bloc sense fulls

Repòrter, agost de 1995 | El PSC i CiU s'alien a Malgrat i IC-EV passarà el nou mandat a l'oposició

Divendres, 12 de febrer de 2021 05:00 hDefinitivament, el pacte d'esquerres de Malgrat no es renova. El PSC i IC-EV no s'han entès i l'alcaldessa, Conxita Campoy, ha optat per buscar en CiU l'estabilitat de govern, després que els grups de l'oposició —CiU, PP i IC-EV— li tombessin diversos punts en els primers plens del mandat. L'equip de govern està format per PSC, CiU i ERC —el regidor republicà Lluís Llerinós ja havia pactat amb el PSC—, mentre que el PP i IC-EV —amb dos regidors cadascun— faran d'oposició. L'anunci del pacte va caure com una bomba a la direcció comarcal d'IC, que acusa els socialistes de no haver volgut pactar i de tenir una «total falta de coherència». Segons el coordinador comarcal d'IC, Pep Canal, el pacte amb CiU representa per als socialistes un major cost polític i competencial perquè en lloc de donar carteres per a 2 regidors —IC-EV— n'ha hagut de donar per a 5 —CiU—. L'acord signat entre Conxita Campoy i el portaveu de CiU, Salvador Freixas, es va segellar l'I d'agost, si bé anteriorment ja s'havia anunciat el pacte.

El portaveu d'IC-EV, Jordi Medina, va assegurar que la setmana prèvia a l'acord entre PSC i CiU tots els grups de l'oposició havien mantingut una reunió per consensuar unes mocions que havien de presentar en el ple. En aquesta reunió, segons Medina, també es va parlar de la possibilitat que CiU, PP i IC-EV «arribessin a pactar», amb la qual cosa s'hauria donat un govern a l'ombra, ja que el suport d'ERC no li era suficient a Campoy per governar amb comoditat.

Jordi Medina entén que el pacte de govern que s'ha produït «no és correcte perquè quan nosaltres manteníem converses amb el PP i CiU per un possible acord, l'alcaldessa ens va dir que l'esquerra no pot pactar amb la dreta». En el ple del 3 d'agost, en què es va fer oficial el nou cartipàs —es va modificar l'anterior, de finals de juny—, Medina va lamentar aquest pacte, les «excuses» que donen els socialistes per justificar-lo i que, segons IC-EV, no es respecti la voluntat del poble, que vol un govern d'esquerres. Durant la sessió, el portaveu d'IC-EV va dir que en les reunions mantingudes després de les eleccions CiU li havia ofert l'alcaldia a canvi de deixar el PSC a l'oposició. Salvador Freixas va negar-ho en el ple i va admetre que només s'havia parlat de compartir l'alcaldia. Tant Freixas com Campoy van mostrar-se esperançats a mantenir el pacte durant els quatre anys de mandat. «Hem fet aquest pacte davant les necessitats del poble», va dir Freixas, que és segon tinent d'alcalde. «No permeteré que es parli més temps i que es continuï negociant perquè s'ha de treballar i CiU ens dóna la governabilitat», va afirmar l'alcaldessa, que va demanar una «reflexió de tots plegats» sobre com havien anat les converses. Conxita Campoy va recordar que el pacte està signat per les dues forces més votades.

El nou cartipàs municipal queda així: Josep León (PSC), Hisenda i Promoció Econòmica; Salvador Freixas (CiU), Urbanisme; Manuel Valiente (PSC), Serveis i Obra Pública; Francesc Vendrell (CiU), Governació; Gabriel Collado (PSC), Cultura i Festes; Maria Lluïsa Mérida (PSC), Medi Ambient; Manuel Lluís Morago (PSC), Esports; Anna Raja (PSC), Benestar Social; Albert Brunet (CiU), Joventut; Carme Roura (CiU), Sanitat; Concepció Martín (CiU), Comerç, Indústria, Turisme i Consum, i Lluís Llerinós (ERC), Personal i Règim Intern. L'alcaldessa portarà Ensenyament, a més de coordinar totes les regidories i assumir les responsabilitats de Presidència. La comissió de govern està formada per Campoy, León, Freixas, Valiente, Llerinós i Vendrell i l'oposició podrà participar en les comissions informatives d'Hisenda, Urbanisme i Governació.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 37, agost de 1995, pàgina 19.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Instagram

Dijous, 21 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits