bloc sense fulls

Repòrter, maig de 1995 | L'alcalde de Canet fitxa per CiU, que vol més vots per guanyar la Diputació

Dimarts, 9 de febrer de 2021 05:00 hAmb Josep Rovira s'acaben els alcaldes independents a l'Alt Maresme. Que l'alcalde de Sant Pol —el també independent Francesc Pomés—hagi decidit presentar-se per CiU era força cantat, entre d'altres raons perquè Pomés milita a Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Però Josep Rovira, no. Fins a l'últim moment encara hi havia l'esperança —sentimentalment parlant— que l'alcalde de Canet de Mar desestimés les ofertes que li arribaven des de dos fronts ben diferents: CiU i PSC. Tots dos, en la lluita per captar el màxim de vots possibles de cara a la configuració de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal, festejaven Rovira com si d'una bona mossa es tractés. Finalment ha estat la coalició nacionalista la que se l'ha ficat a la butxaca.

Josep Rovira Fors —historiador de formació i industrial de professió— encapçalarà la llista de CiU, però ho farà mantenint-se lliure de militància, o sigui, amb l'estatus d'independent. «La vida és canviant.» «Sumar vots sempre respon a un bon pacte electoral. Canet ha de sortir guanyant.» Són frases pronunciades per l'alcalde pel grup Canet 2000 i candidat a la relecció per CiU. De ben segur que si Rovira ha acceptat de penjar-se a sobre el cartell de CiU és a canvi de contraprestacions, que arribaran des de la Generalitat. «La relació amb CiU ha de tenir una correspondència. Es faran les mateixes coses, però amb més seguretat", es limita a manifestar el candidat a la reelecció.

Josep Rovira considera que el grup independent Canet 2000 desapareixerà però no pas el seu esperit. Entre altres raons perquè, una «imposició» del partit. L'assemblea que la secció local de CDC va celebrar el 20 d'abril va ser l'escenarl de nombroses mostres de disconformitat. Alguns membres de la junta executiva han dimitit de Convergència Democràtica, mentre que d'altres pensen continuar per fer una «moció de censura» al president local, Leonci Macias, al qual acusen d'haver-los traït. Els militants consideren que es tracta d'una «presa de pèl» perquè ells haurien d'haver votat les persones del partit que havien de ser incloses en la llista.

Antoni Cruells i Leonci Macias van presidir aquella assemblea, amb la intenció que les bases del partit ratifiquessin una decisió ja adoptada. Cruells va dir en aquella reunió —segons expliquen membres de la junta— que el regidor de CiU Esteve Galindo era «intocable». Galindo es l'únic edil dels tres que té CiU actualment a l'Ajuntament que dóna suport al govern de Josep Rovira. Els altres dos —un d'ells és l'ex-alcalde Antoni Cruañas, que es va donar de baixa del partit durant l'assemblea— són a l'oposició. «No es va votar res», explica Anna Civil, secretària de la junta. Dels 13 membres de la llista —sense comptar els dos suplents—, 5 són independents —inclòs Rovira—, 4 militen a Unió 14, a Convergència. En referència a aquest conflicte, Rovira afirma que la gent de CiU de Canet «són poquíssims, un grupet». «I és que un partit, a nivell local i més en pobles petits, no significa gaire. La gent vota les persones que percep que fan coses pel poble. La gent de CiU de Canet s'ha implicat poc en la tasca municipal. Hi ha excepcions. L'antic alcaldable de CiU, Esteve Galindo, que ha tingut una regidoria durant el mandat, continua amb nosaltres. Ha estat el més intel·ligent de tots», va expicar l'alcalde. En aquestes eleccions es presenten el PP i ERC, que actualment no tenen representació municipal, i el PSC —que canvia de cap de llista—, amb l'objectiu que Rovira perdi la majoria absoluta de què ha disposat durant aquest mandat. Els alcaldables lamenten la manca d'Informació de l'Ajuntament, l'elevat nivell d'endeutament i el populisme i presldencialisme de Rovira. «Sóc populista. M'agradaria passar a la història de Canet com l'alcalde que el dia de Nadal dinava amb els pobres», admet.El PSC posa el crit al cel per l'endeutament del consistori

Durant els anys que Josep Rovira ha fet d'alcalde, des del 1987, Canet de Mar ha estat objecte d'Inversions tant perpart d'administracions governades pels convergents com pels socialistes, gràcies a la seva condició d'independent, que Ii facilitava negociar amb tothom. Les inversions o subvencions no arriben perquè sí i per incentivar-les cal que els ajuntaments aportin una part del pressupost. D'aquí que el candidat del PSC a l'alcaldia, Joaquim Mas, parli de la situació «terrible» en què es troba el consistori, fins al punt que la Caixa de Catalunya no dóna més crèdits al consistori. Joaquim Mas entén que l'Ajuntament de Canet de Mar ha perdut la «credibilitat» i que l'equip de govern fa massa «despeses I poc ajustades a la realitat».

El candidat socialista diu que «no s'acompleix la transparència informativa que van prometre en el programa electoral del 1991». Aquest és el principal cavall de batalla del PSC, juntament amb la regeneració Institucional que proposa en el seu programa electoral. L'alcaldable d'ERC, Llorenç Ramírez, en canvi, proposa mesures més concretes com són millorar els carrers —enllumenat, asfaltat I recollida d'escombraries, entre altres—, augmentar la seguretat ciutadana, promoure el sector turístic i trobar zones d'aparcament de vehicles al centre de la població.

Els candidats del PSC, ERC i el PP consideren que l'Ajuntament no facilita prou informació i que s'han fet despeses supèrflues. Rovira, en canvi, destaca d'aquest mandat la tasca per recuperar i promoure el patrimoni modernista de la població, la urbanització de la façana marítima —llàstima de les palmeres!— i la connexió amb l'autopista, a més del creixement a través de dos plans parcials. L'alcalde de Canet recorda que la seva és l'única població que disposarà d'un accés en condicions a l'autopista, ja que el MOPTMA està fent una avinguda de nova construcció, a prop de la qual hi haurà els habitatges que està edificant l'Incasol.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 34, maig de 1995, pàgines 22 i 23.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits