bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1997 | Campoy 'arracona' CDC de Malgrat

Dilluns, 15 de març de 2021 04:30 hEl PSC de Malgrat ha persistit durant el mes de setembre en el seu afany de demostrar la deficient gestió dels quatre regidors de CDC, expulsats del govern el 31 de juliol per l'alcaldessa socialista, Conxita Campoy. Els dos plens celebrats des del trencament del pacte municipal han evidenciat la voluntat fiscalitzadora de Campoy i la incapacitat de resposta dels convergents. L'aclaparadora intervenció de l'alcaldessa en les dues sessions va deixar sense paraules el portaveu de Convergència, Salvador Freixas, que no va saber defensar públicament el regidor del seu grup, Francesc Vendrell, davant les acusacions de Campoy. Socialistes i convergents han perseverat durant tot el mes en els seus papers. Els primers, capitanejats per l'alcaldessa, han insistit en la seva estratègia de denunciar presumptes irregularitats comeses per Vendrell en un afany per justificar el trencament del pacte. CDC, per la seva part, només ha sabut recórrer a la idea que tot era un muntatge dels socialistes per defensar-se de les acusacions. L'embolic no hagués superat l'estricte marge municipal si l'eufòria de Campoy no l'hagués portada a demanar, fins i tot, que plegués el president comarcal de Convergència, Albert Batlle. Les cúpules d'ambdós partits es reuniran per debatre la crisi que els porta a una nova situació d'enfrontament local tot i la col·laboració a què es presten PSC i CDC al Consell Comarcal del Maresme.

La crisi de Malgrat conserva obert un segon focus de conflicte, aquest últim dins la coalició nacionalista CiU. La regidora democratacristiana Concepció Martín es manté al govern dins el grup mixt però continua essent militant d'Unió i compta amb el suport de la secció local. Convergència s'ha endut a l'oposició, però, el nom amb què va concórrer a les eleccions municipals de 1995, CiU. En aquests moments, la direcció comarcal d'Unió rumia el cas amb l'agravant que va haver de corregir l'actitud de Martín, que va promoure la constitució administrativament il·legal del grup municipal d'UDC. L'operació es va solucionar just unes hores abans del ple del dia 10 gràcies a la intervenció de la presidenta comarcal d'Unió, Teresa Capilla. Si no arriba a ser per la trucada de Capilla a l'alcaldessa, el ple hauria sotmès a votació la constitució del grup, ja que Campoy havia donat el vistiplau a l'operació amb la seva signatura. Aquest mes ha entrat en joc també Iniciativa per Catalunya (IC) que negocia amb l'alcaldessa l'entrada al govern. Campoy els ha ofert algunes de les carteres que abans portava CDC.

La vigília de la Diada Nacional de Catalunya, l'Ajuntament de Malgrat va ser escenari d'un dels plens més tensos del mandat. Per segona vegada, Conxita Campoy va tornar a la càrrega públicament contra Vendrell per la desaparició dels originals de sancions a locals i bars nocturns mentre el convergent era regidor de Governació. Per donar força a les seves paraules, la socialista va presentar un informe del cap de la Policia Local, Julián Ariza, que deia que Vendrell s'havia compromès a fer arribar a l'alcaldia els expedients que es donen per desapareguts. La norma habitual consistia a fer còpies per al regidor i per a l'alcaldia. L'exregidor de Governació no va saber sortir-se'n davant els assistents al ple i l'alcaldessa davant el silenci va aguditzar la crítica. Dies més tard, en una nota de premsa de tres folis, Vendrell va explicar que en el registre de la Policia Local hi figura la sortida dels documents cap a l'alcaldia. L'exregidor de Governació no només contradiu la versió d'Ariza sinó que surt al pas amb una nova acusació, la de la suposada condonació de multes per part de la mateixa alcaldessa.

Campoy insistia en el fet que tenia motius suficients per justificar l'expulsió de CDC i ho va refermar amb un nou fet que, segons ella, explica el tarannà de desconfiança que havia generat Vendrell. La ridiculització de la intervenció de Convergència denunciant a l'agost un forat de 14 milions de pessetes a les arques municipals també va ser un dels plats forts de la jornada. En realitat, els 14 milions corresponen a multes de trànsit pendents de cobrament de l'organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. Durant el ple, l'alcaldessa va airejar noves irregularitats comeses pel regidor convergent amb unes obres presumptament il·legals a casa seva. Segons Campoy, Vendrell construïa sense tenir el permís de l'Ajuntament. La nova acusació tampoc no va tenir una resposta clara per part de Convergència. De nou, la incapacitat de resposta de Vendrell va donar peu al linxament verbal de l'alcaldessa. Només després, en la nota de premsa, Vendrell explicava amb documents que era certque hi construïa sense tenir el permís adequat, però puntualitzava que la corporació l'estava tramitant i que, de fet, tenia el d'obres menors que havia demanat inicialment. L'Ajuntament estava al corrent d'aquestes obres tot i que li havia reclamat la nova autorització i fins i tot un dels regidors socialistes hi havia treballat desenvolupant la seva pròpia activitat professional.

No havien passat ni tan sols dos dies des del ple quan l'alcaldia va anunciar que investigava un tercer focus d'irregularitats en les gestions de CDC. Es tractava de la suposada mala gestió del regidor de Joventut, Albert Brunet, en relació amb l'organització del concert de rock de la Festa Major. L'afer es va quedar en no-res quan el PSC va comprovar que es diluïa en un simple malentès. La crisi continua oberta amb sis peticions de dimissió sobre la taula. Campoy suggereix que pleguin els quatre regidors de Convergència i el president comarcal, Albert Batlle, i aquest últim reclama el càrrec de la regidora d'Unió per la seva manifesta «bel·ligerància» contra CDC.

(Article d'Ana Villaverde a la revista Repòrter, número 62, octubre de 1997, pàgina 16.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits