bloc sense fulls

Repòrter: La sorprenent detenció del pirata

Dijous, 18 de febrer de 2021 03:00 hEl sorprenent cas del jove de 17 anys veí de Malgrat que deixava incomunicats per telèfon bombers, policies locals i Creu Roja ens lia recordat com som de vulnerables i fins on arriba la nostra desprotecció. El noi, que ja va organitzar una estafa quan tenia 15 anys estafat 1.500 persones que van pagar per assistir a programes de televisió, s'ha burlat de la policia durant un any i mig amb un frau que Telefònica valora en 4 milions i mig de pessetes.

A part d'aquesta xifra, el més greu és el perjudici que causava als ciutadans que necessitaven donar avís urgent d'alguna emergència. En veure que un telèfon comunicava sense parar, havien de trucar un altre cos que avisava el servei amb els telèfons bloquejats per ràdio. Aquests minuts podien ser de vital importància en sinistres greus. Per tant, la temeritat amb laqual actuava el pirata telefònic era molt gran. Caldrà analitzar psiquiàtricament el jove per comprovar si no es tracta d'un altre cas semblant al del sabotejador de trens i parricida Andreu Rabadán.

I aquí ens veiem obligats a exigir que es posin els mitjans necessaris a l'abast dels serveis d'emergències per evitar estar a les mans d'un avi i el seu nét que es volen divertir fent la guitza. Telefònica hauria de posar filtres de seguretat per evitar que uns mateixos estafadors contractin, diverses vegades, línies que després no pagaven. En aquest cas, resulta irònic que un avenç tecnològic com la conferència a tres (que enllaça tres línies) hagi servit a tots dos pirates per a les seves malifetes.

Amb tot, el més criticable és la forma amb què es va resoldre el cas. La Guàrdia Civil va detenir el jove i el seu avi, que va col·laborar amb el pirata, gràcies a la informació d'El Punt, que va revelar que havia identificat l'autor dels sabotatges telefònics després d'una trucada sospitosa en què el jove va donar detalls que el delataven. La seva veu enregistrada va ser identificada posteriorment pels bombers dels quals s'havia burlat. Sembla que l'error comès pel jove en parlar amb periodistes i donar molts detalls del pirata ha estat la clau per solucionar el cas i ha deixat en evidència els cossos policíacs que l'investigaven. Tot i això, cal recordar que la brigada judicial de la Guàrdia Civil de Calella va resoldre el cas del crim de Canet de Mar.

(Editorial a la revista Repòrter, número 43, febrer de 1996, pàgina 5.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Fotoperiodisme

Divendres, 23 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits