bloc sense fulls

Repòrter, juny de 1997 | L'oposició i el PP especulen amb fer fora de l'alcaldia Salvador Llorens

Divendres, 12 de març de 2021 03:30 hA l'alcalde de Pineda de Mar, Salvador Llorens (CiU), se li compliquen les coses. Unes declaracions al diari El Punt en què criticava la resta de grups municipals i els polítics locals —inclosos els seus socis de govern— van causar una reacció airada de l'oposició, que es va reunir amb el PP per analitzar la situació. Salvador Llorens es va equivocar després del ple del 8 de maig i va fer unes manifestacions contra la resta de grups sense conèixer realment el contingut d'un acord de la sessió, concretament el que fa referència a la polèmica de l'aigua. En la reunió que els tres grups progressistes de l'oposició —PSC, ERC i IC-EV— van mantenir amb el PP —a l'equip de governes va especular amb la presentació d'una moció de censura per desbancar Salvador Llorens de l'alcaldia. Quan s'arriba a l'equador del mandat, Llorens veu com planeja el fantasma de la moció de censura. Només dos anys després d'haver sortit escollit alcalde, el cap de llista de CiU afronta una de les majors crisis de govern que fia viscut Pineda en els últims anys.

Els portaveus de l'oposició asseguren que el número u del PP, Norbert Pelàez, va promoure la trobada a esquenes de CiU, després de les polèmiques declaracions de l'alcalde. En aquella reunió es va parlar de la possibilitat de presentar una moció de censura contra Llorens. Així ho reconeixen els diferents portaveus. La divergència entre Norbert Pelàez i els regidors de l'oposició es detecta a l'fiora d'esbrinar qui va ser la persona que va apuntar aquesta hipòtesi. Mentre Josep Lluís Fillat (PSC), Ramon Moreno (IC-EV) i Eulàlia Moral (ERC) asseguren que el portaveu del PP va proposar demanar la dimissió de l'alcalde, Pelàez afirma que amb aquestes declaracions l'oposició pretén enfrontar-lo amb Llorens. «Jo no vaig ser qui la va proposar [la moció de censura] perquè a mi no m'interessa. El que l'oposició busca és enfrontar-nos a Llorens i a mi», afirma el portaveu del PP i regidor d'Urbanisme.

Després que l'alcalde acusés lots els regidors menys els de CiU de ser uns «hipòcrites», l'oposició i Pelàez es van reunir per establir les mesures a adoptar. Va ser en aquella trobada en què es van produir les suposades propostes de Pelàez. A la segona reunió, però, Norbert Pelàez va actuar de manera diferent perquè l'alcalde ja havia rectificat en el diari les seves equivocades manifestacions —les que únicament feien referència a l'acord del ple—, demanant disculpes públiques. En la primera reunió els polítics de l'oposició i el portaveu del PP van plantejar la proposta de demanar una sessió plenària extraordinària perquè Salvador Llorens presentés les seves disculpes. Però les declaracions de Llorens a El Punt rectificant el seu error van provocar que el PP no secundés aquesta iniciativa. Per tant, van haver de ser els tres grups de l'oposició els que demanessin el ple extraordinari. «Quan Pelàez va canviar d'opinió vam sospitar que s'havia reunit amb Llorens», afirma l'exalcalde socialista Josep Lluís Fillat. «Penso que l'actuació de Pelàez no ha estat correcta, perquè utilitza l'oposició per resoldre els problemes amb el seu soci de govern. Ha passat de ser el promotor al pacificador del conflicte», afegeix Josep Lluís Fillat.

El portaveu del PSC no és l'únic regidor de l'oposició que carrega contra l'equip de govern. Per Ramon Moreno, d'IC-EV, els últims esdeveniments demostren «que tenim un govern bicèfal, en què hi ha una total manca de diàleg i cadascú va a la seva». A més, la portaveu d'ERC, Eulàlia Moral, ha fet públic que l'alcalde la va insultar en el transcurs d'un acte. Eulàlia Moral s'ha mostrat molt dolguda perquè, segons afirma. Salvador Llorens va increpar-la i la va desqualificar. La regidora republicana atribueix aquesta reacció de l'alcalde a les manifestacions que ella va fer contra Llorens. Eulàlia Moral va dir que l'alcalde «no és un bon exemple ni com a polític ni com a persona». Quan l'alcalde va llegir les paraules pronunciades per la regidora d'ERC es va indignar. «Espero que ella rectifiqui aquestes afirmacions», va dir Llorens abans de l'incident que van tenir. L'alcalde es considera una persona honesta perquè, malgrat l'esforç que suposa, rectifica els seus errors. «Demano disculpes a tots els polítics i persones que s'hagin sentit ofeses», va declarar. L'oposició, però, no es conforma amb aquestes manifestacions ni amb la reunió que l'alcalde va mantenir amb els portaveus municipals per reconèixer el seu error.

L'oposició va redactar un comunicat després de reunir-se amb l'alcalde. En l'escrit, l'oposició recorda que l'alcalde «ha de saber què ès el que porta al ple per a la seva aprovació». «Les decisions del ple són les que condicionen la tasca de l'alcalde. Si aquesta relació es trenca, es trenca el concepte de representanvitat i, per tant, es condiciona el funcionament democràtic».

Abans que transcendís la reunió entre l'oposició i el PP —en què es va parlar de la moció de censura—, Norbert Pelàez va garantir la continuïtat del pacte amb CiU. «Hem d'aprendre a respectar-nos tots plegats per poder acabar aquest mandat amb normalitat», va explicar Pelàez. El portaveu del PP accepta les disculpes de l'alcalde. «Tothom pot tenir un error i nosaltres som partidaris d'apostar perlagovernabilitat per aconseguir estabilitat i tranquil·litat en el consistori.» Per Norbert Pelàez, les desafortunades declaracions de l'alcalde han de servir d'experiència per evitar casos semblants en els propers mesos. El portaveu del PP, però, admet que les paraules de l'alcalde. Salvador Llorens, van ser «inoportunes, desafortunades, inadmissibles i demostren una gran manca de respecte» vers els altres regidors.Crisi a l'equip de govern municipal

La situació política a Pineda travessa moments difícils. Les polèmiques declaracions de Salvador Llorens no van deixar indiferent cap membre del consistori. La duresa de les manifestacions de l'alcalde independent de CiU, agreujades per la seva interpretació equivocada del ple extraordinari del 8 de maig, han obert una ferida profunda amb els grups de l'oposició, però sobretot, amb el seu soci de govern. Després dels moments inicials d'estupefacció i d'incertesa política, el PP —passat un marge de temps prudent i de reflexió— va fer públic el seu suport a Llorens i va treure importància a l'afer, apostant pel diàleg I la bona entesa. El portaveu dels populars, Norbert Pelàez, va subratllar reiterades vegades la continuïtat I la validesa del pacte que mantenen amb els convergents. Pelàez va assegurar la governabilitat. Mentre, els membres de l'oposició insistien en les seves crítiques cap a la figura de l'alcalde i, fins i tot, esquitxaven amb les seves manifestacions l'actuació del PP.

El portaveu socialista, Josep Lluís Fillat, va ser el més clar. Segons Fillat, el PP havia jugat bé la seva carta per canviar de criteri, respecte a la reacció inicial i adoptar una postura d'intermediari i pacificador. «Ara, Llorens li deu un favor», va remarcar Fillat. El regidord'IC-EV, Ramon Moreno, va ser el més agosarat en demanar la dimissió de l'alcalde. Mentre, la regidora d'ERC, Eulàlia Moral, va criticar durament l'actuació de Salvador Llorens i el va qualificar de «no ser un bon exemple ni com a polític ni com a persona» . Aquestes declaracions de la regidora republicana semblen haver molestat molt Llorens. Eulàlia Moral ha denunciat públicament insults i manca de respecte per part de l'alcalde contra ella arran de les seves manifestacions. Coincidint amb aquesta queixa pública, ERC va destapar que els dies posteriors a les polèmiques declaracions de Salvador Llorens al diari El Punt, el PP va promoure una reunió per tractar el tema.

En aquesta trobada, segons han explicat i detallat la resta de grups de l'oposició, el soci de govern de Llorens va arribar a plantejar la seva dimissió i, fins i tot, es va apuntar la possibilitat de fer una moció de censura. Norbert Pelàez ho ha desmentit i ha acusat els membres de l'oposició de voler-lo enfrontar amb Salvador Llorens. Al marge, l'alcalde manté un silenci prudent i només ha afirmat que en el ple ordinari del 19 de juny es tractarà el tema i demanarà disculpes públicament. La resta de components de la coalició no s'han pronunciat.

(Article de Montse Martínez i Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 59, juny de 1997, pàgines 14 i 15.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits