bloc sense fulls

Repòrter, novembre de 1997 | Els dos regidors de Calella es donen de baixa d'IC i Anguita ja hi té un peu posat

Dimarts, 16 de març de 2021 04:00 hLa crisi interna d'Iniciativa per Catalunya i la ruptura d'aquesta formació amb Izquierda Unida ja ha tingut les primeres repercussions a l'Alt Maresme. Els dos regidors d'IC-EV de Calella, Joan Juhé i Josep Maria Hernández, han abandonat la formació que presideix Rafael Ribó acusant la direcció d'allunyar-se progressivament «dels principis de l'esquerra transformadora». La baixa dels dos edils d'IC, però, no suposarà la desaparició del grup municipal d'Iniciativa per Cataiunya-Eis Verds (IC-EV) perquè Juhé i Hernández continuaran fidels als seus electors fins a les eleccions municipals de 1999. Per tant, els regidors segueixen dins la coalició IC-EV, però en condició d'independents perquè han deixat de cotitzar a Iniciativa.

En un full adreçat als calellencs, l'agrupació local d'Iniciativa carrega durament contra la direcció,de qui diu que s'ha allunyat de la base per acabar acceptant el sistema «com un mal menor» i renunciant a aplicar polítiques «que podien suposar un avenç social». L'agrupació calellenca d'Iniciativa entén que Rafael Ribó i el seu equip de dirigents «contempla seriosament la possibilitat de pactar amb els socialistes, en un intent d'ocupar parcel·les de poder, obviant tots els fets (GAL, Roldan, Filesa...) que han caracteritzat el seu mandat i sobre els quals els mateixos socialistes no han fet cap procés de revisió».

Calella és la primera plaça de l'Alt Maresme que ha patit la crisi d'Iniciativa. L'agrupació és principalment anguitista, tot i que el portaveu municipal, Joan Juhé, prefereix autodenominar-se «ecosocialista». L'agrupació de Sant Pol de Mar, que té un regidor a l'oposició —l'independent Jordi Puigvert— també és anguitista. En aquesta agrupació alguns militants han abandonat IC. De fet, el seu màxim dirigent, l'exregidor Jordi Roura, forma part de la plataforma anguitista creada el 18 d'octubre a Mataró, en el transcurs d'una assemblea en la qual van assistir 138 persones. Amb aquesta plataforma, el Maresme es converteix en la primera comarca que reclama la creació del referent català d'Izquierda Unida. Julio Anguita ja té un peu ficat a Catalunya, concretament al Maresme. Els participants de l'assemblea —convocada per la plataforma Dones i Homes per una Esquerra Transformadora— van sol·licitar la ràpida creació del partit que es corresponsabilitzarà amb Anguita a Catalunya. La comissió gestora va decidir dies després de l'assemblea denominar-se Plataforma d'Esquerra Unida del Maresme. Un dels seus portaveus és el santpolenc Francesc Roura. Tot i haver reunit nombrosos militants comunistes i antics votants del PSUC, Francesc Roura explica que la plataforma «no és formada només per comunistes, sinó que també hi ha anarquistes, gent que ve del Col·lectiu Roig, Verd i Violeta d'Iniciativa, algun socialista i moltíssimes persones que eren a casa i no eren enlloc».

A la reunió constitutiva del18 d'octubre hi va assistir l'eurodiputat d'IU Salvador Jové, que va acusar Rafael Ribó i els militants de Nueva Izquierda dels problemes que últimament ha viscut Izquierda Unida. Per Jové, existeixen molts paral·lelismes entre la ruptura IC-IU i la que fa anys es va produir entre el PSUC i el PCE. Molts assistents a l'assemblea de Mataró van acusar Ribó d'«anticomunista».

Entre el públic hi havia comunistes i persones que abans votaven el PSUC, però que en les últimes eleccions van preferir no votar Iniciativa per Catalunya. El dirigent anguitista Antoni Rodríguez Avellaneda, de Mataró, va dedicar greus insults a Ribó —«llunàticanticomunista» i «cabrones» van ser algunes de les dedicatòries—, però els dies posteriors els portaveus de la plataforma van desautoritzar-lo, en un intent de rebaixar l'agressivitat creada. En aquella trobada hi van assistir el santpolenc Jordi Roura, els calellencs Joan Juhé i Agustí Pozo i el pinedenc Paco Cruz, entre d'altres.La traducció altmaresmenca de la crisi només s'ha fet sentir a Calella i Sant Pol de Mar. L'agrupació de Malgrat de Mar, que s'ha mostrat crítica amb Rafael Ribó, s'ha mantingut fidel al projecte d'Iniciativa i cap dels dos regidors —Jordi Medina i Josep Maria Lasheras— ha mostrat la seva intenció de marxar amb els crítics o amb els partidaris d'Anguita. Medina i Lasheras són actualment els únics regidors d'IC-EV de l'Alt Maresme amb responsabilitats de govern.

Tot i que els anguitistes havien anunciat que l'agrupació malgratenca era de la seva corda, el portaveu Jordi Medina va signar a favor d'Esquerda Unida-Esquerda Galega, que anava en coalició amb els socialistes a les eleccions de Galícia. Lasheras, en canvi, no va signar aquest manifest promogut per la direcció d'IC del Maresme. «Sóc crític, però fidel al projecte d'IC, que encara és vàlid fins a les properes eleccions», afirma Lasheras. Aquest regidor estava indignat perquè la seva postura crítica amb Ribó va ser interpretada com un posicionament a favor dels anguitistes, per part dels últims. «Jo em vaig presentar sota unes sigles a les eleccions municipals i he de ser respectuós amb els electors de Malgrat», explica.

El fracàs electoral de la coalició progressista formada per Esquerda Unida-Esquerda Galega-Os Verdes i els socialistes del PSdG va ser motiu de comentaris irònics per part dels crítics d'IC i dels anguitistes. El manifest de suport a la formació liderada per Anxo Guerreiro anava signat per 3 dels 7 regidors d'Iniciativa de l'Alt Maresme. Els caps de llista d'Arenys de Mar, Vicenç Martí; de Pineda de Mar, Ramon Moreno; i de Malgrat de Mar, Jordi Medina, van subscriure el manifest de solidaritat amb la coalició gallega. En canvi, el segon regidor de Malgrat, els dos de Calella i el de Sant Pol no figuraven entre els signants de l'escrit.

Les agrupacions d'Arenys de Mar i de Pineda comparteixen les tesis de la direcció d'IC. Els últims esdeveniments no semblen afectar aquestes agrupacions, que són considerades oficialistes. El portaveu arenyenc és conseller comarcal, juntament amb l'alellenc Fede Moraleda. Cap dels dos representants al Consell del Maresme té intenció de marxar d'IC, amb la qual cosa el grup comarcal té garantida la seva presència.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 63, novembre de 1997, pàgines 16 i 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits