bloc sense fulls

Repòrter: Homenatge a Joan Coromines

Dilluns, 8 de març de 2021 03:00 hHi ha morts que deixen forats massa grossos. D'aquesta manera es clou el reportatge central d'aquest número especial de REPÒRTER dedicat a la desaparició de Joan Coromines, un dels filòlegs més importants de tots els temps. Certament que la frase no podia ser més encertada: Catalunya i els Països Catalans han perdut un dels filòlegs més apassionats de la nostra llengua l'obra del qual, juntament amb Fabra i el tàndem Alcover i Moll, constitueix un dels pilars de la nostra llengua.

Hem volgut, a guisa d'homenatge, fer un tomb per la vida i l'obra d'aquest filòleg irrepetible per intentar copsar la polièdrica personalitat de Joan Coromines. A això ens han ajudat, a més de tota una sèrie de material fotogràfic inèdit del filòleg, al qual ha tingut accés aquesta revista, els articles del seu secretari i col·laborador, Joan Ferrer i Costa, dels escriptors Albert Manent i Àlvar Maduell, i del pintor i poeta Perejaume —a voltes citat en el mateix Onomasticon Cataloniae—. Dos són els trets que creiem que sobresurten de l'«homenot» Coromines. D'una banda, l'excepcionalitat científica i intel·lectual del nostre home, reflectida en tota la seva obra i especialment en el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana i l'Onomasticon Cataloniae. Aquestes dues obres magnes, que ens ha llegat per sempre, constitueixen dues fites extraordinàries de la filologia catalana i romànica. D'ell havia dit Josep Pla que era l'home que més treballava en aquest país. En aquest cas la frase no era gratuïta. La seva obra, per la magnitud, la particularitat i el rigor, és un producte més propi de les grans empreses lexicogràfiques del segle passat que del nostre temps.

D'altra banda, ressalta, al costat de la seva personalitat vehement, la seva integritat nacional i insubornable catalanitat que sempre han estat un exemple per a tots els catalans. Els fets d'afirmació nacional i de defensa de la llengua i cultura catalanes s'ha prodigat al llarg de la seva vida i en moments en què fer-ho no era gens fàcil. Coromines sempre va demostrar amb fets i obres que «l'única nació, i l'única llengua meves, a les quals reto incondicional homenatge són la nació i la llengua catalanes».

Vagi, doncs, juntament amb aquest número especial, el més sentit homenatge de tota la redacció de REPÒRTER —que de ben segur serà compartit per tots els catalans—, a Joan Coromines, aquest català universal, patriota exemplar i maresmenc d'adopció, que des de la vila de Pineda de Mar va redactar la totalitat de les seves obres lexicogràfiques després de tota una vida de recerca de cap a cap d'uns Països Catalans que —no ho oblidéssim—, s'estenen de Salses a Guardamar i des de Fraga fins a Maó.

(Editorial de la revista Repòrter, número 55, febrer de 1997, pàgina 5.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits