bloc sense fulls

Repòrter, agost de 1995 | Joaquim Rey és reelegit president del Consell Comarcal del Maresme

Divendres, 12 de febrer de 2021 04:30 hL'alcalde de Calella, el convergent Joaquim Rey, va ser reelegit el 28 de juliol president del Consell Comarcal del Maresme, durant una sessió constitutiva presidida pel bon clima que es viu entre els diferents grups. Joaquim Rey va sortir escollit president durant la segona votació, donat que la resta de forces polítiques, que no van presentar cap candidat alternatiu al de CiU, van votar en blanc. El Consell Comarcal fia començat una nova etapa, que deixarà per al record els enfrontaments anteriors i la inestabilitat institucional provocada per l'absència a totes les sessions dels consellers socialistes.

Dies abans del ple de constitució CiU va fer una autocrítica sobre els anys anteriors i va plantejar un «ampli acord programàtic» amb tots els grups —CiU, PSC, PP, ERC i IC-EV— per convertir el Consell en una administració al servei dels municipis, que resolgui els problemes que afecten la comarca i que la vertebri «en la línia de la construcció nacional de Catalunya». El portaveu de CiU, Jordi Suriñach, va manifestar que el seu grup aposta per «constituir un marc que permeti l'acció política de totes les forces» i potenciar el Consell d'Alcaldes —que fins ara només es va reunir una vegada i va ser la sessió de constitució—, a més d'oferir les vice-presidències de l'organisme a les diverses formacions.

Durant la seva intervenció en el ple, Joaquim Rey va afirmar que l'augment de competències per la via dels traspassos de la Generalitat i la Diputació de Barcelona i l'apropament als ajuntaments —a través d'un Consell d'Alcaldes participatiu i amb molta veu— marcaran el nou mandat. L'alcalde de Calella també es va referir a la creació d'un pla intermunicipal, que serà el que fixarà quines són les actuacions i competències previstes en el Programa d'Actuació Comarcal (PAC) més prioritàries. La redacció d'aquest pla haurà d'estar subjecte a l'opinió expressada pels màxims responsables de cada ajuntament del Maresme en el Consell d'Alcaldes.

El president de la Mesa d'Edat durant el ple, l'alcalde de Canet, Josep Rovira, de CiU, va donar pas a les intervencions dels portaveus dient que el consens és imprescindible per aconseguir que aquest mandat suposi un autèntic «pas endavant en l'enriquiment, el progrés i la solidaritat del Maresme». Rovira va intervenir després que els consellers van formalitzar la possessió del càrrec. Els tres consellers d'ERC van prometre el càrrec «per imperatiu legal».

El primer a intervenir va ser Frederic Moraleda, d'IC-EV, que va esbossar el programa del seu grup, que vol que el Consell estigui al servei de les persones i els ajuntaments. Moraleda troba ineludible la necessitat de millorar les relacions per crear un «ambient propici» per oblidar les males experiències anteriors. El representant d'IC-EV va manifestar que el seu grup aposta per  un govern format per CiU, PSC, ERC i IC-EV, amb la qual cosa el PP —tercera força,  amb 4 consellers— quedaria sola a l'oposició. En aquest sentit va coincidir el portaveu d'ERC, Jordi Serradell, que es va referir a un «govern de consens», però sense el PP. ERC entén que el Consell Comarcal del Maresme inicia una nova etapa, durant la qual s'ha de procurar eliminar el «cert desprestigi» que, segons Serradell, té aquesta administració. El portaveu d'ERC va parlar de la necessitat de «corregir errors» i va afirmar que el Consell té la clau per evitar que el Maresme es converteixi en els propers anys en un «suburbi de Barcelona». Els republicans consideren que la comarca dóna moltes possibilitats per la mancomunació de serveis intermunicipals.

El portaveu del PP, Joan López —que presidia la Mesa d'Edat, en qualitat de conseller més jove— va pronunciar possiblement el discurs més agressiu, si bé no va ser gaire dur, ja que es tractava d'un ple amb un elevat sentit institucional. López va expressar la voluntat de col·laboració del PP per aconseguir una millora en els serveis que presta el Consell. Tot i això, es va referir al PAC recordant que va ser aprovat en el seu moment «lamentablement» només amb els vots de CiU i va afirmar que cal superar el contenciós presentat contra aquest reglament per part de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac, governat pel primer secretari del PSC del Maresme, Joan Rangel.

El PP creu que fins ara el Consell ha estat el trenta-unè Ajuntament del Maresme, «esmorteït i moltes vegades bloquejat». López va respondre les intervencions prèvies d'IC-EV i ERC i va defensar que el govern hauria de ser realment de consens, o sigui, integrat per tots els grups. L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, en qualitat de presidenta del grup del PSC, va reclamar consens, lleialtat institucional i criteris d'eficàcia i eficiència en la gestió del Consell. Segons Campoy, «CiU no té majoria per continuar com fins ara», per la qual cosa va aplaudir la proposta dels convergents d'assolir un ampli acord programàtic i potenciar el Consell d'Alcaldes.El PSC vol una revisió del PAC i una definició del Consell d'Alcaldes, amb l'objectiu d'establir «una col·laboració més decidida». El portaveu de CiU, Jordi Suriñach, va explicar que el seu grup vol establir unes «regles del joc» per garantir la relació institucional, promovent que el Consell sigui un servei per als municipis, un instrument vàlid per a la resolució dels problemes comarcals, un vertebrador del Maresme i un marc que permeti l'acció política. Suriñach va explicar els principals punts del programa de govern de CIU, l'únic que hi ha sobre la taula, segons va recordar després del ple Albert Batlle, de CiU.

Després del ple del 28 de juliol, els presidents comarcals del PSC, ERC i IC-EV —Joan Rangel, Xavier Godàs i Pep Canal— van oferir una roda de premsa en el decurs de la qual van explicar que només existeixen dues possibilitats per establir una «majoria política» al govern: un pacte de centre-dreta —CiU i PP— o un govern de centre-esquerra —CiU, PSC, ERC i IC-EV—. Els partits d'esquerra creuen que la primera opció deixaria de representar aquells ajuntaments que actualment són governats pels socialistes juntament amb ERC i IC-EV. També en una roda de premsa posterior, Joaquim Rey va dir que, amb aquestes declaracions, els grups d'esquerres «discrepen del seu propi discurs» si parlen d'un govern de consens, però volen excloure el PP.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 37, agost de 1995, pàgines 16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits