bloc sense fulls

Repòrter, març de 1998 | Norbert Pelàez: «No volem ser els plebeus de Convergència»

Dissabte, 20 de març de 2021 05:00 hNorbert Pelàez
aposta per l'estabilitat, però entén que la pèrdua de la majoria absoluta ha d'obligar l'equip de govern (CiU i ERC) a facilitar el diàleg i la participado. Acusa I'alcaIde de Pineda d'intolerant i antidemocràtic i lamenta la seva crida al patriotisme local. Pelàez afirma en aquesta entrevista que el proper alcalde pinedenc podria ser del PP.

—Us han fet fora del govern o us heu buscat l'expulsió?
—Jo no tenia cap pacte amb CiU, sinó amb els ciutadans de Pineda. Ho he dit des del primer moment. Políticament, hem votat gairebé un 99% de tots els punts que s'han aprovat durant aquests tres anys. Això vol dir que no hi ha hagut tanta diferència. Ha passat el que havia de passar. Jo sóc tolerant i dialogant. I les dificultats més grans han estat la manca de diàleg i el tarannà de l'alcalde, que no ho ha sigut. El motiu principal del trencament del pacte ha estat la gelosia de l'alcalde. Jo he tingut molt de protagonisme aquests anys perquè he treballat i he fet coses. No podem oblidar que s'han fet obres importants. S'ha disparat la construcció i la creació de nous negocis a Pineda. Lògicament el responsable d'Urbanisme he estat jo, i l'alcalde no ho ha sabut pair.

—L'alcalde afirma que només anàveu a l'Ajuntament a signar papers.
—Si la gestió que s'ha fet —totes les obres, el creixement urbanístic i el desenvolupament dels plans parcials i les unitats d'actuació— s'aconsegueix només firmant, ara ell té l'oportunitat de fer-ho.

—L'alcalde no serà capaç de gestionar l'àrea d'Urbanisme com ho heu fet vós?
—Tothom és capaç. Amb treball i esforç les coses s'aconsegueixen. Estar-hi moltes hores, atendre molta gent, escoltar la població i treballar per solucionar els problemes. Potser un dels problemes més grans que té aquest home és que no para mai a l'Ajuntament. Arriba a les 8 del matí i se'n va a les 9. Lògicament no pot tenir contacte amb el poble i veig molt difícil que pugui articular aquesta àrea sense la seva presència. Jo estava cada dia quatre hores a l'Ajuntament. Quatre hores firmant són moltes hores. Ell potsersíquetindrà temps de firmar amb només una hora.

—L'alcalde reconeix que ara es veu obligat a dialogar més amb l'oposició. Aquestes paraules se les endurà el vent?
—Jo donaria per ben trencat el pacte si serveix perquè en Llorens sigui més dialogant, tolerant i democràtic. El que passa és que jo tinc un temor. Hem fet uns pressupostos conjuntament CiU-PP, i puc presumir que l'àrea d'Urbanisme tenia moltes inversions per a aquest any. Em preocuparia molt que, per haver creat aquesta situació, l'alcalde hagués d'anar cedint a les peticions de l'oposició i que s'acabés modificant el pressupost. Jo estic disposat, i ho dic sincerament, a fer el sacrifici que faci falta perquè es compleixin els compromisos adquirits amb aquests pressupostos. I el PP, pel fetdesera l'oposició, no anirà en contra d'aquest pressupost. Donarem suport i exigirem que es compleixi el pressupost del 98. La nostra responsabilitat ens exigeix obligar el govern municipal perquè compleixi els compromisos. M'agradaria que en Llorens tingués clar que per tirar aquest pressupost endavant no tindrà problemes de cap tipus. L'únic que li demano és que tingui tranquil·litat, serenitat i que treballi pel poble. Que no es preocupi de pactar modificacions de pressupost perquè l'estabilitat està garantida per part del PP.

—No cal que cedeixi a les pressions dels grups d'esquerres?
—Quan es perd la majoria absoluta hi ha d'haver més consens i s'ha de dialogar més amb l'oposició. I crec que, per respecte, també ha de parlar amb el PP, el seu exsoci de govern. Fins ara no ho ha fet.

—No ha parlat amb vosaltres?
—No. Ell ha convocat ÍC, ERC i en Fillat, però al representant del PP no l'ha convocat. Torna a demostrar quin és el seu tarannà. Li exigim que sigui més dialogant, i per això hem demanat que hi hagi més control. Això no vol dir que s'hagin de posar pals a les rodes. Volem participar del control de les obres i, sobretot, que el poble funcioni.

—Quin és l'objectiu del PP?
—Que no es noti el canvi, que les obres s'executin i el poble funcioni. Sempre hem mirat els interessos del poble per damunt del partit. No volem que hi hagi crispació. Nosaltres garantim l'estabilitat, però la pèrdua de la majoria absoluta comporta una major participació.—Vau rebre la ruptura amb sorpresa i indignació. Ara han passat uns dies. Creieu que políticament us pot anar bé?
—En la política municipal el més important és el tarannà de les persones. Els dos regidors del PP hem estat oberts i hem treballat pels veïns. I estic segur que això tindrà la sevatranscendència quan arribin les eleccions, però tampoc no m'obsessiona.

—Per què s'ha trencat el pacte?
—El trencament del pacte no el fa el PP, sinó CiU. Nosaltres vam fer un pacte pels 4 anys. Mai hem amenaçat de trencar-lo. Quan governen dos partits sempre hi ha punts de discrepància. És veritat que hi han hagut coses que nosaltres no hem trobat justes. Les zones blaves, el preu de l'aigua, el tema del cinema, les actituds del regidor de Governació... Si en lloc de mantenir una postura coherent, haguéssim sacrificat això per seguir al govern hauríem enganyat el nostre electorat i els veïns. Ens estimem més ser coherents i anar a l'oposició abans que ser els plebeus de Convergència i fer el que ells vulguin.

—Heu tibat massa la corda?
—Jo diria que no. Si veus com funcionen les relacions entre CiU i el PP a la Generalitat i al govern d'Espanya...

—L'administració local és diferent.
—És diferent en el tracte directe amb el ciutadà. A nivell d'Estat i de Generalitat hi han hagut diferències entre CiU i el PP. Fins i tot han arribat a votar-se en contra. La llei del català, el decretd'humanitats... Aquesta és la grandesa de la democràcia. Que qualsevol partit pugui defensar lliurament el que creu. Aquí he notat una actitud poc dialogant i democràtica de l'alcalde, que no ha estat capaç de consensuar. Hem fet el que marquen les regles del joc democràtic, que és defensar el que pensem i estar oberts a buscar solucions.

—A les properes eleccions, donades les crisis que pateixen ERC i IC, es podria generar un escenari de només tres partits amb representació. Vosaltres teniu uns socis naturals, CiU, amb els quals heu acabat malament. Què passaria llavors?
—El mapa polític que jo visiono a Pineda és aquest. Només quedaran tres forces polítiques: CiU, PSC i el PP.

—Per aquest ordre?
—No ho sé, però espero que el primer sigui el PP. Es crearà una situació política com la de l'anterior legislatura, i és molt probable que no hi hagi majoria absoluta. Però per damunt de les actituds personals hi ha la responsabilitat política. I en el moment que es doni aquesta situació, amb persones coherents, sensates i democràtiques, s'han de trobar solucions perquè el poble tingui governabilitat.

—Pineda pot tenir un alcalde del PP a partir de l'any que ve?
—Té un percentatge molt digne.

—Hi ha moltes possibilitats?
—Crec que quedaran tres partits a Pineda i que no hi haurà gaire diferència entre tots tres. Llavors hi haurà tres candidats a l'alcaldia amb un marge elevat de possibilitats. I per primera vegada a Pineda crec que el PP tindrà aquest candidat.

—La ruptura us ha afectat personalment?
—La ruptura en si té una transcendència, però el més greu és la forma. No ha estat la més coherent i honrada, perquè me'n vaig assabentar per la premsa. En PP van ser els qui van fer-lo alcalde. A nivell personal he sentit un buit important i he necessitat uns dies per ubicar-me. El cert és que els representants del PP estem acostumats a lluitar contra totes les adversitats. Quan vam muntar el PP a Pineda, estàvem mal vistos. Ens deien de tot.

—Què us diu ara la gent pel carrer?
—He notat molt de suport popular. És exagerat. I això t'omple de satisfacció perquè tens un reconeixement. Jo l'he tingut quan vaig entrar al govern i molt més gran ara que n'he sortit. Això et dóna més força per lluitar. La gent vol un govern plural i dialogant, que treballi peispinedencs sense mirar el partit polític de cadascú.

—Quin és el perfil del seu votant?
—En el cas de Pineda jo diria que la dreta més dura està dins de CiU i que el PP representa el centre. Nosaltres estem ocupant l'espai polític que l'UCD i el CDS tenien en el seu dia. Som un partit de centre moderat. Portant, tenim possibilitats de captació per la part de CDC i per la part socialista més centrista.

—Sou de dretes?
—La política ha variat moltíssim, ja no hi ha dretes i esquerres. Jo em considero democratacristià. Sóc liberal i ocupo un espai de centre. La meva trajectòria ve del CDS. Era una persona lligada a Adolfo Suárez.

—Guardeu rancor a Salvador Llorens?
—No, gens ni mica. Li desitjo que tingui sort i que treballi pel nostre poble. Hi ha hagut una cosa que en el poble ha molestat moltíssim, que és la crida que va fer al patriotisme i que la gent de Pineda estimi Pineda. Jo vull dir que Pineda l'estimem tots. Des d'aquell que duu un dia aquí com el qui hi va néixer. Catalans som tots els que estem a Catalunya. Som una societat entrellaçada i no hi ha problemes socials entre catalans i castellans. Ni de bon tros.

—Vol dir que l'alcalde està provocant un conflicte social?
—Crec que ha sigut una mica desmesurat amb les seves declaracions. Ha apel·lat al nacionalisme i l'independentisme. Això provoca la divisió de la societat, que és el que tots volem evitar. És una falta de respecte per a aquelles persones que no han nascut a Pineda. Aquesta falta de respecte tindrà un cost important en la seva propera campanya.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 67, març de 1998, pàgines 12 i 14.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits