bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1995 | Es presenta amb gran èxit el llibre «Joan Coromines, 90 anys» a Pineda

Dilluns, 8 de febrer de 2021 06:00 hMés de 200 persones van assistir el passat 25 de març a l'acte de presentació del llibre Joan Coromines, 90 anys, que es va celebrar a la sala de la Fundació Tharrats de Pineda de Mar i a la inauguració de l'exposició de fotografies i obres artístiques que porta el mateix nom. La gran assistència de públic, inusual en un acte d'aquestes característiques, va sorprendre l'organització, i fins i tot Joan Solà, catedràtic de llengua catalana a la Universitat de Barcelona, va assegurar en el transcurs del seu parlament que no esperava tanta afluència de públic. Els pinedencs es van sumar d'aquesta manera als actes d'homenatge al lingüista Joan Coromines, que el passat 21 de març va complir 90 anys. L'adhesió i l'interès que desperta a la població maresmenca la figura de Joan Coromines es va veure confirmada pel fet que el públic assistent a l'acte va adquirir més d'un centenar d'exemplars del llibre, segons dades facilitades per l'Ajuntament. Aquesta obra, editada pel consistori pinedenc i per l'editorial Curial Edicions Catalanes, ha anat a cura de Josep Ferrer, filòleg i assessor lingüístic de REPÒRTER, i Joan Pujadas, conservador i programador de la Fundació Tharrats i membre del consell de redacció de la revista.

L'acte de presentació del llibre va estar presidit per l'alcalde de Pineda de Mar, Josep Lluís Fillat, i va comptar amb la presència i les intervencions de Joan Ferrer, filòleg i actual col·laborador de Joan Coromines, Joan Solà, catedràtic de llengua catalana a la Universitat de Barcelona, i Guiomar Amell, coordinadora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat. També van assistir a la presentació familiars de Joan Coromines i Antoni M. Badia i Margarit, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, entre d'altres filòlegs.

Durant el seu parlament, Joan Ferrer va desvetllar un dels motius que van impulsar Coromines a fixar la seva residència de forma definitiva a Pineda. Segons Ferrer, en una visita que Joan Fuster i Joan Coromines van realitzar al mas de Josep Pla a Llofriu, l'intel·lectual valencià li va aconsellar que fugis de Barcelona per evitar el soroll i les visites que inevitablement hauria de rebre. En aquell moment Coromines s'acabava de jubilar de la seva càtedra de lingüística romànica a la Universitat de Xicago i emprenia la redacció definitiva del Diccionari etimoiògic i l'Onomasticon Cataloniae.

La gènesi de Joan Coromines, 90 anys va ser motiu d'una explicació detallada per part de Joan Ferrer, que no va estalviar elogis per a Joan Pujadas i Josep Ferrer. El col·laborador de Coromines va proposar de forma distesa que els dos autors del llibre ingressessin al club dels Nou obstinats, referint-se a l'obra que porta aquest títol, escrita per Vicenç Riera Llorca, que també va ser veí il·lustre de Pineda. Joan Ferrer va recordar que la constància en la feina de Coromines, definida per ell mateix com a «pertinacia», és comparable al seu refús dels esdeveniments públics i que «és esquerp a actes de reconeixement». Finalment, però, Ferrer es va felicitar perquè «la pertinacia dels curadors del llibre ha superat l'obstinació del mestre Coromines».

Joan Coromines, 90 anys és el primer treball que recull d'una forma sistemàtica dades sobre la biografia i la bibliografia del lingüista, i en aquest sentit és una aportació molt important per a l'estudi de la seva obra. És molt destacable també l'article que hi inclou el catedràtic Joan Solà, que detalla la feina de Coromines i la valora d'una forma especial. Segons Solà, Coromines és l'autor més prolífic de la llengua catalana, i la seva producció escrita, per exemple, triplica la de Josep Pla. Les fotografies incloses al volum van merèixer una menció molt especial en la presentació del llibre. Joan Ferrer va destacar una fotografia realitzada per Joseph Gulsoy, catedràtic de lingüística romànica a la Universitat de Toronto. És l'única fotografia coneguda de Coromines durant una de les innombrables sortides de treball per recollir dades i noms per al seu Onomasticon Cataloniae. En la imatge el filòleg porta una motxilla a l'espatlla, i un bolígraf i una llibreta de notes a les mans. Segons Ferrer, aquestes són les «armes i bagatges de tota una llarga vida de treball filològic». Joan Solà va fer broma sobre l'excepcionalitat de les instantànies i va dir que hi ha gent que diu que «hi ha fotografies de Coromines que tenen centenars d'anys».

El mateix dissabte es va inaugurar una exposició basada en part dels materials gràfics que formen el llibre d'homenatge a Joan Coromines, on s'inclouen fotografies i les obres que diversos artistes plàstics de renom han dedicat al filòleg. Els autors són Ballester, Camp, Comadira, Corominas, Faixo, Fita, Fontserè, Lleixa, Niebla, Perejaume, Perpinyà, Prieto i Tharrats.

(Article de Pep Montes a la revista Repòrter, número 33, abril de 1995, pàgina 37.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Instagram

Dijous, 23 jun.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits