bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1996 | Joaquim Nadal critica a Calella el nacionalisme excloent de CiU

Divendres, 26 de febrer de 2021 04:00 hJoaquim Nadal
va defensar el divendres dia 13 a Calella que el PSC és l'alternativa catalanistaal nacionalisme conservador que proclama CiU. El portaveu socialista al Parlament, que va presidir un col·loqui a Calella amb motiu del XX aniversari de la Diada, va afirmar que la Catalunya del futur «no pot fonamentar-se en un nacionalisme excloent i restrictiu», com el que manifesten els convergents. Va retreure a CiU la col·laboració amb el PP «a canvi de no-res» i va carregar contra els populars dient que continuen essent els adversaris de Catalunya

«Hem de continuar defensant que som els opositors del nacionalisme conservador i que som l'alternativa raonable a CiU des de les nostres posicions catalanistes», va dir Nadal al centenar d'assistents a la conferència. El cap del grup parlamentari del PSC va encetar el seu discurs fent un balanç positiu dels actes institucionals de la Diada i, ràpidament, va començar a avaluar l'actitud dels socialistes catalans respecte del nacionalisme. Joaquim Nadal va assegurar que, malgrat la impressió recollida en alguns mitjans de comunicació, l'acte de Sant Boi va caracteritzar-se per ser unitari, i va treure importància a les absències d'ERC i el PP. El debat sobre el caràcter reivindicatiu de l'Onze de Setembre també va ser comentat pel líder socialista. Nadal va assegurar que resulta obvi que, amb la normalitat democràtica, s'ha perdut el fervor patriòtic dels anys 1975 i 1976, però va indicar que les dues forces polítiques majoritàries a Catalunya continuen atorgant «una importància rellevant» a la Diada. I va ser en aquest punt que Nadal va voler establir les diferències amb CiU dient que el PSC és l'alternativa al «seu nacionalisme conservador.»

Tot fent un repàs a les conteses electorals, el líder del PSC va dir al centenar d'assistents a la conferència que els convergents han tornat a «segrestar la vida política catalana intentant silenciar una majoria parlamentaria». L'avaluació de la posició nacionalista dels diferents partits va servir a Nadal per definir el projecte catalanista dels socialistes. «Hem de tenir en compte el territori i les persones. El nacionalisme no pot ser essencialista, ha de ser pluralista i ampli perquè la societat no es tanqui endogàmicament a la defensiva», va dir.

El portaveu del PSC al Parlament va manifestar la seva oposició al pacte que CiU i el PP mantenen a Madrid perquè, segons va recordar, el seu grup ja va avisar, durant la campanya electoral, que no seria bona «una aliança entre la dreta política catalana i espanyola». En aquest sentit, Nadal va dir que CiU no pot presumir d'acomplir les intencions que proclamaven en l'època electoral. «CiU ha fet tot el contrari del que va dir que faria. Es van atrevir a dir que no votarien la investidura d'Aznar i ho van fer i, a més, jo no veig que hagin aconseguit res d'important a canvi», va comentar.

En aquest sentit, Nadal va recordar els desavantatges socials que el govern del PP està comportant, com ara el pagament de les receptes dels pensionistes. Segons el PSC, CiU no va calcular bé el pes social que té el seu suport al govern de José Maria Aznar. «S'excusen amb la governabilitat de l'Estat i només aconsegueixen el benefici, el crèdit de contribuir a l'estabilitat. Ara, a canvi, tenen el descrèdit d'haver-se lliurat a les polítiques ultraliberals», va dir Nadal. Reprenent l'avaluació del nacionalisme, el líder del PSC va assegurar que el PP continua sent «adversari de Catalunya, perquè no se la creuen». I en relació amb les declaracions del president del PP de Catalunya, Aleix Vidal-Quadras, Nadal va manifestar que resulta important tenir en compte que «ell no hauria de monopolitzar el debat sobre el fet diferencial català perquè aquest no és patrimoni de ningú».

Nadal va establir un paral·lelisme entre la seva anàlisi del nacionalisme conserva- dor [de CiU, titllat d'excloent] i la celebració, aquesta tardor, de tots els congressos dels partits. El portaveu parlamentari del PSC considera que els partits que celebren els seus congressos «sobre si mateixos» obliden els veritables problemes de la gent, que és qui els ha escollit. La conferència celebrada al centre L'Amistat, de Calella, va ser introduïda pel primer secretari del PSC a la població, Joan Torrent qui va establir també un debat a continuació de la intervenció de Nadal, que no va fer-se perquè els assistents no van formular cap pregunta.

(Article d'Ana Villaverde a la revista Repòrter, número 51, octubre de 1996, pàgina 18.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Ara-ACN

Dijous, 11 nov.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits