bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1997 | L'austeritat predomina en els pressupostos d'aquest any

Dimecres, 10 de març de 2021 03:45 hEls ajuntaments d'Arenys de Munt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar i Tordera s'afegeixen als quatre consistoris més grans de l'Alt Maresme —Arenys de Mar, Calella, Malgrat de Mar i Pineda de Mar— i ja han aprovat el pressupost per a aquest any. L'austeritat predomina en els números que els ajuntaments gestionaran durant aquest exercici. A excepció de Sant Cebrià de Vallalta, la resta d'ajuntaments han tirat endavant el pressupost amb el vot contrari o abstencionista dels grups de l'oposició.

Tordera incrementa la inversió

L'Ajuntament de Tordera ha triplicat el pressupost d'inversions en relació amb l'any passat i gastarà 189.279.418 pessetes durant l'any 1997. En l'anterior exercici, l'Ajuntament només va fer inversions per valor de 55 milions de pessetes. Aquesta és la previsió que recull el pressupost municipal, que va ser aprovat amb el vot contrari del PSC, a l'oposició.

Aquest és el primer pressupost que pot tirar endavant l'equip de CiU, atès que l'any passat es va haver de prorrogar el de 1995 per manca de consens polític. Les eternes obres del Teatre Ateneu Clavé, que van començar fa vuit anys, s'enduen el principal pessic del pressupost d'inversions —gairebé 57 milions de pessetes—, mentre que també hi ha una partida de 30 milions reservada al cobriment d'una pista poliesportiva, una de les necessitats més evidents de la població, ja que actualment Tordera no disposa de cap equipament municipal cobert on poder desenvolupar activitats esportives. A més d'aquests dos projectes, durant l'any 1997 és previst urbanitzar els carrres Colom, Prim i Miralles i arranjar l'accés al Camí Ral.

El PSC va argumentar el seu vot en contra bàsicament pèrdues raons: l'aplicació de contribucions especials i la manca de subvencions. Jaume Romaguera (PSC), va denunciar que els veïns del Camí Ral, principal via d'accés a la població, no hauran de pagar contribucions especial per les obres d'urbanització, mentre que els ciutadans dels carrers Colom, Prim i Miralles, sí que ho hauran de fer. Per als socialistes, això és un greuge comparatiu i provoca crear ciutadans de primera i segona classe. El pressupost va prosperar gràcies al suport de l'únic regidor de l'Alternativa Independent Torderenca (AIT), Lluís Barrera. L'índex d'endeutament del consistori se situat en un 16,94%, segons va assegurarl'interventor municipal. L'alcalde, Joan Carles Garcia (CiU), creu que és un endeutament «raonable i suportable per a un aAjuntament com el de Tordera».

Un ple de cinc minuts

L'Ajuntament d'Arenys de Munt va aprovar el seu pressupost, que ascendeix a 49 milions de pessetes, en una sessió plenària que només va durar cinc minuts. La curta durada del ple respon al fet que tots els regidors de l'oposició —Arenys de Munt 2000— eren de vacances, el 25 de març. L'alcalde, Josep Maria Valls (PSC), entén que l'actitud de l'únic grup de l'oposició és una falta de respecte a la resta de regidors. Dels 419 milions de pressupost, només 25 aniran destinats a inversió, la qual cosa és criticada per l'oposició. En un comunicat, Arenys de Munt 2000 qualifica el pressupost de «pla sense cap ambició política». El pressupost puja 9 milions i mig en relació amb el de l'exercici anterior. L'alcalde afirma que és «auster» perquè l'Ajuntament ha aplicat les recomanacions de les administracions superiors. De les quatre inversions previstes, tres són urbanitzacions de carrers.

110 milions menys a Sant Pol

A diferència de Tordera i Arenys de Munt, el consistori de Sant Pol de Mar gestionarà aquest any un pressupost inferior a l'anterior, que era 110 milions superior. El ple va aprovar un pressupost de 564 milions, 183 dels quals serviran per efectuar inversions. Aquest capítol era l'any passat de 371 milions. Els projectes previstos per enguany són les obres de les urbanitzacions Can Villa i Urbapol, el passeig Marítim i la instal·lació d'enllumenat del carrer Balmes. La despesa de personal experimenta un increment i se situa en 150 milions. L'alcalde, Francesc Pomés (CiU), afirma que el pressupost és «molt bo i alhora equilibrat».Unanimitat a Sant Cebrià

L'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta va aprovar, per unanimitat, el pressupost d'aquest 1997, que se situa en 151 milions, 14 més que l'any passat. Les inversions representen 23 milions, 9 dels quals aniran destinats a la construcció del Centre d'Assistència Primaria (CAP). El regidor d'Hisenda, Xavier Melo (CiU), va titllar el pressupost de «molt avorrit i conservador». En el mateix ple, l'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta va aprovar un conveni amb l'empresa Prolhasa de la Diputació de Barcelona per gestionar la construcció dels primers habitatges socials. El vot afirmatiu d'ERC al pressupost va provocar la queixa del portaveu d'aquest grup, Salvador Vinyals. Aquest regidor no va assistir al Ple el dia en què es va aprovar el pressupost i, posteriorment, va criticar que el seu company, Francesc Roig, hi votés afavor. Segons Vinyals, l'estratègia d'ERC era votar en contra, però Roig està convençut que no es va equivocar. Vinyals critica el seu company de grup perquè el regidor d'Hisenda el va convèncer per canviar la seva intenció inicial de vot.

(Article de Saül Gordillo i Francesc Santiago a la revista Repòrter, número 57, abril de 1997, pàgines 14 i 15.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Catosfera

Dilluns, 13 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits