bloc sense fulls

Repòrter, febrer de 1997 | Només Malgrat té més inversions reals que despeses de personal

Dilluns, 8 de març de 2021 06:00 hEls ajuntaments de les quatre poblacions de més de 10.000 habitants de l'Alt Maresme van aprovar els pressupostos d'aquest exercici abans d'acabar l'any 1996. Calella disposa del pressupost més elevat, de 4.087 milions de pessetes, ja que inclou els números dels patronats de l'Hospital Sant Jaume —2.222—, de Turisme —40— i del Museu-Arxiu —4— . El pressupost que gestiona directament l'Ajuntament de Calella, però, ascendeix a 1.819 milions. Pineda supera lleugerament aquesta xifra, ja que el total pressupostat és de 1.845 milions. El consistori de Malgrat de Mar va aprovar 1.609 milions, mentre que l'Ajuntament d'Arenys de Mar en gestionarà 1.359. Les despeses de personal representen una part molt important dels diners que administren els consistoris. De fet, les remuneracions de personal són el principal capítol en els pressupostos de despeses. A Pineda de Mar el capítol destinat al personal ascendeix a 675 milions; a Calella és de 522; a Malgrat, de 461 , i a Arenys de Mar, de 397.

D'aquests quatre ajuntaments només n'hi ha un —el de Malgrat de Mar— que dedica més diners a les inversions reals que a les despeses per remunerar els treballadors i funcionaris municipals. Malgrat de Mar té el capítol més elevat reservat per inversions reals, ja que ascendeix a 567 milions. Pineda és el segon municipi més inversor en números absoluts, amb 438 milions, seguit de Calella, que preveu dedicar-ne 399, i d'Arenys de Mar, que n'ha reservat 387.

Obrir les portes cada dia

Les despeses en serveis corrents també representen una part molt important dels pressupostos. Obrir les portes cada dia representa 370 milions, a Arenys de Mar; 386 a Malgrat de Mar; 480 a Calella; i 552 a Pineda. Aquest és el cost dels serveis municipals i el funcionament corrent, sense incloure les abans esmentades partides previstes per pagar el sou dels treballadors i funcionaris.

Les dificultats econòmiques són un símptoma en tots els ajuntaments. I en aquesta situació les crítiques de les diferents oposicions són encara més punyents. A Calella, l'oposició —ERC , PSC i IC-EV— va reclamar un sanejament del deute municipal i la sessió plenària en què es va aprovar el pressupost es va caracteritzar per les fortes discrepàncies amb l'equip de govern, format per CiU i el PP. L'oposició insisteix en la necessitat d'aplicar mesures correctores, tal com recomana un estudi elaborat per la Diputació de Barcelona. Per aquest motiu, els grups d'esquerres van reclamar que es retiressin els números perquè, segons consideren, no s'ajusten a la realitat. Calella ha experimentat un increment molt significatiu de les inversions. Dels 31 milions de l'any 1996 s'han passat als 399 d'aquest exercici. Gairebé tot el pastís de les inversions se l'emporta l'antiga fàbrica Llobet Guri, ja que la compra d'una part de l'edifici representa una despesa de 380 milions.

Restricció a Pineda

L'equip de govern de Pineda —CiU i PP— aposta per la restricció, ja que el pressupost es redueix un 5% en relació amb l'anterior. A diferència de Calella, l'oposició de Pineda —PSC , IC-EV i ERC— considera que el pressupost és massa restrictiu i mancat d'inversions. L'Ajuntament comprarà la cèntrica masia de Can Comas , del segle XVIII, perconvertir-la en un gran equipament sociocultural. A Can Comas, que costarà 85 milions —50 dels quals es gasten aquest any—, s'hi instal·larà la Fundació Tharrats, una biblioteca i un arxiu [vegeu REPÒRTER del mes passat]. Aquesta és la principal inversió. L'equip de govern admet que podria haver previst més inversions, però això hauria incrementat l'endeutament. Davant d'aquest argument, l'oposició d'esquerres qualifica el pressupost de «conservador» perquè no engresca la població.Iniciativa s'absté a Arenys i Malgrat

Els dos regidors del PP van ser els únics que van votar contra el pressupost de Malgrat, ja que IC-EV—també a l'oposició— va preferir abstenir-se en considerar que els números de l'equip de govern—PSC, CiU i Grup Mixt— estan ben plantejats. Iniciativa-Els Verds pretén així «donar un vot de confiança a l'equip de govern». En canvi, el PP troba que el capítol d'inversions és «massa elevat». Entre els projectes d'inversions destaquen els 113 milions destinats a comprar terrenys i les obres de rehabilitació de l'Escorxador i la Cooperativa. A més, l'Ajuntament posarà aquest any un accent especial en el centre del municipi, on executarà diferents obres. L'equip de govern entén que aquest és «un pressupost real, que té en compte les mancances i necessitats de la població».

A Arenys de Mar, els socialistes van ser els únics a rebutjar el pressupost d'aquest any, en un ple més tranquil de l'habitual perquè el debat polític va ser menor. Això, tot i tractar-se d'una de les sessions més importants de l'any. El regidor d'IC-EV —també a l'oposició— va optar per l'abstenció, adduint que el pressupost recollia les esmenes que ell havia presentat prèviament. Les grans obres fixades per l'equip de govern —CiU i PP— són les ampliacions del pavelló poliesportiu i del cementiri, la remodelació de l'edifici del Calisay i la urbanització de diversos carrers. Els números aprovats per aquest any pretenen superar un dèficit en equipaments públics existent des de fa alguns anys.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 55, febrer de 1997, pàgines 22 i 23.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Captures

Dissabte, 21 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits