bloc sense fulls

Repòrter, desembre de 1997 | Un fort temporal es menja la sorra de les platges i provoca talls a la via

Dimecres, 17 de març de 2021 04:15 hL'Alt Maresme ha suportat relativament bé l'últim temporal, una forta sacsejada que es va concentrar en les jornades del 29 d'octubre i del 6 de novembre. Arenys de Mar I Sant Pol de Mar han estat les poblacions més perjudicades per l'agressivitat del mar, que ha guanyat molts metres en aquesta zona del litoral. Fins al punt que la superfície de front marítim que l'administració de l'Estat va regenerar entre els ports d'Arenys de Mar i Sant Andreu de Llavaneres ha quedat pràcticament reduïda a la meitat. De fet, la platja situada entre la riera d'Arenys de Mar i la Musclera ha desaparegut gairebé tota. En canvi, la platja propera al port ha estat la més beneficiada pel temporal. La força de les onades, que van arribar a tenir 4 metres d'alçada, va provocar que Renfe interrompés el servei ferroviari, ja que l'aigua sobrepassava la via a Sant Pol de Mar. En aquesta localitat, la platja ha quedat força perjudicada, concretament el tram litoral situat davant el centre urbà.

Els passos subterranis de vehicles, que condueixen fins al front marítim, van quedar negats com ja és habitual. És el cas del recentment estrenat pas del rierany dels Frares, entre Calella i Pineda de Mar. Aquests dos municipis són els que han patit els efectes del temporal en menor grau. De fet, la platja de Calella es conserva amb una bona superfície de sorra, gràcies a l'efecte de contenció que causa l'accident natural de les Roques. A Pineda de Mar, el pas de vehicles de la riera també es va inundar i va provocar una mena d'estany per enfonsament del terra. La platja pinedenca va retrocedir, però no tant com la de Malgrat de Mar i la façana marítima de la zona hotelera de Santa Susanna. En aquest tram, entre el nou passeig Marítim de Malgrat i la riera de Santa Susanna, l'acció del mar s'ha traduït en una pèrdua considerable de sorra. A Canet de Mar, el pas de la riera va tornar a acumular aigua, com de costum.

El temporal del 29 d'octubre va obligar els pescadors del port d'Arenys de Mar a aturar l'activitat. La flota pesquera no va sortir del port, a excepció d'una embarcació amb carcassa de ferro —la Sinera—, que va atrevir-se a sortir tot i la mar moguda que hi havia. Les onades passaven per sobre de l'espigó que protegeix el port i entraven a dins la dàrsena. El fort temporal, per tant, va obligar els pescadors a ocupar-se en altres feines, com la neteja de xarxes i de les barques.

El 29 d'octubre els bombers del parc de Pineda van haver d'intervenir en un local del carrer Jovara de Calella, ja que el propietari d'una discoteca va veure com les canonades de l'aigua es rebentaven i inundaven el seu establiment. Els bombers també van haver de garantir que la façana d'un edifici d'Arenys de Mar no causés cap accident a causa del seu mal estat. Aquesta mateixa actuació es va repetir, el 6 de novembre, a Arenys de Mar i Pineda.

El mateix dia, al Mas Carbó de Palafolls, un arbre va caure sobre una de les línies elèctriques. Tant el 29 d'octubre com el 6 de novembre, els usuaris de la companyia ferroviària Renfe van patir les conseqüències meteorològiques. Al llarg de tota la línia de rodalies, especialment al Baix Maresme, es van produir talls perquè l'acció del mar descalçava la via més propera a l'aigua.

Cada 15 anys

Temporals com aquest només n'hi ha cada 10 015 anys, segons demostra l'estadística. Això no vol dir que d'aquí a un parell d'anys pugui repetir-se un temporal d'aquestes característiques. L'enginyera de la Demarcació de Costes a Catalunya Anna Maria Castañeda explica que el comportament del mar dels dies 29 d'octubre i 6 de novembre —així com les jornades compreses entre aquestes dues dates— no és pas habitual cada any. «Ha estat especialment fort, amb onades que arribaven als 4 metres. Aquest temporal té un període de retorn d'entre 10 i 15 anys.» En tot cas, aquesta tècnica del Ministeri de Medi Ambient adverteix que el litoral no quedarà com s'ha vist després del temporal. «Molta de la sorra que ara no veiem es recuperarà quan torni l'estiu i formarà part de la platja seca», comenta Castañeda. «Les dinàmiques dels corrents marins són diferents a l'hivern que a l'estiu. Ara és difícil valorar la pèrdua de sorra. Visualment no es pot determinar.»Radiografia del litoral de l'Alt Maresme, després del temporal

Aquestes sis fotografies il·lustren com va quedar el litoral de l'Alt Maresme el primer cap de setmana posterior al temporal. De dalt a baix i d'esquerra a dreta: el nou passeig Marítim de Malgrat —encara amb el rètol de l'Estat— disposava d'un pas de vehicles inhabilitat, ara, per l'aigua, a la riera de Sant Genis. Santa Susanna va perdre platja a la zona turística, en aquest cas davant l'hotel Caprici. Davant la riera de Pineda es va formar un estany d'aigua. El litoral calellenc, amb el recent passeig de Mar, va aguantar prou bé els atacs del temporal. Sant Pol, amb l'ermita de Sant Pau al fons, va conservar una platja minúscula davant el centre urbà. I, finalment, a Arenys de Mar les catenàries i les vies són els pocs elements que es mantenen entre l'estació i la Musclera, ja que la platja ha desaparegut quasi tota. El port evita que la sorra sigui transportada de llevant a ponent. La manca de bypass als ports és una de les principals preocupacions de la Demarcació de Costes.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 64, desembre de 1997, pàgines 24 i 25.)  
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

El Punt

Dissabte, 12 feb.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits