bloc sense fulls

Repòrter, juliol-agost de 1997 | Solidaritat amb Ermua

Dissabte, 13 de març de 2021 04:00 hQuan els terroristes d'ETA premien el gallet, centenars de veïns de l'Alt Maresme eren al carrer condemnant el segrest del regidord'Ermua (Biscaia) Miguel Ángel Blanco. Dissabte, 12 de juliol. A les 4 de la tarda expirava l'ultimàtum de 48 hores llançat per la banda terrorista perquè l'Estat acostés els presos bascos. Deu minuts abans de les 4 de la tarda, nombrosos ciutadans de l'Alt Maresme es concentraven en silenci davant els ajuntaments. Gairebé tots els consistoris de la comarca van convocar protestes silencioses per rebutjar l'acció etarra. La mobilització, però, no va servir de res. Dissabte al matí, l'Ajuntament d'Arenys de Mar havia celebrat una sessió plenària extraordinària per «manifestar el rebuig més profund a l'acció terrorista d'ETA, que fa recaure en una persona innocent la venjança de la banda pel fracàs dels objectius que pretenia assolir amb el segrestament de José Ortega Lara». El consistori arenyenc era el primer de l'Alt Maresme a celebrar un ple extraordinari, per efectuar «una crida a tots els ciutadans perquè es mobilitzin i exterioritzin de totes les maneres possibles el seu rebuig a l'actuació d'ETA». La resposta ciutadana es va produir. El silenci va presidir les trobades pacífiques davant dels ajuntaments. Un cop coneguda la tràgica notícia —l'aparició del regidor amb dos trets al cap—, l'Ajuntament de Canet de Mar va convocar els regidors a un ple extraordinari. A partir de dissabte, la reacció popular va ser un clam de pau i llibertat a tots els nivells. Dilluns, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Calella, Palafolls, Pineda de Mar i Tordera van condemnar l'assassinat de Miguel Ángel Blanco (PP) a mans d'ETA. Dilluns al migdia, els funcionaris van aturar l'activitat municipal durant 10 minuts, a l'igual que diverses empreses. A la tarda, van sortir dos autocars des de Calella —posats per l'Ajuntament— amb un centenar de persones, per participar en la multitudinària manifestació de Barcelona, que va aplegar un milió de persones. Tots els partits polítics catalans —a nivell nacional, comarcal i local— van denunciar el segrestament i posterior assassinat del regidor d'Ermua, un jove de 29 anys que militava al PP des de l'any 1995.Moció en rebuig de l'acció terrorista d'ETA de segrestament i amenaça de mort en la persona de Miguel Ángel Blanco

«Ens apleguem avui en ple extraordinari de la corporació municipal per un fet que mai hauria d'haver esdevingut. Una persona, Miguel Ángel Blanco Garrido, regidor del Partit Popular al municipi d'Ermua (Biscaia), ha estat segrestada per la banda terrorista ETA i la seva vida té les hores comptades amb amenaça de mort a les 16 hores del dia d'avui [12 de juliol]. Els qui som demòcrates rebutgem que pugui existir motivació política o de qualsevol altre tipus que justifiqui atemptar contra els drets humans, entre ells el dret primari a la pròpia vida i a la llibertat. Per això, tots els presents en aquest acte, regidors electes de l'Ajuntament, membres de partits polítics locals. Convergència Democràtica de Catalunya, Unió Democràtica de Catalunya, Partit dels Socialistes de Catalunya, Partit Popular, Iniciativa per Catalunya-Els Verds-Candidatura d'Unitat Popular i Esquerra Republicana de Catalunya, representants d'entitats cíviques, culturals, esportives, recreatives i religioses de la vila i tots els arenyencs i convilatans diem amb rotunditat que, en democràcia, les demandes polítiques no es poden plantejar mitjançant l'assassinat o el segrestament de persones amb privació de llibertat i dures condicions de captiven. No existeix cap justificació política per als actes de barbàrie, uns actes que ens degraden a tots plegats, individualment i col·lectivament.

L'Ajuntament d'Arenys de Mar, per unanimitat de tots els seus càrrecs electes, adopta els següents acords:

Primer. Manifestar el rebuig més profund a l'acció terrorista d'ETA, que fa recaure en una persona innocent la venjança de la banda pel fracàs dels objectius que pretenia amb el segrestament de José Ortega Lara.

Segon. Ressaltar la gravetat antidemocràtica de l'acció contra Miguel Ángel Blanco, pel fet que es tracta d'un representant de la voluntat popular, en aquest cas un regidor escollit en les darreres eleccions municipals a Ermua.

Tercer. Considerar inacceptable el xantatge que els terroristes d'ETA exerceixen sobre les institucions democràtiques per acon- seguir objectius polítics amb mètodes tan despreciables com l'extorsió, el segrestament o l'amenaça de mort.

Quart. Exigir la llibertat immediata de Miguel Ángel Blanco Garrido.

L'Ajuntament d'Arenys de Mar i els partits polítics locals, fem una crida a tots els ciutadans perquè es mobilitzin i exterioritzin de totes les maneres possibles el seu rebuig a l'actuació d'ETA. Cal demostrar a la banda terrorista que es troba sola i que ens sentim solidaris amb el patiment que ETA fa pesar sobre el conjunt del poble basc i els seus representants democràtics i, en aquest cas, sobre la família de Miguel Ángel Blanco i els seus companys de consistori.»

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 60, juliol-agost de 1997, pàgines 14 i 15.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Nació.cat

Dijous, 27 set.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits