bloc sense fulls

Repòrter, agost de 1998 | Salvador Llorens: «L'Ajuntament se sent enganyat i maltractat»

Dimecres, 24 de març de 2021 04:45 hEl ple de l'Ajuntament fet el 23 de juliol va ser l'escenari on va esclatar l'escàndol de la Unió Esportiva i Recreativa (UER) Pineda. Després de la sessió plenària, l'alcalde. Salvador Llorens, va reiterar el seu malestar per la malifeta de la junta del club de bàsquet. De fet, en aquesta entrevista Llorens es mostra diposat a prohibir que Viatges Aliguer faci ús durant la propera temporada del pavelló municipal del carrer de Barcelona.

—Com comença aquesta història?
—«L'anterior president de la UER Pineda, Josep Maria Barceló, va proposar un projecte de 4 anys per poder jugar a la lliga LEB. Llavors la Federació Espanyola de Bàsquet exigia a qualsevol club que volgués jugar a la LEB un dipòsit de 78 milions de pessetes, com a garantia que la seva actuació a la lliga arribaria a bon fi. El dipòsit no és per a la gestió del club quant a proveïdors i pagaments.»

—En cap moment preveu que si els jugadors deixen de cobrar...
—«En la gestió del club no s'hi posa la Federació. Només es posa en allò que l'afecta a ella, és a dir, pagament de seguretat social dels jugadors, pagament dels jugadors, dels àrbitres... Tot el que fa referència a la Federació. Aleshores la UER es planteja anar a la LEB, però no té els diners per poder dipositar-los a la Federació Espanyola. Llavors parlen amb una entitat bancària, i com que el club no tenia els diners ni la solvència suficient per poder aconseguir el crèdit per dipositar aquests diners parlen amb l'Ajuntament per veure si nosaltres podíem fer-hi alguna cosa. Si l'Ajuntament podia posar els diners o bé avalar el crèdit perquè ells poguessin disposar d'aquests diners per dipositar-los a la Federació. L'Ajuntament va fer un acord de ple i una sèrie de documentació per avalar una pòlissa de crèdit de venciment a 4 anys vista perquè la UER pogués disposar d'aquests diners i dipositar-los a la Federació Espanyola. Aquests diners només són perquè la UER pogués jugar a la LEB. En cap moment es va dir que serviria per pagar proveïdors, viatges... És finalista. Només serveixen com a dipòsit perquè la UER pugui jugar a la LEB.»

—I ara qui és el propietari de la plaça? La UER o l'Ajuntament?
—«Quan es va produir l'entrega dels diners per part de la UER a la Federació Espanyola el propietari de la plaça era la UER. Però hi havia un condicionant per part de l'Ajuntament i del club, perquè els diners estaven allà dipositats únicament per jugar a la LEB.»

—Ara la UER ha agafat els diners, els dedica a gestió del club que no estava prevista en el dipòsit finalista i els torna a posar però canviant el nom?
—«Sí. Un bon dia la UER se'n va a la Federació Espanyola, es dóna de baixa de la lliga LEB i automàticament Viatges Aliguer diposita els 78 milions de pessetes en el seu nom. Aleshores automàticament la plaça ha passat de ser propietat de la UER a ser-ho de Viatges Aliguer.»

—Tot això ho han fet sense el coneixement de l'Ajuntament? Vostès sabien que hi havia algun moviment al respecte?
—«Nosaltres no sabíem res. Ells ho han fet d'amagat. Fins i tot no han consultat els socis perquè aquest ha estat un acord de la junta sense ratificació per part de l'assemblea de socis. Aquests senyors han actuat unilateralment. A partir d'ara crec que han de convocar una assemblea.»

—Un cop han fet el canvi de nom, com s'assabenta l'Ajuntament?
—«Després de pressionar-los perquè ens portessin tota la seva comptabilitat, un bon dia ens donen aquesta notícia. Ens diuen que s'havien donat de baixa de la lliga LEB, que havien tret el dipòsit, que havien fet servir els diners per pagar els seus proveïdors, entre els quals hi ha Viatges Aliguer, i a partir d'aquí Viatges Aliguer diposita un aval per poder continuar a la lliga LEB, ell o un altre equip.»—Com ho justifiquen? Potser creuen que el consistori no ha complert algun compromís adoptat?
—«No, no. Nosaltres hem complert amb tot. Ens vam comprometre a arreglar el màxim possible el pavelló perquè pogués tenir l'aforament per jugar a la LEB. Vam comprar unes cistelles reglamentàries i un marcador especial i, a més, vam donar una subvenció anual al club per pagar els interessos que produïa la pòlissa que nosaltres vam avalar per poder fer el dipòsit a la Federació Espanyola.»

—Quants diners és tot plegat?
—«La inversió del pavelló no em preocupa perquè és una obra que ha quedat per al poble. Però sí em preocupa que l'Ajuntament es vegi abocat a una situació que en cap moment volíem. Jo he quedat sorprès, i ho he dit en el ple. Com a molt podria entendre que el president de la UER es presentés un bon dia a l'Ajuntament dient que no pot pagar més, que es retira i que hi ha un forat de 20, 30, 40 o 50 milions de pessetes. Durant aquestes negociacions, en què jo he intentat amb tots els mitjans que tornessin la plaça a la UER, una de les propostes que els vaig fer —i crec que era la més sensata— era la següent: Primer, proposava que tornessin la plaça a la UER i, a partir d'aquí, que diguessin quin forat tenien i jo em veia amb cor de fins a 30 milions parlar amb els grups polítics per veure de quina manera ho podíem solucionar. I ja tenia el suport d'algun grup polític. Per tant, hauríem pogut aconseguir que la UER recuperés la propietat de la plaça i, a més, si hi havia algun decalaix de diners l'Ajuntament miraria de solucionar aquests problemes. Tampoc m'ho van acceptar i, per tant, el tema és molt greu. Nosaltres estem convençuts, segons diuen els advocats de l'Ajuntament, que la junta de la UER —que em sap greu que hagi fet aquesta operació, que fa ma I a l'entitat— ha comès un presumpte delicte de malversació de fons públics. No podien tocar aquests diners sense haver arribat abans a un acord amb l'Ajuntament o a través d'un acord d'assemblea de socis. Estic convençut que tots els integrants de la junta directiva, menys un que crec que no ha firmat, pagaran de la seva butxaca el tort que han fet a l'Ajuntament.»

—Què ha decidit avui el ple, doncs?
—«Revocar l'aval que tenim signat a la Caixa Laietana.»

—Què vol dir això?
—«Treure l'aval de la pòlissa. És a dir, que l'Ajuntament ja no avala la pòlissa, la qual cosa vol dir que la Caixa Laietana pot anar en contra de l'Ajuntament.»

—I què farà la Caixa Laietana?
—«Suposo que anirà a la UER a reclamar-li el crèdit i, a partir d'aquí, vindran tots els problemes. Nosaltres el que reclamem a la junta del bàsquet és la malifeta d'haver tret els diners de la Federació sense tenir autoritat per fer-ho.»

Avui el ple ha decidit iniciar accions legals contra la junta, oi?
—«Sí.»

—Segons els advocats municipals hi ha una malversació de fons públics?
—«Sí. Creiem que hi ha un delicte, en aquest cas malversació de fons públics o presumpta utilització fraudulenta. A part d'això, hi ha altres coses que també poden ser delictes.»

—Vostè, com a alcalde, se sent enganyat per l'entitat?
—«Em sap molt greu que gent de Pineda hagi firmat aquesta documentació i que hagi tirat endavant una operació contra l'Ajuntament de Pineda. Una cosa és defensar una postura i un president, i una altra és oblidar que hi ha dues entitats importants com són l'Ajuntament i la UER, que fa 60 anys que funciona. Quan els seus expresidents s'assabentin d'això es posaran amb els cabells de punta.»

—A què atribueix el forat de la gestió econòmica? Han volgut estirar més el braç que la màniga?
—«Tampoc no entenc que pugui haver-hi un forat tan gran si de veritat el senyor [Pere] Aliguer feia aquestes aportacions, i els socis no han arribat a cobrir això. No sé, ja ho veurem. Ells diuen que hi ha un forat acumulat d'altres anys, però no són les quantitats que estan parlant ara.»

—Hi ha el risc que la propera temporada el Pineda no estigui a la lliga LEB?
—«És possible.»

—Ara, havent tret el dipòsit a nom de la UER, quina part de diners rebrà o haurà de posar l'Ajuntament de Pineda?
—«Si la UER, Viatges Aliguer o qualsevol mecenes aportés els 78 milions a la Caixa Laietana aquí no passa res. Es treu l'aval, es paga a la Caixa Laietana i a partir d'aquí que facin el que vulguin. No hi hauria cap problema, però l'Ajuntament se sent enganyat i maltractat amb una acció que pot ser delictiva. El jutge ho dirà.»

On duran el cas, als jutjats o a la fiscalia anticorrupció?
—«No ho sé. De moment els nostres advocats estan fent un informe per presentar-lo al jutjat o a la fiscalia, si és necessari.»

—Això vol dir iniciar accions legals?
—«Sí.»

—El calendari de la lliga LEB de la propera temporada ja està fet. Viatges Aliguer jugaria a Pineda?
—«El propietari de la plaça és Viatges Aliguer i, si no s'arregla la cosa, veig difícil que juguin al pavelló de l'Ajuntament de Pineda. Ho veig difícil.»

Vostè anirà als partits?
—«Una cosa és que m'agradi el bàsquet i una altra que els dirigents del club no actuïn bé. Podria anar-hi com a espectador perquè jo sóc soci com a persona física, no com a alcalde de Pineda.»IC vol el cap de l'alcalde

El portaveud'IC-EV, Ramon Moreno, entén que l'alcalde. Salvador Llorens, hauria de pagar amb la seva dimissió la negligència municipal en el control de la gestió econòmica de la UER Pineda. Aquesta va ser la reacció més contundent de l'oposició (PSC, PP i IC) després del ple en què va sorgir l'escàndol de l'entitat esportiva.

El portaveu del PSC, Josep Lluís Fillat, lamenta que l'equip de govern no preveiés una situació així. «Si s'hagués fet un seguiment, tal i com s'havien compromès a fer, no haurien donat temps perquè això passés.» Fillat opina que s'ha produït «deixadesa en la gestió pública» tant per la manca de control com per l'incompliment dels pactes adoptats entre el club i el consistori. «A part de sortir a la televisió per promocionar Pineda, un dels pactes era potenciar les actuacions socials, sobretot l'esport de base.» El portaveu socialista és contundent amb el grup de CiU. «S'han posat totes les bases perquè això succeís. Hi ha hagut una absoluta negligència!» Fillat recorda que el PSC es va abstenir quan l'Ajuntament va decidir avalar el club per obtenir la plaça a la lliga LEB. «No ho veiem clar, i vam advertir el govern que la funció de l'Ajuntament no era avalar una entitat privada.»

El portaveu del PSC es mostra prudent a l'hora de valorar l'operació de la junta directiva del club. «He de parlar amb ells per saber quina explicació donen. És molt estrany, però si això es confirma penso que és una actuació completament il·legal que pot acabat molt malament.» Fillat considera que és «un error» que una mateixa persona, en referència a Pere Aliguer, concentri tot el poder, sent president, entrenador i patrocinador. «Pensava que l'època del cop de talonari ja havia passat. A la llarga això perjudica l'esport.»

El portaveu del PP, Norbert Pelàez, ha insistit a dir que el seu grup ja havia demanat feia 3 mesos una moció perquè l'Ajuntament fiscalitzés els comptes del club. «Ja ens temíem que la situació econòmica no era la més propícia. I llavors es va posar de manifest que l'alcalde no tenia coneixement del conveni que havia firmat amb la UER. Malauradament les sospites que teníem llavors ens han donat la raó avui.» Pelàez troba increïble que hagi succeït aquest escàndol. «Interpreto que s'ha anat de molt mala fe», va dir el portaveu del PP. Aquest també critica «l'excés de confiança per part de l'alcalde, que no ha fet complir el conveni que va firmar amb la UER i no ha creat ni una comissió de seguiment ni una fundació». Pelàez interpreta que «la junta de l'entitat ha anat al seu aire perquè ha fet i desfet tot el que ha trobat convenient». El portaveu del PP està dolgut perquè «Pineda no es mereix que s'actuï d'aquesta forma». En tot cas, confia que tot s'arreglarà. «No s'han de fer estelles de l'arbre caigut, però la justícia ha d'actuar amb tota la contundencia possible», va concloure.

El portaveu d'IC-EV, Ramon Moreno, recorda que «des del principi» s'havia oposat al fet que «l'esport d'elit estigués en mans d'un grup privat subvencionat per l'Ajuntament». «Va ser una aposta personal [de l'alcalde], amb el suport de CiU, PP i ERC.» Moreno entén que aquest afer «és l'última gota d'una gestió que s'ha fet a partir de la mínima dedicació possible». «Hem d'adoptar una actitud conseqüent. Fins i tot l'alcalde s'hauria de qüestionar si continua o dimiteix.»

La regidora d'ERC, Eulàlia Moral, que governa actualment amb CiU, afirma que es tracta d'«una punyalada per l'esquena». Moral creu que la junta del club hauria de dimitir. «Des que fa temps els vam demanar els comptes, la junta no ha col·laborat gens en donar informació. Ens han estat donant allargues.»

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 71, agost de 1998, pàgina 24-27.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

ACN

Dissabte, 21 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits