bloc sense fulls

Repòrter, setembre de 1996 | Absolen els guàrdies civils d'Arenys que van agredir l'independentista

Dijous, 25 de febrer de 2021 05:00 hLa titular del jutjat d'instrucció número cinc d'Arenys de Mar, Sílvia Ventura Mas, ha absolt els guàrdies civils d'aquesta població que van agredir el jove Francesc Montmany Malagelada a l'interior de la caserna, el 10 de setembre de l'any passat, coincidint amb la celebració de les Jornades Independentistes. En la sentència de la denúncia que el jove independentista va presentar contra els agents per lesions s'admet que aquestes es van produir. La jutgessa, però, ha absolt els tres guàrdies civils denunciats perquè Montmany no els ha pogut identificar com a autors de les lesions i, a més, no existeix cap testimoni presencial. «A l'interior de la caserna Francesc Montmany va ser colpejat per agent o agents sense determinar que li van causar lesions de les quals va trigar 6 dies a recuperar-se i de què va ser atès en el centre de salut de la població», s'afirma en la sentència. La jutgessa afegeix: «Que no s'hagi pogut determinar el causant de les lesions del Sr. Montmany a les dependències de la Guàrdia Civil d'Arenys de Mar no pot ser aliè de la valoració d'aquesta jutjadora, ja que aquestes pràctiques han de ser eradicades absolutament pels òrgans policials en un estat democràtic i de dret, condemnats tant pel nostre ordenament jurídic com pel Tribunal Europeu de Drets Humans.»

La titular del jutjat número cinc entén que l'existència d'aquestes lesions i la seva impunitat «per una companyonia mal entesa, només perjudica el bon nom del sacrificat i diligent cos de la Benemèrita». Per aquest motiu, la jutgessa ha enviat la sentència al tinent coronel responsable de la 411a Comandància de la Guàrdia Civil «als efectes d'investigació oportuns i, si escau, de correcció disciplinària». La sentència també fa referència a la utilització de porres de goma per part dels agents, durant la detenció del jove, a pocs metres de la caserna. Segons quatre testimonis, i tal com es pot veure en lafotografia, eisguàrdiescivils duien porres. Aquest fet «té irrellevància penal, però és prohibit reglamentàriament», diu la jutgessa.

Mentre el fiscal demanava l'absolució dels agents Maria Salamanca González, Félix Benito Blàzquez i Montserrat Díaz Rios, l'advocat de Montmany, Francesc Sardiné, sol·licitava sis caps de setmana d'arrest i una multa de 60.000 pessetes pels dies de baixa del jove i 2 milions «per les lesions psíquiques i morals» causades. El judici es va celebrar el 24 de juliol, coincidint-ne amb un altre relacionat amb el mateix cas. Aquest altre també va ser absolutori. El fiscal demanava una pena de multa de 5.000 pessetes per Montmany per un delicte d'agressió i resistència als agents de l'autoritat.

La jutgessa conclou que en un primer moment —després que Montmany digués en català que no duia a sobre el seu DNI— no es va oposar a acompanyar els agents fins la caserna, però que va ser per temor que, posteriorment, s'hi va resistir, quan va sentir que un guàrdia civil que anava de paisà va dir «agafeu-lo que a aquest li tinc ganes». Montmany, de 27 anys, va ser emmanillat i traslladat a la caserna sense que cap agent li comuniqués el motiu de la detenció, que es va produir després que un company seu cridés «Visca Catalunya lliure» i «Fora les forces d'ocupació» davant dels agents.

Francesc Montmany ha manifestat a REPÒRTER que se sent «content i satisfet» perquè ha quedat demostrat que no va agredir els agents, però lamenta que l'assumpte pugui quedar així. Per aquest motiu, espera que la Guàrdia Civil obri una investigació interna per determinar les possibles irregularitats comeses. Els responsables de la caserna d'Arenys desconeixen si la Comandància ha obert una investigació. Montmany ha explicat que no va poder identificar els autors de les lesions perquè va entrar a la caserna «en un estat de xoc».

El jove arenyenc manté que incidents com el del setembre de l'any passat es poden tornar a repetir perquè, segons diu, hi ha guàrdies civils que adopten una actitud provocadora. Francesc Montmany constata que els agents arribats de fora no entenen tradicions com la dels macips —de fet, l'incident es remunta a la festivitat de Sant Roc de l'any passat, quan uns joves entre els quals es trobava ell van ruixar la bandera espanyola de la caserna amb aigua perfumada— i critica la Policia Local. Acusa els agents que també van intervenir-hi d'haver mentit davant de la jutgessa i de no haver defensat els drets d'un veí —ell— per sobre d'un «corporativisme descaradíssim».

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 50, setembre de 1996, pàgina 19.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits