bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1996 | Àngel Colom fa un parèntesi en el debat precongresual a Calella i Pineda

Divendres, 26 de febrer de 2021 04:30 h«ERC no pot intervenir en un acte de cartró pedra que ha perdut l'esperit reivindicatiu». Àngel Colom, secretari general d'ERC, va evitar amb aquesta sentència parlar de la crisi interna del partit durant la visita a l'Alt Maresme que va fer el dissabte 7 de setembre. Colom va inaugurar al vespre la nova seu dels republicans al carrer Jovara de Calella i, més tard, va celebrar amb una cinquantena de militants la Diada Nacional amb un sopar a Pineda de Mar. Precisament justificant el caràcter institucional de la visita, el líder d'ERC va eludir el debat precongresual i va ajustar el seu discurs al llavors «tema del dia»: l'assistència a l'acte unitari de Sant Boi per commemorar el vintè Onze de Setembre. Colom va apostar per evitar la presència d'ERC en un acte «artificial» al costat de forces polítiques —en referència a CiU i el PP— que «obliden el caràcter reivindicatiu de la festa». En aquest sentit, el líder d'ERC va apuntar «la necessitat de rearmament del nacionalisme conseqiJent» i va assenyalar la reivindicació del dret a l'autodeterminació com l'únic element capaç de justificar l'assistència dels republicans a l'anomenada celebració unitària convocada a Sant Boi.

En el moment de fer aquestes declaracions, l'històric nacionalista d'esquerres, Jordi Carbonell, ara militant d'ERC, ja havia anunciat que aniria a l'acte, cosa que Colom va assegurar que respectava. «Jo no puc acceptar ser al costat del PP l'Onze de Setembre perquè dirigents d'aquesta formació —en referència a Rodolfo Martín Villa— van ser responsables que fos empresonat el 1976», va insistir.

Les al·lusions a la Diada i les crítiques a CiU per haver «acceptat rebaixes en el concepte de nacionalisme català van ajudar el secretari general d'ERC a evitar les referències a la fragmentació interna del partit. Colom va ser escrupulós amb les seves paraules i va respectar la «treva silenciosa» pactada per la comissió política permanent de la formació per als dies precedents a l'Onze de Setembre. El líder republicà va presidir la inauguració del local i el sopar posterior conservant el caràcter institucional que reclama per a aquestes ocasions l'aparell del partit. Va evitar parlar del candidat capdavanter del sector crític Josep Lluís Carod-Rovira que, de fet, havia estat convidat inicialment per les seccions locals de Malgrat i Calella. El mateix vespre de la Diada, Carod-Rovira va encapçalar la celebració organitzada per ERC a Mataró i va retreure a Colom haver trencat la suposada treva amb una entrevista publicada a La Vanguardia el dia 10.

Tant el president d'ERC de Calella, Jaume Puig, com el cap de la secció local de Malgrat, Manel Bargalló, van agrair la visita d'Àngel Colom, tot i que, en un principi, havien escollit Carod com a padrí dels actes. La presència del president comarcal d'ERC, Antoni Delgado, i dels regidors de Calella, tots subscriptors del manifest dels 229, augurava la represa del debat sobre la crisi interna, però la vetllada va conservar el més pur caire institucional.

Antoni Delgado va ser l'únic que va articular un discurs que deixava entreveure les preocupacions del debat precongressual. El president d'ERC del Maresme va animar els assistents al sopar a expressar les seves inquietuds sobre la conjuntura del partit i va demanar respecte a la disparitat d'opinions.

Compartint estovalles a Pineda, militants crítics i oficialistes d'ERC van cloure la trobada escollint al llavors encara president del PP de Catalunya, Aleix Vidal-Quadras, com el botifler de l'any, títol pel que va competir en una votació amb Gabriel Cañellas i Eduardo Zaplana.

(Article d'Ana Villaverde a la revista Repòrter, número 51, octubre de 1996, pàgina 19.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Nació.cat

Dissabte, 9 ago.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits