bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1995 | CiU i PSC es posen governar el Consell d'acord per Comarcal

Diumenge, 14 de febrer de 2021 04:00 hEls convergents i els socialistes han passat de l'enfrontament a l'acord. Després d'un mandat tempestuós al Consell Comarcal, les dues forces majoritàries s'han posat d'acord per governar, amb la intenció de convertir aquesta administració en una eina útil al servei dels ajuntaments. El nou context polític explica, segons els signants de l'acord, el canvi d'actitud per part de tots dos, que han fet «la reflexió i l'esforç mutu d'entesa» necessaris. El pacte de govern convé que el Consell Comarcal «obre una etapa de funcionament caracteritzada per l'acord polític com més ampli millor, que li permeti avançar en la direcció de ser un instrument eficaç i eficient de col·laboració intermunicipal».

«D'acord ambels municipis de la comarca i amb total respecte a l'autonomia, el Consell Comarcal dissenyarà i executarà polítiques d'àmbit comarcal que facilitin l'execució dels programes polítics votats pels ciutadans de cada municipi», s'afegeix en el pacte. Aquest estableix quatre objectius: convertir el Consell en «una administració al servei dels municipis», en «un instrument vàlid per a la resolució dels problemes que afecten el Maresme», que vertebri la comarca «en la línia de la consolidació nacional de Catalunya» i garantir un «marc que permeti l'acció política democràtica de totes les forces i que en garanteixi l'expressió de la pluralitat, mitjançant la dotació i accés als recursos adients».

L'alcalde de Calella, Joaquim Rey, de CiU, presidirà l'organisme amb el suport dels alcaldes de Canet, Josep Rovira, de CiU, i de Malgrat, Conxita Campoy, del PSC, que són els dos únics vicepresidents. Rovira ja ho va ser durant l'anterior mandat. A l'estructura del nou govern comarcal —anomenat Consell de Presidència— destaquen tres consellers de l'Alt Maresme. L'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, de CiU, és el responsable de l'àrea d'Ensenyament i Esports. L'exalcalde de Pineda, Josep Lluís Fillat, del PSC, s'encarrega de Cultura i Joventut, mentre que el primer tinent d'alcalde de Canet, Josep Isern, militant d'Unió, assumeix l'àrea de Promoció Econòmica i Ocupació. Precisament Josep Lluís Fillat presidirà la comissió que s'encarregarà de redactar el Pla Intermunicipal del Maresme (PIM) i de fer el seguiment de les competències. La revisió del polèmic Programa d'Actuació Comarcal (PAC) dependrà, per tant, de les conclusions a les quals arribi la comissió del PIM, que consultarà tots els ajuntaments del Maresme per conèixer les necessitats quant a prestació de serveis per part del Consell. Una de les phmeres traduccions d'aquest pacte de govern serà l'absorció, per part del Consell, de tots els consorcis i mancomunitats que encara estan vigents. Això no hauria estat possible sense la predisposició dels socialistes, que actualment ocupen 9 alcaldies, entre elles les de Mataró i Premià de Mar. En referència al pacte, el portaveu del PP al Consell, Joan López, ha manifestat: «No el valorem malament del tot.» El PP creu que l'acord facilitarà un «climad'entesa» i repercutirà positivament en els administrats.

En canvi, ERC i IC-EV critiquen els socialistes perquè havien mantingut reunions prèvies amb l'objectiu de formar un bloc comú d'esquerres. «Estem decebuts i disgustats pel doble joc dels socialistes», va afimar el portaveu d'ERC, Jordi Serradell. «El PSC ha trencat un acord de paraula, però no és estrany, perqué els socialistes són capaços de tot», va manifestar el portaveu d'IC-EV, Vicenç Martí, que és regidor d'Arenys de Mar. Tot i això. Esquerra i Iniciativa consideren que l'actual govern és més representatiu que l'anterior, en què CiU governava amb el suport dels alcaldes independets de Canet i Sant Pol, ara convergents.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 39, octubre de 1995, pàgina 19.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits