bloc sense fulls

Repòrter, maig de 1996 | L'alcalde de Tordera destitueix Lluís Barrera i es queda en minoria

Diumenge, 21 de febrer de 2021 03:30 hA Tordera la fiistòria es repeteix. El regidor Lluís Barrera, d'Alternativa Independent Torderenca (AIT), ha tornat a ser el causant de la inestabilitat al consistori. L'alcalde de la població, Joan Carles Garcia, de CiU, el va destituir de l'equip de govern el 17 d'abril «per manca d'entesa», amb la qual cosa va quedar en minoria. Garcia, que va ser escollit alcalde l'any passat gràcies al vot de Lluís Barrera, va fer aquesta afirmació el dia que va signar la destitució del regidor independent: «En un vaixell totfiom sap quina és la seva feina i malament quan el cuiner vol fer de capità.» L'alcalde va admetre que durant els 10 mesos que ha durat el pacte CiU-AIT s'ha evidenciat que «la manera de funcionardels dos grups és totalment diferent i era molt difícil mantenir una bona relació». Només dos dies després d'expulsar Lluís Barrera de l'equip de govern, l'alcalde va remodelar el cartipàs municipal per repartir entre els regidors convergents les carteres que portava el seu soci fins llavors. El mateix alcalde assumeix la regidoría d'Urbanisme, mentre que Xavier López portarà Mercats, Carles Aulet agafa Pagesia i Josep Aragai s'encarregarà de Fires. A més, Xavier López és ara el primer tinent d'alcalde, càrrec que ocupava Barrera.

La decisió de modificar la ubicació d'algunes parades del mercat setmanal va ser el detonant que va provocar el trencament entre Garcia i Barrera. L'alcalde s'havia compromès a consensuar els canvis, però el mercat va experimentar les modificacions dissenyades per Barrera —regidor de Mercats— sense el vistiplau de tots els afectats. El PSC, com a grup de l'oposició, i els marxants van posar el crit al cel quan van canviar l'emplaçament de l'esplanada del parc de bombers per la zona de Mas Martí. Després de moltes pressions i protestes, l'alcalde va admetre que la decisió de «tocar» el tradicional mercat de diumenge —que atreu moltíssima gent a Tordera— va ser un error. Barrera, però, no comparteix aquesta opinió perquè assegura que durant les converses prèvies no va topar amb cap oposició. El primer cap de setmana després de la destitució de Barrera com a membre de l'equip de govern, el mercat dominical va recuperar la seva anterior distribució. Aquesta decisió va aturar de ple les crítiques dels marxants, però va obrir un nou front de conflicte, ja que els comerciants de Mas Martí diuen ara sentir-se desatesos i discriminats per l'Ajuntament.

La legitimitat de Garcia

Lluís Barrera admet que des de l'inici del mandat «s'ha fet el ridícul» perquè «nosaltres no hem governat, sinó que ho ha fet el PSC des de l'oposició». El regidor independent creu que l'Ajuntament és «un vaixell que s'enfonsa», en referència a les paraules de l'alcalde. Barrera afirma que Garcia no està legitimat per ser alcalde perquè no va ser el cap de llista més votat, sinó que ho va ser el socialista Jaume Romaguera. El regidor de l'AIT fa aquesta afirmació tot i que va ser ell, amb el seu vot, qui va portar Garcia a l'alcaldia. «En la seva situació, jo no voldria seure a la cadira d'alcalde veient que la llista més votada per la població és a l'oposició», va dir. El nou regidor de l'oposició critica els regidors de CiU i els acusa de no ser mai a l'Ajuntament. A més, diu que els socialistes són «molt més intel·ligents» que ells. Lluís Barrera apunta que l'elaboració del pressupost per a aquest any ha estat un dels motius del trencament del pacte de govern. Segons Barrera, el regidor d'Hisenda, Xavier López, volia retallar les partides pressupostàries de les carteres de l'AIT. «Volia retallar les meves regidories i, en canvi, les de CiU eren intocables.» Lluís Barrera s'ha ofert al PSC per presentar una moció de censura contra Joan Carles Garcia, segons assegura l'exalcalde Jaume Romaguera. El regidor independent nega aquest fet, però no descarta la possibilitat de pactar amb els socialistes. Romaguera no ha dubtat a tancar les portes a qualsevol acord amb Barrera. És evident que el PSC no s'aliarà amb Barrera per desbancar CiU de l'alcaldia. Només es podria donar aquest cas si Lluís Barrera plegués de regidor i donés pas al número dos de l'AIT, Pere Blai. Aquesta hipòtesi és poc probable que es produeixi, segons Romaguera. «Barrera es quedarà a fer la guitza o, si plega, ho deixarà molt ben lligat», va comentar l'exalcalde. Romaguera, portant, descarta la moció de censura. Entén que serà el poble qui d'aquí a tres anys farà la moció.

Els dirigents comarcals del PSC i de CiU han intervingut en la crisi de Tordera. El primer secretari dels socialistes del Maresme, Joan Rangel, va afirmar dies després de la destitució de Barrera que el PSC no permetrà, des de l'oposició, que Garcia continuï a l'alcaldia. Per Joan Rangel, s'hauria de produir un pacte entre el PSC i CiU per garantir la governabilitat, però aquest acord hauria de suposar el traspàs de l'alcaldia al cap de llista més votat, que és Jaume Romaguera, per 94 vots. «Van obtenir l'alcaldia gràcies a Barrera, però totalment al marge de la voluntat popular. Garcia ha de dimitir com a alcalde perquè el pacte s'ha trencat», va afirmar Rangel. En canvi, el president comarcal de Convergència, Fidel Soler, està d'acord amb Joan Carles Garcia, que està decidit a governar en minoria sense la necessitat de fer cap nou pacte. Fidel Soler entén que els acords puntuals amb el PSC poden facilitar la governabilitat de l'Ajuntament. El president comarcal de Convergència recorda al PSC —per si tenen temptacions de pactar amb Barrera— que el regidor independent ja va demostrar als socialistes durant l'anterior mandat que era «el principal causant de la inestabilitat».

Jaume Romaguera entén que la governabilitat passa necessàriament pel retorn de l'alcaldia al PSC perquè creu que CiU és incapaç de dirigir el consistori en minoria. Tot i això, l'alcalde de Tordera entre els anys 1983 i 1995 rebutja la intenció de bloquejar l'Ajuntament. «No anirem encontrado l'equip de govern sistemàticament. Votarem a favor o en contra de les propostes del govern segons la conveniència que aquestes tinguin per a la població. Farem una oposició constructiva», va explicar. La primera prova de foc per a l'equip de govern serà el pressupost d'aquest exercici, que encara s'ha de portar al ple per aprovar-lo.Una cançó que es repeteix

L'expulsió de Barrera de l'equip de govern deixa palès que aquest regidor no es pot entendre ni amb el PSC ni amb CiU, ja que en l'anterior mandat també va haver d'abandonar el govern per passar a l'oposició, quan formava part de la candidatura socialista. La marxa de Barrera va obligar el PSC, que va quedar sense la majoria, a pactar amb CiU, grup que era a l'oposició. El pacte CiU-PSC va marginar Barrera tot sol a l'oposició i va garantir la governabilitat de l'Ajuntament fins al final del mandat. A les eleccions municipals del maig de l'any passat, Barrera va encapçalar una llista independent i va aconseguir sortir escollit amb 329 vots, bona part dels quals provenen del sector de la pagesia. Barrera rendibilitzava així la seva gestió al capdavant de la regidoría de Pagesia durant l'època en què anava agafat de la mà de Romaguera. El PSC i CiU van quedar empatats a regidors —6— i Barrera tenia la paella pel mànec. Un acord entre CiU i l'AIT va deixar el fins llavors alcalde i cap de llista més votat a l'oposició. Els socialistes ja van advertir llavors que el pacte no funcionaria. El temps els ha donat la raó. De fet, no calia ser gaire entès per entreveure que l'entesa amb el regidor independent seria difícil, sobretot tenint en compte les picabaralles de l'anterior mandat. Barrera va acusar Jaume Romaguera de corrupte —curiosament ara estaria disposat a votar-lo com alcalde— i l'afer va arribar als jutjats.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 46, maig de 1996, pàgines 16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits