bloc sense fulls

Repòrter, juny-juliol de 1998 | Eusebi Vàzquez: «Unió faria una llista guanyadora a Malgrat»

Dimarts, 23 de març de 2021 04:00 hEusebi Vázquez Ruso
, nascut a Malgrat de Mar el juliol de 1938, és el nou president local d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Ha assumit el repte d'aixecar el partit després de la fugida de militants que ha suposat la ruptura del pacte de govern PSC-CiU. Aquest ha estat un trist capítol en la història de la coalició nacionalista. La regidora democratacristiana. Concepció Martín, és al govern com a representant del grup mixt, mentre que els quatre edils convergents sona l'oposició. Eusebi Vázquez, amb carnet des del 15 de maig, pretén conduir la coalició CiU fins a l'alcaldia, i desbancar la socialista Conxita Campoy. Per aconseguir-ho, està disposat a encapçalar la candidatura si els pactes entre CDC i UDC ho permeten. Destacat empresari hoteler, va ser regidor independententre 198711991, a l'oposició i president de La Barretina durant 11 anys, està casat i té 3 fills.

—Perquè heu decidit liderar l'agrupació local d'Unió Democràtica?
—Jo sóc un home d'Unió des de fa molts anys. Unió és un partit petit, però la seva forma d'entendre el país m'agrada. No podia ser que Malgrat estigués sense la participació dels homes d'Unió. Últimament no sé què ha passat, però hi ha hagut uns greuges i la gent d'Unió ha dimitit. Possiblement tenen els seus motius, però no vull entrar-hi. Teresa Capilla, la presidenta comarcal, i el senyor Sánchez Llibre em van proposar tirar endavant el partit i crec que s'hi pot fer alguna cosa. Vaig comentar-ho amb companys que conec fa molts anys, i em van dir que estaven disposats a col·laborar perquè Unió estigués present a la vida pública de Malgrat.

—Es tracta d'una nova etapa que no tingui res a veure amb la crisi de CiU?
—El que ha passat a Malgrat no ha de tornar a passar. Hi ha hagut moltes crítiques i s'han fet coses mal fetes. No estic assabentat al 100% del que ha passat, però puc dir que, tot i respectar les formes dels altres partits polítics de Malgrat, el nostre tarannà no serà l'insult ni el menyspreu. Si governem ho farem com cal, amb fermesa i diàleg, escoltant les minories. Si som oposició, farem la denúnica de les coses mal fetes i donarem alternatives. Mai insultant capregidori menys l'alcalde. Sabrem guardar les formes.

—Aposta per un canvi. L'ambient crispat no és bon company de viatge?
—L'ambient crispat no beneficia ningú, perquè en un ajuntament fan falta que treballin tots els 17 regidors. Tant de bo hi hagués la capacitat humana de servir, amb un alcalde que sabés distribuir la feina. I tots per al poble. Això és important. En els llocs on he estat, en les entitats que he presidit, hi ha treballat tota la junta. Per mi, les paraules esquerra i dreta són simbòliques avui en dia. El que fa falta és que les persones se sentin identificades amb una feina que han de fer al servei del poble. Siguin del partit que siguin.

—L'any 1991 hi va haver un govern de consens i va fracassar. Sovint les lluites polítiques trenquen la unitat. A més, l'oposició és molt necessària.
—L'oposició fa falta sempre, perquè si tots els 17 regidors van equivocats en la feina, el poble ho castigaria. Es pot treballar en conjunt, i si realment l'equip de govern no vol donar carteres als partits que no tenen els regidors suficients, aleshores s'ha de fer una oposició crítica per donar alternatives a les polítiques del govern. Però mai arribar a la crispació. Procurar obtenir consensos i garantir la governabilitat. A vegades l'oposició pot ajudarà millorar un tema, encara que l'equip de govern ja tingui una opinió molt clara.

—Malgrat té govern socialista des del 1979. A les properes eleccions s'acabarà?
—Aquest és un dels assumptes importants de Malgrat. És inconcebible que CiU guanyi sempre a Malgrat les eleccions autonòmiques i perdi quan es fan les locals. A les municipals, sovint les persones són més importants que les sigles. És per aquest motiu que Unió té un grup de persones que han demostrat qui són i què poden fer. Són persones verges en política, però tenen la confiança que si Convergència ens deixés portar la llista endavant nosaltres faríem, juntament amb ells, una candidatura guanyadora.—La intenció d'Unió és ocupar el primer lloc de la llista de CiU?
—Qualsevol partit que estigui en política vol portar endavant les seves preocupacions i la seva forma d'entendre la vida d'un poble. Per tant, l'única solució i la més important per portar endavant la vida pública d'un poble és governar. Unió desitjaria poder governar l'Ajuntament.

—Desitjaríeu anar de número 1 a la candidatura electoral de CiU?
—Per poder governar a la llista de Malgrat no hi ha més remei que anar de número 1. Però amb un equip que doni su- port a aquest número 1. Tot el que no sigui un equip d'homes i dones que tinguin clar el servei que han de fer al poble no anirà mai bé. No podem ser presidencialistes de cap de les maneres. L'única forma que tenim per guanyar les eleccions és portar una llista d'homes i dones que siguin capaços de donar la sensació als votants que amb aquest grup de persones sí que anirem bé. No n'hi ha prou amb el cap de llista. Estic convençut que si a Malgrat, per exemple, la majoria són 9 regidors, tots aquests han de ser figures.

—Heu assumit la presidència local d'Unió amb la intenció d'anar a totes?
—Jo he agafat la presidència perquè els companys em van votar el passat divendres [15 de maig]. Vull tirar endavant el programa d'Unió i faré el que els meus companys desitgin que faci.

—Teniu intenció de ser regidor?
—El president d'Unió estarà amb el partit el temps que faci falta. Tant si va a les llistes a les properes eleccions com si no. El compromís que he adquirit és seriós i va més enllà de les properes eleccions. Miraré que Unió estigui present a la vida pública de Malgrat i intentaré, si és possible un dia, portar endavant la nostra forma d'entendre la governabilitat d'un poble.

—No m'heu respost la pregunta.
—Crec que sí. Estic al servei d'Unió.

—Esteu disposat a ser el cap de llista de CiU si teniu el suport de la coalició?
—Si la coalició ho veiés bé, jo n'estaria encantat. Però això hauria de ser amb el suport de Convergència. El comitè de Convergència hauria de veure amb bons ulls que jo encapçalés la propera llista. Si Convergència no ho veu així jo no seré cap de llista perquè en aquests moments sembla que el primer lloc de la candidatura és de Convergència. Tot i això, per ser cap de llista primer m'haurien de votar els meus companys d'Unió.

—Intuïu que tindreu dificultats?
—A la coalició som dos partits. Haurem de tenir contactes i reunions per valorar el millor de cadascú i presentar una llista guanyadora. Hem de treballar per tornar a recuperar la confiança dels malgratencs. Unió treballarà amb aquest afany, per servir el nostre poble. Les persones de l'agrupació ja ho han demostrat en altres activitats. La gent d'Unió està ben acreditada i és coneguda al poble. Serem bons companys de viatge de Convergència. Després de 18 anys desitgem poder governarà Malgrat amb una altra forma de fer-ho.

—Un enfrontament electoral entre vós i l'alcaldessa animaria els comicis, oi?
—Un enfrontament no hi serà. Jo tinc molt de respecte a la senyora alcaldessa. La senyora Conxita és una bellíssima persona. Com a mare de família té el meu respecte. I gran. Com a alcaldessa també li tinc un gran respecte, però jo puc estar en desacord amb els seus comportaments polítics i ètics. Però repeteixo la meva admiració per la feina que fa. Hi ha coses ben fetes i altres que no ens agraden.

—Què és el que no us agrada?
—Com diu l'Honorable, ara no toca.

—Ara no toca? I què farieu si estiguéssiu a l'equip de govern?
—Ara és prematur dir tot això, però nosaltres lluitarem per defensar la família, la justícia social i evitar l'atur. També puc dir que hi ha sistemes per portar l'economia del poble que es poden millorar. Nosaltres milloraríem moltíssim la política econòmica de l'actual govern.

Valls deixarà la política a Calella

El líder d'Unió a Calella, el primer tinent d'alcalde Enric Maria Valls, abandonarà la política municipal a les properes eleccions. Valls ha decidit penjar els hàbits i centrar la seva atenció en els seus negocis turístics. La decisió del regidor democratacristià tira per terra totes les especulacions que el situaven com a virtual cap de llista, enfrontat al seu propi alcalde, el convergent Joaquim Rey. Per Calella s'havia especulat amb una llista d'independents encapçalada per Enric Maria Valls, en el cas que els pactes electorals entre CDC i UDC fessin inviable que el democratacristià anés de núm. 1. Valls, que és regidor de Governació, ha promogut la creació de la societat municipal Gestvia, que s'encarregarà de gestionar els parquímetres de la localitat. Amb aquest a empresa municipal ja constituïda —i gerent escollit, Domènec Brunet—, Valls considera que ha complert una etapa al consistori. L'hoteler, però, havia estat regidor anteriorment, com a independent en les llistes del convergent Ramon Bagó. Valls va ser regidor de Turisme. A les últimes eleccions, el 1995, els militants d'Unió Democràtica van donar una forta empenta dintre de la candidatura de CiU. Des de l'inici de l'actual mandat, però, les discrepàncies s'han anat agreujant entre Rey i Valls. La manca de sintonia entre els líders de CDC i d'UDC havia arribat fins al punt que la relació personal entre tots dos s'havia ressentit. En tot cas, el més probable és que els altres dos edils d'Unió —Joaquim Clos i Jaume Planas— repeteixin als comicis del 1999.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 70, juny-juliol de 1998, pàgines 12 i 13.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits