bloc sense fulls

Repòrter, setembre de 1996 | REPORTER arriba al número 50 i es consolida amb força a l'Alt Maresme

Dijous, 25 de febrer de 2021 05:30 hEls Jocs Olímpics de Barcelona van accelerar l'aparició del primer número de la revista REPÒRTER, el dia 10 de juny de 1992. Després d'un període de gestació de més d'un any, alguns membres del Consell de Redacció encara expressaven les seves reticències a l'hora de posar en marxa un projecte que tots sabíem que era difícil. No eren els únics, ja que des de fora alguns ens miraven amb interès per l'aventura que volíem iniciar. Quatre anys i tres mesos després, la revista ha arribat al número 50, una fita important després d'un camí en el qual REPÒRTER ha evolucionat. Aquesta evolució es visualitza en les portades de la publicació, que van passar del blanc i negre a trames d'un sol color i, finalment, al color, una meta inevitable en aquests dies. La competència als quioscos cada cop entén menys la diferència entre revistes comarcals i revistes internacionals i cal tenir un aparador (la portada) a un nivell acceptable per no quedar apagat entre els desplegaments tipogràfics i de disseny de les publicacions més potents i professionalitzades.

El criteri professional va ser l'element que REPÒRTER va intentar destacar com a tret identificador des dels seus inicis. Els escriptors i periodistes que van presentar la revista aquell mes de juny de 1992 així ho van reconèixer. «Són joves però amb experiència professional", es va dir en alguna presentació de l'equip de redacció. Ara som menys joves i amb més experiència.

Però no cal perdre de vista la dificultat de ser del tot professionals, en el sentit crematístic del terme. Cap dels que treballem o col·laborem amb REPÒRTER hem abandonat els mitjans o feines en els quals seguim en actiu. El més important, per sobre de cobrar o no cobrar, és que el producte final estigui fet amb els mateixos criteris professionals, que és el que valoren més els lectors i anunciants. En aquests quatre anys i tres mesos, solament hem faltat a la cita mensual als quioscos un mes, i va ser a l'etapa inicial. El nostre objectiu és ser com més regulars millor cada mes i no defraudar els lectors i anunciants, els nostres clients. En aquella etapa inicial, la prudència va fer que la revista sortís solament a quatre poblacions: Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat. Mig any després, el gener de 1993, vam decidir llançar-nos a la nostra àrea que considerem natural: l'Alt Maresme, entre Arenys i Tordera. Aquest salt va suposar passar de donar informació de quatre poblacions a 12 i haver d'ampliar la xarxa de distribució. El resultat va ser plenament satisfactori ja que l'acceptació va ser molt important. L'esforç realitzat durant aquell any va rebre el reconeixement públic amb el Premi Tasis-Torrent a la millor publicació local o comarcal de 1993, que atorga la Diputació de Barcelona i dotat amb un milió de pessetes. Aquests diners ens van servir por posar-nos al dia i fer un altre salt qualitatiu, que va consistir a posar color a la portada.

L'últim salt, pel que fa a l'oferta, el vam donar el passat mes de juliol, quan va aparèixer el primer número del nou suplement: el REPÒRTER DE LES FESTES. Creiem que aquestes pàgines, diferenciades de la resta amb un disseny especial i el color groc, completen la revista en un vessant que fins llavors quedava desatès.

Durant aquests quatre llargs anys, el Consell de Redacció es va proposar integrar-se en la vida de cada població i convertir-se en un nexe de connexió com a primera revista comarcal. I diem comarcal perquè per a REPÒRTER, l'Alt Maresme té els trets d'una comarca natural. Com defineix el Diccionari de la llengua catalana de l'Enciclopèdia Catalana, s'entén per comarca una extensió de terreny més reduïda que una regió a la qual donen una certa unitat, entre altres factors, les relacions de vei'natge entre els llocs que la formen, unes certes condicions naturals i la persistència de demarcacions històriques. Prenent com a punt de partida la pertanyença històrica al Bisbat de Girona, el riu Tordera és un element físic diferenciador de la comarca. Anant més enllà, hem rebut peticions per traspassar la Tordera i portar REPÒRTER fins a Blanes i Lloret amb l'argument, que en bona part compartim, que el riu no és cap frontera, sinó un lligam. Sense descartar aquesta possibilitat, es tracta d'un altre salt important que cal madurar sense presses.

Per fomentar les relacions de veïnatge, hem donat preferència a notícies que afectaven tota la comarca, com l'autopista A-19, la via del tren o la problemàtica de l'aigua potable. Per aquest motiu, vam reunir en un debat públic representants de totes les parts implicades en la construcció de l'autopista. Un altre projecte posat en marxa va ser la gravació i distribució d'una casset amb la cançó No moriran més peixos a la Tordera, interpretada pels alcaldes de Palafolls, Malgrat i Tordera. També hem distribuït el mapa de la comarca amb la novetat de l'autopista A-19, que ha transformat les comunicacions. Un cop la revista s'ha consolidat, el repte de futur és seguir creixent per enfortir el compromís amb lectors i anunciants amb un millor servei. Seguirem fent periodisme comarcal.Quatre anys d'intensa actualitat

REPORTER ha estat testimoni de notícies de gran importància, de les quals ha informat els seus lectors i n'ha donat les claus amb reportatges. L'autopista del Maresme ha estat un dels esdeveniments de més transcendènciadels últims anys. Des de la revista hem seguit tot el procés de construcció, amb els conflictes mediambientals que van sorgir, i de la posada en marxa. Paral·lelament, la carretera N-lI va iniciar un procés de transformació que encara dura. La qualitat de l'aigua també ha estat un dels temes principals de la revista per les Informacions aparegudes d'alts nivells de ferro I manganès i la presència dels compostos dioxànics, que van provocar l'alarma. En general, la contaminació de la Tordera ha estat una de les denúncies constants de REPÒRTER a través dels seus editorials. De forma paral·lela, s'ha anat reduint la contaminació de l'aigua del mar amb la posada en marxa de depuradores de les aigües residuals. Algunes poblacions han generat notícies que han interessat tota la comarca, com la inesperada rierada d'Arenys de Mar que va arrossegar un bon nombre de cotxes per carrers paral·lels a la riera central. En la crònica negra, cal destacar l'assassinat del jove de Canet de Mar en el que sembla una venjança passional. Els tres descarrilaments provocats a la línia del Maresme van convertir un jove de Palafolls, Andreu Rabadán, en una amenaça i va ser condemnat a ser internat en un psiquiàtric. En la part positiva, els premis multimilionaris d'un paleta de Pineda i un veí de l'Hospitalet a Calella amb la loteria van ser sonats.

En l'àmbit polític, hem denunciat el fort arrelament que va tenir el fenomen del transfugulsme en els nostres ajuntaments fins a abans de 1995. REPÒRTER va fer un esforç important per oferir un ampli seguiment de les eleccions municipals de l'any passat, amb planes dedicades a totes les poblacions i entrevistes amb els candidats i els alcaldes elegits. El canvi polític introduït per la manca de majories absolutes i la necessitat d'arribar a pactes de govern és un fenomen d'interès que seguim amb atenció. En l'apartat cultural, ens hem fet ressò dels esdeveniments més importants, hem publicat entrevistes amb escriptors, pintors i artistes consagrats de la comarca i hem donat a conèixer valors nous. El mateix ha passat amb els esports, on l'actualitat ha conviscut amb entrevistes a esportistes o entitats novelles i veteranes.

(Article d'Antoni Fuentes a la revista Repòrter, número 50, setembre de 1996, pàgines 32 i 33.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits