bloc sense fulls

Repòrter, maig de 1995 | Torrent no serà alcalde de Sant Iscle abans d'anar a les urnes perquè el PSC s'hi presenta

Dimarts, 9 de febrer de 2021 07:00 hDoncs no ha pogut ser. L'any 1991 Sant Iscle de Vallalta va ser l'única població de l'Alt Maresme amb només una llista. I tot semblava indicar que aquest any succeiria el mateix, però dos dies abans de la data límit per presentar les candidatures en va «aparèixer» una segona. El PSC, amb l'independent David Planas Daumal, s'enfrontarà a l'alcalde i candidat a la reelecció per CiU Joan Torrent Vives. Per tant, en aquestes eleccions. Torrent no podrà dir que ja és alcalde abans d'anar a les urnes, el 28 de maig.

Això, però, no el preocupa gens. Sinó al contrari. «Trobo positiu que fil hagi oferta política» , ha manifestat l'alcalde. Joan Torrent creu que així augmentarà l'al·licient i la participació dels ve'íns a les urnes. «Pot ser que totes dues llistes despertin més interès i es participi més», afegeix. El 1991, CiU va aconseguir els 7 regidors del consistori amb 166 vots dipositats.«La gent del poble de tota la vida té una manera de fer i de pensar, però ha vingut molta gent de fora. Potser aquesta gent són més polítics que nosaltres, hi estan més ficats i poden tenir unes altres idees i cal respectar-les», afirmava l'alcalde al diari El Punt.

Regidor entre 1983 i 1991, any aquest últim a partir del qual ocupa l'alcaldia, Joan Torrent es presenta a la reelecció amb l'únic objectiu d'enllestir la feina encetada per ell i els seus sis regidors. «Volem acabar el que és començat. No tenim intenció d'embarcar-nos en més projectes perquè no volem augmentar l'endeutament. S'ha de frenar la despesa», explica l'alcalde. Joan Torrent està satisfet del mandat que ara acaba perquè l'Ajuntament de Sant Iscle ha començat a tenir patrimoni, s'ha potenciat la zona esportiva i s'ha construït un col·lector d'aigües que ha acabat amb els problemes de males olors causats per les aigües brutes. La infraestructura de sanejament, per tant, està garantida. A més, precisament ara estan promovent un projecte significatiu: el trasllat de la seu de l'Ajuntament i la construcció d'un Casal d'Avis. El lloc escollit és el solar que ocupava la cambra agrària—just davant de l'actual edifici consistorial—, que curiosament ha passat a ser propietat municipal, en contra del que és habitual a la resta de municipis.

Ajuntament i Casal d'Avis

La intenció de l'equip de govern és fer el Casal d'Avis a la planta baixa, on també hi haurà una oficina fins que la cambra agrària estigui en actiu, i ubicar les dependències municipals al pis de dalt. Una segona planta dependrà de les disponibilitats econòmiques, ja que, de moment, només tenen previst fer la primera. Quan se solucionin uns problemes tècnics del projecte podran començar les obres. Joan Torrent, que admet que li ha costat decidir-se per tornar a encapçalar la llista de CiU, és possiblement l'únic alcalde de poble que queda a l'Alt Maresme. Alcalde de poble perquè Sant Iscle de Vallalta encara és un poble, malgrat el seu creixement urbanístic, que s'està veient afavorit per la construcció de l'autopista del Maresme i el baix preu del sòl respecte d'altres localitats de la comarca.

L'únic alcalde sense sou

Alcalde de poble perquè no actua com els polítics convencionals i no viu —no depèn, per tant— de la política. Simplement cobra les dietes de les despeses que li comporten els desplaçaments a Barcelona, on sol anar bàsicament a buscar subvencions d'administracions superiors. És l'únic alcalde de l'Alt Maresme que no té assignat un sou mensual per dirigir la nau municipal. I la dirigeix com el típic alcalde de poble: perdent hores de feina i de contacte amb la família. «Molts dies quan arribo a casa els fills ja dormen, o sigui que no els puc ni veure», explica. A part de les reunions, un inconvenient de ser alcalde d'una població petita és que els veïns el van a buscar sempre que tenen algun problema —encara que no sigui competència pròpiament del consistori— al seu domicili particular. A l'Ajuntament i al domicili, Torrent ha d'escoltar els ciutadans, aquells que té a prop, ell més que ningú. Joan Torrent és alcalde de poble, no pas en el sentit despectiu de la paraula. Que quedi clar.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 34, maig de 1995, pàgina 33.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits