor Cónsul, Josep Faulí, Vicenç Llorca i Dolors Oller, que va considerar que aquesta obra era l'epistolari més important i més ben editat i anotat dels que van veure la llum dins del panorama català, durant l'any 1994. Precisament va ser REPÒRTER (núm. 5, octubre 1992) qui va donar notícia d'aquest interessant epistolari que formava part del fons de l'Arxiu Riera Llorca, propietat de l'Ajuntament de Pineda de Mar. De la notícia de la troballa d'aquest epistolari també se'n va fer ressò, posteriorment, el diari El Periódico.

Josep Ferrer i Joan Pujadas van estar més d'un any per fer les tasques de recerca històrica, anotació i edició d'aquest epistolari, fet que pot donar idea de la laboriositat que requereix aquesta feina i de la minuciositat amb què es va portar a terme. L'Epistolari Joan Fuster-Vicenç Riera Llorca va obrir la col·lecció «Epistolaris de la Catalunya Contemporània» de la prestigiosa editorial Curial Edicions Catalanes.

L'Epistolari recull al llarg de 486 pàgines la totalitat de la correspondència, més de dues-centes cartes, que es van trametre el brillant escriptor i assagista Joan Fuster (Sueca 1922-1992) i un dels més importants novel·listes del període de la post-guerra com va ser Vicenç Riera Llorca (Barcelona 1903-Pineda de Mar 1991). Aquest voluminós epistolari, que a més gaudeix del privilegi de ser pràcticament complet (només s'ha detectat la pèrdua de quatre cartes), s'inicia quan Joan Fuster es posa en contacte, durant la dura època de la dècada dels 50, amb el grup d'exiliats catalans mexicans. agrupats al voltant de La Nostra Revista de la qual Vicenç Riera Llorca va ser secretari de redacció. Riera Llorca, que tota la seva vida va ser un gran activista cultural, va fundar posteriorment la Revista de la qual Vicenç Riera Llorca va ser secretari de redacció. Riera Llorca, que tota la seva vida va ser un gran activista cultural, va fundar posteriorment la revista Pont Blau, on Joan Fuster va col·laborar de manera assídua i on comença a formular les seves teories nacionalistes al voltant dels Països Catalans, concepte que, posteriorment, ell mateix encunyaria.

L'acte de lliurament dels premis Crítica Serra d'Or es va fer el passat 14 de març a Barcelona, en una vetllada on van ser guardonats, a més a més, Maria Mecè Marçal per la novel·la, per La passió segons Renée Vivien; Feliu Formosa (poesia) per Al llarg de tota una impaciència; Jordi Sarsanedas (narració) per De Famagusta a Antofagasta; Antoni Marí (assaig) per Formes de l'individualisme; Cristina Badosa (biografies i memòries) per Josep Pla, el difícil equilibri entre la literatura i la política; Maria Campillo (estudis literaris) per Escriptors catalans i compromís antifeixista (1936-1939); Pere Calders (prosa periodística) per Mesures, alarmes i prodigis, i Jaume Bofill i Ferro (traducció) per Converses amb Goethe.

(Article de la revista Repòrter, número 33, abril de 1995, pàgina 38.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentari



comentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents






traductor



follow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits