bloc sense fulls

Repòrter, maig de 1995 | Mor al País de Gal·les l'escriptora arenyenca Esyllt T. Lawrence

Dimarts, 9 de febrer de 2021 08:00 hL'escriptora, traductora i crítica literària Esyllt T. Lawrence (Morriston, Swansea, Gal·les, 3-12-1917), esposa de l'escriptor arenyenc Lluís Ferran de Pol va morir el passat dia 4 d'abril al País de Gal·les, la seva terra nadiua, a l'edat de 77 anys, com a conseqüència d'un càncer que li havia estat diagnosticat a finals de l'any passat.

La tasca efectuada per Esyllt T. Lawrence en el panorama cultural ha estat marcada per l'esforç continuat de fer conèixer la realitat catalana als gal·lesos i la gal·lesa als catalans, dos països amb una llengua minoritària que són objecte de constants agressions. Aquest treball fet al llarg de gairebé cinquanta anys va suposar que la important cadena televisiva BBC de Londres qualifiqués merescudament d'ambaixadora de Catalunya al País de Gal·les l'escriptora.

Esyllt T. Lawrence va tenir com a norma, sempre i en tot moment, treballar calladament, evitant qualsevol protagonisme, un fet que ha evitat que la seva tasca literària, tant en el camp de les traduccions com en el de l'assaig, fos valorada degudament. Un exemple d'aquest fet és que les seves dades biogràfiques no han estat recollides per la Gran enciclopèdia catalana, ni en l'obra inicial ni en els successius suplements editats, malgrat que ella havia redactat per a aquesta enciclopèdia els articles Gal·les i País de Gal·les.

Esyllt T. Lawrence residia a Arenys de Mar des de l'any 1948, poc després de casar-se a Mèxic amb Lluís Ferran de Pol, encara que efectuava anualment, en companyia del seu marit, llargues estades a la seva casa del País de Gal·les, on residia la seva única filla, Maria Elvina, i el seu nét. A Arenys de Mar portaria a terme una part molt important de la seva tasca literària, que es clouria amb dues traduccions al gal·lès: un recull de rondalles que va titular Straeon ac Anvyr Gwerin Catalunya (Contes i herois del poble català) (1992) i l'obra de Lluís Ferran de Pol Abans de l'alba (Cyn yWawi) feta el 1993. El 20 de maig de 1994, Esyllt T. Lawrence va rebre la Creu de Sant Jordi de mans del president de la Generalitat. Aquest homenatge que, segons ens confessava en una de les darreres entrevistes feta a REPÒRTER [núm. 24, juliol 1994] la va impressionar, i va suposar el reconeixement del nostre país a la seva tasca cuItural feta amb constància però calladament.

A finals de 1994, en conèixer la gravetat de seva malaltia, Esyllt T. Lawrence va decidir retornar, acompanyada del seu marit, Lluís Ferran de Pol, al seu país d'origen. El dia 6 de gener s'acomiadava per sempre més d'Arenys de Mar i de Catalunya, ho feia discretament, com havia estat norma en ella, tornava al seu volgut País de Gal·les, on serenament havia escollit passar els darrers dies de la seva vida.

(Article de Joan Pujadas a la revista Repòrter, número 34, maig de 1995, pàgina 50.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Referents

Diumenge, 2 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits