bloc sense fulls

Repòrter: L'any ens deixa un balanç discret

Dimecres, 17 de febrer de 2021 03:00 hEI balanç de 1995 no pot ser de gran eufòria si tenim en compte que a l'Alt Maresme hi ha hagut una llarga crònica negra i s'han agreujat problemes de fons com la qualitat de l'aigua potable. 1995 va ser l'any en què es va jutjar Andreu Rabadán, el jove de Palafolls que va fer descarrilar tres trens i va matar el seu pare. Malgrat la gravetat dels delictes comesos per Rabadán, cal destacar que l'Audiència de Barcelona s'ha decantat més per intentar-ne la rehabilitació màxima possible en ordenar que ingressi en un centre psiquiàtric, atès que el jove pateix una greu malaltia mental com és l'esquizofrènia. Els casos dels crims d'un vigilant de Santa Susanna i del jove Segimon Pruna sembla que estan en vies de solució amb les detencions dels seus pressumptes autors. L'alarma social d'aquests execrables casos és important.

D'altra banda, la qualitat de l'aigua potable va tornar a ser actualitat per un fet insòlit: el descobriment que una empresa de Sant Celoni contaminava el riu Tordera des de la dècada dels 50. Les sospites de risc cancerígen van fer reaccionar la Generalitat per accelerar la posada en funcionament dels filtres de carbó per eliminar els dioxans de l'aigua. Però aquesta resposta hauria d'anar acompanyada d'un ampli estudi epidemiològic per detectar els possibles efectes sobre la salut del consum continuat d'aigua amb dioxans. No es pot perdre temps en aquest propòsit. Els ciutadans de l'Alt Maresme portem massa anys pagant per una aigua de pèssima qualitat i molts han posat la seva salubritat sota sospita. Al mateix temps, reiterem que cal lluitar amb més contundencia contra els focus contaminants. L'empresa Resisa encara no ha rebut cap sanció, malgrat els advertiments de la Generalitat. Amb aquesta situació, hem d'aprovar la iniciativa de l'Ajuntament de Blanes de querellar-se contra l'empresa contaminant perquè pagui una part dels filtres de l'aigua per eliminar els dioxans que ha abocat i que el cost no recaigui injustament sobre els contribuents.

El mapa polític que va sortir de les eleccions municipals del 28 de maig és diferent. Les majories absolutes estan en vies d'extinció i s'imposa el pactisme amb seny, fugint del clientalisme. El canvi ha influït en el Consell Comarcal, al qual ja conviuen i treballen junts socialistes i convergents.

En el record positiu de 1995 quedaran les mobilitzacions de solidaritat amb el poble bosnia i contra la guerra. Quan el conflicte bèl·lic ja és en vies de solució, és el moment de continuar amb l'ajut humanitari.

(Editorial de la revista Repòrter, número 42, gener de 1996, pàgina 5.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

El Punt

Diumenge, 13 feb.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits