bloc sense fulls

Repòrter, setembre de 1997 | Martín: "Unió ja preparava la ruptura perquè no hi havia entesa amb CDC"

Diumenge, 14 de març de 2021 04:30 hConxita Martín i Gualda
, nascuda fa 32 anys a Tordera, és l'única regidora d'Unió Democràtica de Catalunya a l'Ajuntament de Malgrat. Amb el trencament de la coalició CiU, continua a l'equip de govern i garanteix la majoria absoluta a l'alcaldessa, la socialista Conxita Campoy. En aquesta entrevista, Martín, que viu a Malgrat des dels 4 anys, carrega durament contra els regidors de Convergència. Conxita Martín és regidora de Comerç, Turisme, Indústria i Consum.

—Es vela venir el trencament del pacte de govern entre el PSC i CiU?
—«No, sincerament. El que passa és que hi havia diverses irregularitats i discrepàncies entre els partits, però això és habitual. Anaven malament les coses, però no fins al punt d'aquest trencament.»

—El motiu del trencament són les irregularitats detectades a la regidoría de Governació? 0 hi ha un rerefons?
—«Hem detectat una altra irregularitat. 0 sigui, en vas trobant una darrere de l'altra. Arriba un moment que et preguntes si és possible que hi hagi tot això. No sé si hi havia més coses, però un motiu fort han estat les irregularitats del senyor [Francesc] Vendrell

—Quines són les irregularitats?
—«Públicament en un ple se'l va acusar d'interferir la correspondència de l'alcaldia i d'amagar documents públics. En cap moment se'l va acusar de cobrar de sota mà. Sobretot, documentació oficial amb denúncies a locals nocturns per sorolls.»

—També hi ha les multes de trànsit que perdonava, no?
—«Sí. Arran d'això s'han trobat multes en què el senyor Vendrell perdonava la vida, tot i que els agents ratificaven la sanció. Passava per sobre dels policies.»

—Els desautoritzava?
—«Automàticament desautoritzava els policies. La gent del poble deu pensar per què hi són els policies.»

—Era com un xerif?
—«Per mi, sí. No entenia què és un cap polític i les actuacions d'un cos de policia. Els agents saben que han de fer complir la llei, però el seu cap polític em sembla que no ho sabia. 0 no ho volia saber.»

—Què heu descobert avui mateix?
—«No ho puc dir.»

—Són irregularitats més greus?
—«Coses que s'han detectat d'altres regidories de Convergència. Són irregularitats de mala gestió. M'he quedat al·lucinada. Només em falta esbrinar irregularitats en una altra regidoría, que ja serien les quatre completes.»

—Aquí s'han produït dos trencaments. El d'un equip de govern i el d'una coalició. El ciutadà potser no té prou informació per valorar-ho. 0 no s'ha sabut explicar o potser no és tan greu?
—«Sí que és greu. L'expulsió dels quatre regidors del govern ha estat motivada per unes irregularitats. Quan una persona entra en un ajuntament amb una responsabilitat política ho ha de fer amb ètica i per interessos del poble, no personals. Ha de saber que s'han de seguir unes normes. El polític fixa la línia política, però l'execució és a mans dels tècnics i dels treballadors municipals. Aquesta gent [els regidors de CDC] no han respost amb responsabilitat política davant dels seus electors. A mi, m'estan atacant, però jo sí he respost perquè segueixo fent la meva feina. Ells no admeten que la majoria la va guanyar el PSC i que nosaltres estem en minoria.»

—Us enteneu millor amb els socialistes que amb els vostres companys de CDC?
—«Sí. Em porto més bé amb el grup del PSC que amb aquestes quatre persones de Convergència. A part, fora de l'Ajuntament amb la gent de CDC mai no hem arribat a una entesa. Durant la confecció de la llista [1995] ja no ens enteníem, però vam tenir paciència perquè ens ho demanava el partit des de Barcelona. No han reconegut mai que a la coalició hi ha un altre partit, que és Unió.»

—Ha faltat comunicació?
—«Sempre. Puc jurar que mai no s'han celebrat reunions sehoses. Fa vuit mesos que no es fa un comitè d'enllaç. En l'últim, vam entregar un escrit dient que no hi hauria cap més reunió si no ens entregaven els documents que demanàvem. Volíem una còpia del pacte amb el PSC.»

—No teníeu la còpia?
—«La vaig buscar i en vaig aconseguir una fotocòpia. El famós pacte de gestió!»

—El pacte no preveu mecanismes per evitar el que ha acabat succeint?
—«No, perquè aquest pacte no existeix. Aquest pacte de govern no s'ha signat mai.»

—És un pacte virtual?
—«És paper mullat. El president local d'Unió, Josep Serra, jura i perjuraque no l'ha signat mai. El primer secretari del PSC, Josep Móra, jura i perjura que tampoc.»

—Ens han tingut enganyats?
—«No ho sé. Unió no va firmar res. Vam donar la confiança al cap de llista [Salvador Freixas, de CDC], però nosaltres l'hem demanat signat i no apareix.»

—Què voleu dir? Que tira tot per terra?
—«Tira per terra els arguments de Convergència que s'havia de fer complir el pacte. Aquest pacte no està signat!»

—Moralment, el PSC i CiU haurien de mantenir el compromís?
—«S'ha intentat fer una gestió municipal entre PSC i CiU, però la falta de confiança ha provocat el trencament. Unió encara espera una còpia signada del pacte.»—Quan vau acceptar que l'alcaldessa no us destituís juntament amb els vostres companys de Convergència, teníeu el suport de la direcció del vostre partit?
—«Unió ho sabia des del primer dia. Quan l'alcaldessa m'ho va dir un dilluns al matí [de la setmana abans del trencament] vaig esperarque el senyor Freixas em digués alguna cosa i no ho va fer. L'endemà, em vaig posar en contacte amb el president local d'Unió. Dimecres, érem a Barcelona explicant al partit el que passava.»

—I dijous sortia la notícia a El Punt.
—«No. Això va ser la setmana abans.»

—Què van dir els dirigents d'Unió?
—«Nosaltres sabíem quel'alcaldessa volia expulsar el senyor Vendrell del govern, però estava esperant resposta del senyor Freixas. A Barcelona ens van dir que esperéssim. A veure si CDC es posava en contacte amb nosaltres o convocaven un comitè d'enllaç.»

—Els regidors de Convergència no us van dir res durant els dies successius?
—«Silenci total. M'eviten quan me'ls trobo i jo estic informada diàriament per l'alcaldia. Dimarts següent [la setmana del trencament], el senyor Freixas em crida per parlar. Com que no em quadrava res, li vaig preguntar directament què passava amb Francesc Vendrell. El primer que em va dir és que era un muntatge del PSC, amb el personal de l'Ajuntament i en Julián Ariza [cap de la Policia Local]. Jo al·lucinava! Li vaig dir que Unió ja sospitava d'això i que només ens faltava veure les proves. El més lògic hauria estat que el senyor Vendrell dimitís i que entrés el següent de la llista. CiU es rentava les mans amb una persona independent que havia fet una mala gestió. Però resulta que Convergència no vol que entri el següent de la llista.»

—Qui és?
—«El president d'Unió, Josep Serra

—I per evitar-ho han fet tot això?
—«Ens imaginem que sí. Però també em puc imaginar que en Freixas té alguna cosa que vol amagar i que entre ells fan pinya per cobrir-se. No sé si és això.»

—Malpenseu per l'actitud?
—«Sí. 0 no volen que entri el següent de la llista 0 tenen alguna cosa per amagar. Jo li vaig preguntar al senyor Freixas si la gent de CDC de Malgrat estava informada de les sospites. Em va dir que la presidenta local [Elisenda Ballart] no en sabia res.»

—Aproveu la decisió de l'alcaldessa?
—«Al principi em va saber molt greu. Tenia sospites, però pensava que només seria a nivell d'en Vendrell. Quan em van ensenyar les proves, vaig donar suport a la decisió. Fins i tot li vaig dir a la Conxita Campoy que si m'havia de fotre fora a mi que ho fes.»

—Proposar això a l'alcaldessa pot semblar ingenu tenint en compte que li garantiu la majoria absoluta?
—«Sí, però ella també se la jugava. Jo no em vaig quedar amb l'alcaldessa perquè tingués ganes de poder i de diners. No tinc cap necessitat ni econòmicament ni políticament. Cap necessitat, i menys econòmicament. Tinc la meva feina i fins i tot em vaig permetre de treballar mitja jornada per dedicar-me a l'Ajuntament, d'on estic cobrant un sou, cosa que molts regidors de Convergència no han fet mai.»

—Cobren de l'Ajuntament sense dedicar-s'hi tant?
—«Exacte. Que demostrin les hores que hi han dedicat. Jo no m'he venut. M'he quedat al govern perquè el meu partit ho va decidir. Unió tenia el compromís de fer una gestió pel poble i nosaltres l'estàvem fent.»

—Voleu dir que no heu anat a la vostra?
—«Sí. El partit ha estat totalment informat i el suport que m'ha donat ha estat unànim. Diré més. Fa dos mesos, en una reunió d'Unió, se'm va dir que intentés ignorar les actuacions de CDC. Perquè abans que passés tot això, que ha estat el súmmum, nosaltres ja estàvem preparant el trencament perquè no hi havia entesa en res. Que no vinguin amb acusacions de transfuguisme. Si busquen al diccionari, trànsfuga és quan un polític es canvia de partit. El meu partit és Unió i en cap moment l'he deixat.»

—Sembla molt difícil que a les municipals del 99 torneu a anar junts, oi?
—«Sí, efectivament.»

—0 hi ha un canvi de cares a Convergència o es presentaran separats.
—«Jo, a nivell personal, no tinc la manca d'ètica política com per presentar-me amb gent aixL Després del mal que han fet. Suposo que el senyor Jordi Pujol tindrà coneixement de tot això perquè és la primera vegada que es trenca la coalició a tot Catalunya. Per les declaracions que han fet —em sembla que el famós forat l'han fet ells amb les ficades de pota que han fotut— es mereixen l'expulsió com a militants. Durant l'anterior mandat, el regidor Josep Barney va ser expulsat de CDC perquè no facilitava informació al comitè local. Home, això d'ara és molt més greu! Si no els expulsen per això, el senyor Pujol em demostrarà que cada vegada CDC es debilita més.»

—Creu que els regidors de Convergència estan enganyant el seu partit?
—«Penso que a Barcelona no saben res. És una trama que portaven els senyors Freixas i Vendrell. Ara han engrescat la presidenta local, Elisenda Ballart, i el president comarcal, Albert Batlle, i no sé si hauran esquitxat algú de Barcelona. Espero que quan passin les vacances, els demanin explicacions. No entenc per què Barcelona ha deixat que es publiqui un document, allò del famós forat de Governació, que demostra que fan el ridícul. La gent de Convergència no té ni idea d'un pressupost. Jo al·lucino.»

—La direcció comarcal de CDC, però, era coneixedora de la roda de premsa en què van denunciar el forat de 14 milions.
—«Sí, per això m'estranya. El senyor Batlle potser també desconeix un pressupost. És per plantejar-se quina gent té al voltant el senyor Pujol. Quina gent té a nivell local i comarcal que comprometen el partit de manera tan ridícula. Aquests senyors estimen el seu partit? M'han demostrat que no. A més, actuen moguts per una persona independent que diu que no és polític.»

—És molt probable que IC-EV entri a l'equip de govern. Hi estaríeu d'acord?
—«N'hauríem de parlar. Jo amb els regidors d'Iniciativa no tinc cap problema. Ells m'han donat vots de confiança en els plens per qüestions de la meva regidoría i és d'agrair. No m'espantaria perquè actualment el Consell Comarcal està manat pel PSC, CiU, IC i ERC. Per què a nivell local no?»

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 61, setembre de 1997, pàgines 12 i 13.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Nació.cat

Dimecres, 3 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits