bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1997 | Calella estrena l'obra que dignifica la façana marítima de la zona hotelera

Dimecres, 10 de març de 2021 04:00 hLa urbanització del passeig de mar de Garbí de Calella ja és una realitat. Els calellencs i els primers turistes de la temporada han començat a gaudir d'aquesta obra, que ha requerit una inversió de 351 milions de pessetes i suposa una revitalització important de la façana marítima. La delegada de l'Estat a Catalunya, Júlia García-Valdecasas, i el secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Jordi Fernández Díaz, van inaugurar el passeig el 15 de març, acompanyats de l'alcalde, Joaquim Rey, i d'una bona representació de les entitats locals. Aquestes autoritats i nombrosos veïns van participar activament en la jornada inaugural, jaque durant tot el dia es van organitzar activitats al passeig marítim per donar la benvinguda a l'obra. Durant el torn dels parlaments, Jordi Fernández Díaz va afirmar que aquest projecte és «l'exemple paradigmàtic del que és la col·laboració entre administracions i governs, que produeixen sempre una sinergia d'esforços i multipliquen els recursos, i permeten aconseguir obres que en solitari no es podrien fer». Dels 351 milions que ha costat la urbanització, 104 han estat aportats per l'Ajuntament de Calella mentre que la resta han correspost a l'Estat.

El secretari d'Estat, que va tenir més protagonisme que la delegada, va destacar que amb aquest projecte Calella obté una «gran conquesta» perquè «històricament  moltes de les poblacions del litoral, per diverses raons, han viscut d'esquena al mar». Els representants del PP van acaparar l'acte inaugural, ja que hi havia, entre d'altres, el diputat Víctor Ros—alcalde de Llavaneres— i els dirigents Antoni Ainoza, Ramon Riera i Joan López. En canvi, cap destacat militant convergent va assistir a la inauguració. La majoria de regidors calellencs hi eren, a excepció dels d'ERC —que van anunciar la seva absència adduint la presència dels dirigents del PP— i els d'IC-EV. Els socialistes, que també estan a l'oposició, en canvi, van participar en l'acte. El seu portaveu, Joan Torrent, va destacar que el passeig «satisfarà molt els calellencs i també els visitants, però és evident que ha de ser el primer pas per continuar avançant cap a Pineda i per deixar en aquest nivell de qualitat o més alt la resta de la façana».

L'alcalde de Calella va dedicar unes paraules als veïns que han hagut de patir les obres durant els 14 mesos que han durat. «Hem de donar les gràcies als ciutadans per la paciència que han tingut durant aquest temps d'obres, i també perquè ens han dit aquelles coses que no els agradaven i que no estaven bé i que hem pogut rectificar.» Joaquim Rey i Jordi Fernández Díaz van coincidir que la col·laboració entre administracions ha estat clau perquè la millora d'aquest sector de façana litoral hagi estat possible. Per García-Valdecasas, el passeig «no només ha d'impulsar el sector turístic de la comarca, sinó que ha d'ajudar a millorar la qualitat de vida dels veïns de Calella, que tindran la fortuna de poder-lo gaudir diàriament».

El 15 de març, però, encara hi havia pendents alguns detalls de l'obra, que ha executat l'empresa Isolux Wat SA, per la qual cosa els operaris van continuar els treballs al cap de dos dies de la inauguració. A més, durant les jornades successives es van començar a instal·lar les guinguetes de la platja. Mentre van durar les obres, l'empresa va haver de restablir nombrosos fanals perquè alguns brètols es van dedicar a trencar-los. El nou passeig marítim, que abraça des de la riera Capaspre fins a les proximitats de les Roques —davant de la piscina municipal—, disposa d'una part asfaltada de 2,65 metres d'amplada que fa la funció de carril bici i d'un tram de sauló de 6 metres. Al llarg dels 750 metres de longitud del passeig, hi ha 51 columnes d'enllumenat i 75 lluminàries de terra. A la banda de la platja hi ha palmeres —algunes s'hauran de canviar perquè estan mortes—, mentre que al mig i al costat de la via del tren hi ha dues fileres de plàtans. L'amplada del passeig és de 20 metres i entre el carril bici i la zona de sauló hi ha nombrosos bancs. La Demarcació de Costes a Catalunya també ha construït un pont per a vianants —tot el passeig està restringit als vehicles— sobre la riera Capaspre i ha millorat dos passos sota la via ja existents. «Aquest pont vol representar una porta que des de la ciutat s'obri al mar, i des del mar avisi de la presència de la ciutat. Li hem volgut donar una importància especial», explica l'enginyera del Ministeri de Medi Ambient Anna Maria Castañeda, que ha dirigit les obres. També s'han instal·lat cinc passarel·les de fusta que condueixen fins al mar.

Per a l'11 de maig és prevista la inauguració del passeig de Malgrat. El de Calella és el primer pas per aconseguir un passeig continu fins a Malgrat, ja que a Pineda també s'estan fent obres d'urbanització. «El nostre interès és arribar a fer un passeig entre Calella, Pineda i Malgrat, però això té un procés», va afirmar Castañeda.Una contribució a la millora de l'oferta turística

El passeig marítim de Garbí millora l'oferta turística de Calella. Fins ara els turistes veien en aquesta zona de façana litoral un camí de sorra abandonat, amb dos passos sota la via també deixats. L'enderrocament de les guinguetes, l'any 1991, i el posterior trasllat de l'edifici del Club Nàutic —ara gairebé testimonial, davant del cementiri— van ser els primers passos per recuperar aquesta part del litoral calellenc. La inversió efectuada per l'Estat i l'Ajuntament de Calella servirà per vendre millor el producte turístic i per revitalitzar la zona hotelera. Entre la riera Capaspre i les Roques, es concentra el 80% de l'oferta hotelera de la població. Els visitants que s'allotgen en els establiments d'aquest sector podran anar a la platja gaudint d'un bon passeig, d'una obra de qualitat. El regidor de Turisme, Miquel Campoy, es mostra satisfet perquè contribuirà a l'activitat turística, que travessa un moment difícil. En aquesta zona es continuaran desenvolupant les activitats lúdiques i esportives del programa Calella Activa. «Quan sortim a fora a promocionar la ciutat, sempre ens fan la mateixa pregunta: què és el que ofereixen, a part de sol i platja? Bé, crec que aquesta és una mostra evident que nosaltres tenim el sol i la platja, i també una sèrie d'activitats culturals i esportives, i obres importants que s'estan portant a terme com aquesta», afirma Miquel Campoy. El regidorde Turisme explica que aquest estiu es crearà una nova zona per realitzar les activitats de Calella Activa, a la zona de les pistes d'atletisme. «Serà la tercera zona i així repartirem les activitats al llarg de tota la façana marítima.»

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 57, abril de 1997, pàgines 17 i 18.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits