bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1995 | La detenció d'un independentista enrareix l'Onze de Setembre a Arenys

Diumenge, 14 de febrer de 2021 04:30 hLa detenció del jove independentista Francesc Montmany per part de la Guàrdia Civil la matinada del 9 al10 de setembre va enrarir les Jornades Independentistes d'Arenys de Mar i la celebració de la Diada a la població. L'alcalde d'Arenys, Miquel Rubirola, va haver d'exigir a la Guàrdia Civil que fos prudent i respectés la població durant l'Onze de Setembre, en previsió de possibles conflictes. Miquel Rubirola es va presentar a la caserna de la Guàrdia Civil d'Arenys de Mar cap a les 4 de la matinada perquè deixessin en llibertat Francesc Montmany, que va ser objecte d'agressions quan el van detenir, segons informes mèdics.

Els fets es van originar davant de la discoteca Don Quijote, a prop de la caserna. La Policia Local va detenir uns joves que s'estaven barallant davant de la discoteca. Dos agents de la Guàrdia Civil es van presentar per col·laborar amb els agents locals, la qual cosa va provocar que un altre grup de joves —que no tenien res a veure amb els qui protagonitzaven la baralla— rebessin els guàrdies civils amb consignes independentistes. Els guàrdies van detenir un noi que havia cridat a favor de la independència de Catalunya i contra les «forces d'ocupació» i el van introduir al cotxe patrulla amb els protagonistes de la baralla. Llavors va ser quan Montmany, de 23 anys, es va dirigir als guàrdies per demanar-los que deixessin en llibertat el seu company.

Els guàrdies civils van demanar a Francesc Montmany que s'identifiqués, però el jove els va dir en català que no era espanyol i que, per tant, no duia a sobre documentació espanyola. «Llavors em van posar les manilles, em van dir que els parlés en castellà i em van dur a la caserna, on em van picar», va explicar Montmany.

Segons va explicar la Guàrdia Civil a l'alcalde de la població, els agents van resultar agredits i insultats, per la qual cosa han denunciat Francesc Montmany. En canvi, el jove no ha denunciat els fets. La jutgessa d'Arenys de Mar, però, està estudiant el cas arran de la declaració prestada pel jove. Paral·lelament, la junta de portaveus municipals ha obert una investigació sobre els incidents. «Això no es pot tornar a repetir», afirma l'alcalde, que ha rebut els informes de la Policia local, la Guàrdia Civil i ha escoltat la versió de Francesc Montmany.

La junta de portaveus determinarà què fa l'Ajuntament sobre això, però de moment el portaveu d'IC-EV, Vicenç Martí, ha anunciat que si es determina alguna irregularitat en l'actuaciópolicíaca demanaràque la Guàrdia Civil marxi de la població.

Francesc Montmany atribueix l'incident auna visita que els macips van fer per la festa major de Sant Roc a la caserna de la població. El jove detingut, que va ser posat en llibertat al matí, era un dels macips que el dia de Sant Roc van entrar a la caserna per tirar-los la tradicional aigua perfumada. Els joves van ruixar els guàrdies civils i també la bandera espanyola. Per aquest motiu, segons Montmany, durant la detenció els agents es van referir a ell com «el de la bandera».

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 39, octubre de 1995, pàgina 20.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits