bloc sense fulls

Repòrter, març de 1998 | Salvador Llorens: «Amb els del PP no hi vull saber res més»

Dissabte, 20 de març de 2021 05:30 hSalvador Llorens
carrega durament contra els seus exsocis del PP. Mai no hauria pactat amb ells, si hagués estat per ell. I anuncia que mai més no pactarà amb ells.

—Per què heu trencat amb el PP?
—Nosaltres ens hem divorciat per la infidelitat del PP. Quan una persona pacta políticament ha de ser més honrada i fidel, i negociar les coses en què no estàvem d'acord. Cada vegada que hi havia un tema de desacord cadascú feia la guerra pel seu compte, com ha passat amb l'aigua i els parquímetres. No només hem trencat per això, sinó també per la manca de feina. Aquests senyors es dedicaven a fer política i a muntar una alcaldia pel seu compte, separada de la nostra. Això un alcalde una mica responsable no ho pot acceptar. Ells organitzaven trobades amb les associacions de veïns a esquena nostra.

—Es reunien en secret?
—Sí, però al final ens n'assabentàvem. No venien a les reunions que fèiem nosaltres amb les associacions de veïns, i si li demanàvem alguna cosa que depenia d'Urbanisme no es feia mai. Finalment l'Enric Fàbregas es va haver de posar a treballar en aquests temes i llavors en Norbert Pelàez es queixava que envaíem la seva àrea. Aquest senyor sempre ha fet poca feina. Però sortí ral diari dient que tot ho feia ell, tantes vegades com vulguis. Aquesta falta de respecte i coherència, i el menyspreu que ens tenia ens ha fet arribar a la conclusió que seria millor negociar amb els altres partits i intentar tirar l'Ajuntament endavant com puguem.

—L'enfrontament amb Pelàez s'ha convertit en un problema personal?
—Per sobre de les meves intencions el que ha de funcionar és l'Ajuntament. Per sentiments personals, jo no hauria pactat mai amb el PP. Són persones que no lliguen amb la meva manera de veure Catalunya. No és un tema personal perquè el que vull és que hi hagi gent que treballi. I si tens un equip que et pressiona i és més valent, millor. Però aquest cas era completament diferent. Totes les coses que ell feia era per al seu protagonisme. Passava olímpicament de CiU i de l'alcalde.

—La situació actual no és gaire bona. No teniu majoria absoluta i l'oposició ha pres decisions en contra de la vostra voluntat.
—Quan veus la traïció constant, l'oposició a dins de casa teva i que no pots confiar amb els qui t'han d'ajudar, és millor buscar suport d'algú que saps que no té ganes d'ajudar-te. Prefereixo negociar cara a cara amb una persona en lloc de tenir-la darrere i que et vagi fotent clatellades. Això fa mal.

—L'única persona que ha respost a la vostra crida de patriotisme pinedenc és Eulàlia Moral, la regidora d'ERC. Amb la resta no hi ha hagut èxit.
—A l'Eulàlia, d'Esquerra Republicana, jo li havia fet propostes alguna vegada. Vam tenir una sèrie de diferències...

—Fins al punt que en un acte es va produir una situació desagradable [Llorens va insultar la regidora d'ERC].
—Vam tenir diferències per un malentès, em fa l'efecte. Però ja està passat i perdonat. Li havíem dit que si volia col·laborar amb nosaltres sempre tindria les portes obertes. Ella ens deia que mentre hi hagués el PP al govern no ho faria mai. Ideològicament són totalment incompatibles amb el PP. I de cap de les maneres podien col·laborar-hi. Quan s'ha produït el trencament amb el PP, la postura per negociar ha sigut molt més fàcil.

—Esperàveu que el regidor d'Iniciativa, Ramon Moreno, us donés un cop de mà, però no ha estat així.
—Al regidor d'Iniciativa mai l'he tingut al 100%, però esperava que m'ajudés des de fora del govern. Nosaltres li podíem fer unes concessions. Que ell fes una activitat com l'escola taller, treballar amb joventut, etc. Així ell podria justificar que feia alguna cosa pel poble i que l'equip de govern li donava llibertat i carta blanca.

—No hi ha hagut entesa, perquè Moreno està d'acord amb els socialistes.
—Suposo que en Moreno tenia dues opcions. Fer una col·laboració espontània amb l'equip de govern o posar-se al costat del PSC-PSOE per veure si li queia alguna cosa. Es deu pensar que a les properes eleccions pot anar a la llista del PSOE.

—Què passarà a les eleccions del 1999?
—Jo no endevino el futur. Si ho fes aniríem d'una altra manera.

—Us tornareu a presentar?
—Quasi segur que sí.

—SI cap partit no obté la majoria absoluta i torneu a ser el cap de llista més votat, amb qui pactareu?
—Si no tinc majoria absoluta, cosa que dubto...—Espereu aconseguir-la?
—Lluitaré al màxim pertenir la majoria absoluta. Si la puc obtenir, endavant. Però si em posen pals a les rodes perquè no pugui governar. Pineda serà un caos i el poble dirà qui és qui ha dit la veritat durant tota la legislatura i qui està fent una tasca bona o dolenta.

—Cada cop és més complicat tenir majoria absoluta.
—Imaginem-nos que no trec la majoria absoluta, aleshores el pacte dependria dels regidors quetraguem. Si tenim la sort de treure'n 8, que vam estar a punt a les últimes eleccions, potser les coses es posaran molt més fàcils. Però si voleu saber si jo pactaré amb el PP, després de les eleccions, us puc dir que faré tot el possible per evitar-ho. Hi ha un 99,99% de possibilitats que no pacti amb el PP.

—Per què? Entre CiU i el PP hi ha un espai polític coincident.
—En el poble no hem de pensaren clau política. Sempre ho dic. Pensem a treballar. Si aquests senyors del PP no estan per treballar pel poble, pera què els vull? Que vingui qui vulgui amb ganes de treballar. Sigui del partit que sigui. M'és igual. Però amb ganes de treballar. No per fer el gandul, com ha estat fent aquesta gent. Els del PP m'han demostrat que no vénen a treballar, vénen a fer política. I l'experiència ens ha de servir per a alguna cosa. Amb els del PP no hi vull saber res més.

—Estaríeu més còmode amb els socialistes?
—Potser ens hi entendríem. La gent d'esquerres és una mica més tolerant i condescendent. Els socialistes han de deixar de fer-me culpable d'haver perdut les eleccions. Ja ho haurien d'haver oblidat. Jo no sóc un enemic que els he perjudicat. Políticament potser sóc l'enemic a batre, però haurien d'oblidar-se d'això i fer política de poble. Anar pel poble i deixar-se de la política de dretes i esquerres. Deixar de dir que en Llorens ha estat la bèstia negra.

—No han sabut digerir els resultats electorals?
—Em fa l'efecte que els socialistes encara porten una neura forta en aquest aspecte. Ja els hauria d'haver passat. Fer creu i ratlla. Que analitzin tots els seus defectes, per què van fallar amb majoria absoluta a l'alcaldia. I, a partir d'aquí, actuar en conseqüència. De petit em van dir que més val quedar cinquanta vegades vermell que una groc. Si quedes groc vol dir que estàs mort. Si quedes vermell, al cap de cinc minuts se't passa i pots tornar a començar. Fer el ridícul ensenya.

—En el primer ple després de la ruptura vau quedar vermell?
—No, jo no. Tinc la desgràcia, pobre de mi, que ja porto moltes batalles. Aquesta és una situació creada per mi i me l'esperava. Abans érem en un camí de rocs, que feia pujada. Ara caminem per un pantà amb fang fins als genolls. És qüestió de saber-nos moure i tirar endavant. Ens serà molt més difícil.

—La gent entendrà que preferiu caminar pel fang que trobar-vos una pedra?
—La gent ha d'entendre que jo vull ser fidel a les paraules que he dit sempre, des de la campanya electoral. No sóc aquí pel sol fet de ser alcalde, sinó per treballar. No sóc alcalde pel meu orgull personal ni necessito aferrar-me a la poltrona sigui com sigui. Ara hauré de sacrificar-me més per Pineda, perquè el més pràctic pera mi hauria estat asseure'm a la poltrona i que el senyor Pelàez fes el que volgués. No podia acceptar que aquest senyor fes el gandul i, a més, que s'apuntés tots els mèrits.

—El portaveu del PP afirma que volíeu la regidoria d'Urbanisme.
—Això és mentida. No la vull. Si l'agafés un altre regidor, millor, perquè ja no puc fer més feina de la que faig. Tinc el temps limitat. Si el senyor Moreno, per exemple, volgués la regidoría d'Urbanisme, jo l'hi dono. No tinc cap inconvenient. Si l'Eulàlia m'hagués posat com a condició per entrar al govern que volia Urbanisme, també l'hi hauria donat.

—No us fan respecte les irregularitats urbanístiques que han sortit, ara que dirigiu aquest departament?
—Les irregularitats que han sortit són de l'època que el senyor Pelàez era a la regidoria. L'Ajuntament, amb el seu alcalde al front, ha actuat correctament. Una altra cosa és si hem actuat molt ràpid o molt lent. Qualsevol alcalde en la meva postura hagués actuat amb la mateixa rapidesa. La llei marca unes passes. Al senyor Joan Alcázar se li ha donat un mes de temps perquè desmantelli la nau il·legal. Esperem que sigui així.

—A nivell urbanístic se seguirà la política que hi havia fixada fins ara?
—Tenim moltesesperancesambel pressupost que hem aprovat. Hi ha molta inversió, encara que no hi ha gaires grans obres. M'interessa fer l'obra petita, que és el que la gent ens demana. Actuacions que vagin inclinades a fer un poble més habitable i cordial. Hi ha projectes per arranjar el nucli antic de Pineda, els carrers doctor Bertomeu, de Mar, Major, Ciutadans i Sant Antoni. I també el Santiago Rusiñol, que és el que està més avançat.

—Quan vau anunciar la ruptura del pacte, vau dir que si us posaven molts pals a les rodes deixaríeu l'alcaldia. Ho manteniu?
—Jo parteixo de la base del que dic i estic convençut que no vaig mal encaminat. No necessito la política per tirar la meva família endavant. Tinc la meva empresa, i ser a l'Ajuntament és un sacrifici que faig per Pineda. Si aquesta feina no la puc continuar perquè uns polítics, que diuen que estimen Pineda, no em deixen treballar pel poble, em pregunto què hi faig a l'Ajuntament. Si no vull fer política ni promocionar-me políticament, què hi faig? Plego i deixo pas als altres o me'n vaig cap a casa. A veure si hi ha algun valent que pugui tirar la cosa endavant.

—Hi ha algun valent que s'atreveixi a agafar-vos el relleu a l'alcaldia?
—No crec que hi hagi gaires valents. Hi ha gent que treu pit, però res més.

—De valentia, n'hi ha poca?
—Em fa l'efecte que sí. Hi ha poca valentia.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 67, març de 1998, pàgines 13 i 15.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits