bloc sense fulls

Repòrter, setembre de 1998 | Crisi a Sant Iscle

Dijous, 25 de març de 2021 03:15 hDavid Capdevila i Vila
, de 23 anys, era regidor de Joventut, Esports i Medi Ambient de Sant Iscle de Vallalta, com a independent per CiU, des del 1995. Unes declaracions desafortunades van obrir la porta de la seva dimissió. Capdevila va afirmar públicament, durant un ple municipal, que estava en contra deis Drets Humans. Va plegar després de fortes discrepàncies amb els seus companys de CiU. En aquesta entrevista les explica.

—Heu reconegut que us vau equivocar amb les vostres declaracions, oi?
—En el ple vaig cometre un error a l'hora d'explicar-me. Vaig pensar que la cosa no aniria a més, però quan va acabar la sessió tothom se'm va tirar a sobre, principalment els meus companys de partit. Em van recriminar públicament tot el que vaig dir. Si m'havien de dir alguna cosa ho haurien hagut de fer en privat. Em van rebutjar, no em van donar l'oportunitat d'explicar-me. Va ser imperdonable, pena de mort. Una actitud totalment intolerant. Si ells no s'equivoquen mai... Jo sóc humà i he comès un error. Em va molestar molt la seva actitud, però no em va sorprendre.

—Per què?
—Perquè no hi havia bon ambient en el partit. Des de feia temps.

—La vostra dimissió, per tant, no només respon a aquestes declaracions. Es tractava de discrepàncies internes?
—Exacte. És la gota que fa vessar el got. M'han posat molts entrebancs. Havia arribat un moment en què l'entesa era impossible.

—En què discrepàveu?
—Ells adoptaven una decisió per majoria i jo, en segons quins temes, no hi estava d'acord. I no podia manifestar-ho.

—Per exemple?
—S'han fet obres molt malament, de qualsevol manera i el contribuent n'ha de pagar les conseqüències. L'avinguda Barcelona s'ha fet sense tenir en compte els veïns, que són els més importants. Quan es fa una obra s'hauria de reunir els veïns i no fer les coses pel teu compte pensant que tot el que tu fas ja està bé. Així no es pot anar pel món.»

—I això no ho podíeu expressar?
—No podia dir-ho.

—Hi havia una mena de censura a
l'equip de govern?

—Sí, sí. Jo al·lucinava. Dintre del mateix equip hi havia censura. Jo no em sento identificat amb un partit així. El més fort és que hi ha coses que ells també ho sabien que no s'havien fet bé. Però no ho reconeixien.

—Per què no?
—Això és el que més em fa emprenyar. Si fas una cosa malament, com a mínim ho has de reconèixer.

—És habitual que l'equip de govern s'equivoqui?
—Déu n'hi do! Durant el temps que he estat regidor del consistori hi ha hagut errors repetitius. Errors que es podien haver evitat. Amb els serveis tècnics, per exemple, cada vegada ensopegaven. Han començat a cometre errors i no se'ls ha avisat a temps. Si no van a visitar les obres i no ens informen bé, se'ls ha de demanar responsabilitats.

—L'alcalde, Miquel Sánchez, ha reconegut que els tècnics cometien molts errors i va dir que acabaria amb això. Tot segueix igual?
—Bé, s'han posat unes clàusules en els contractes que sí que els comprometen. Si hi ha una obra malament, ells assumirien totes les despeses. Ha estat ara. Ha costat molt aconseguir-ho.

—Gràcies a qui s'ha aconseguit?
—A la pressió en general. Del poble mateix. Els contribuents i l'oposició es van queixar. Al final s'ha aconseguit.

—Per què vau entrar en política?
—Perquè em preocupava el tema de la joventut d'aquí, que no tenia res. M'he preocupat pel futbol sala. He muntat campionats de 24 hores. Per intentar que el jovent tingui ganes de fer activitats.—Heu disposat de prou mitjans?
—De mitjans, zero. Ja sabia que pressupost no n'hi havia i que les possibilitats eren molt reduïdes.

—Els companys de CiU no us ajudaven?
—Les ajudes eren mínimes. No podies anar a més.

—I les regidorías de Joventut i Medi Ambient?
—Molt poca cosa. Joventut és una cartera nova, i no s'ha engegat. El que costa és el primer pas de despertar el jovent. La cartera està a zero. I amb Medi Ambient, fins ara no preocupava. Ara hi ha una recollida selectiva. S'ha millorat, però encara queda molt per fer.

—Sant Iscle ha sortit perdent amb el canvi d'alcalde?
—No ha guanyat. Si la cosa segueix com fins ara, la cosa pot acabar... El programa [electoral] no s'ha complert. El poble ho veu. No s'ha fet el que s'havia dit. La manera de dur les coses és totalment autoritària.

—Si CiU no fa un canvi de rumb, pot perdre les eleccions?
—El partit que hi ha ara no guanya les pròximes eleccions. Això per començar.

—Qui guanyaria?
—Si es presenten partits menys convincents, llavors sí. Però si es presenten partits amb una mica de cara i ulls, CiU no guanya. Segur.

—Després d'aquesta experiència desagradable, us retireu definitivament? Us faria il·lusió tornar a l'Ajuntament?
—És lògic que al primer moment et donis una patacada. Després ja veus per on van els trets. No descarto tornar-hi, però ara prefereixo veure-ho des de fora. A l'Ajuntament no tot són flors i violes.

—Us han posat pals a les rodes, els que eren companys de grup?
—En determinades situacions sí. Amb el tema esportiu han estat molt distants. Malgrat tot el rebombori —quan ja havia dimitit—, a les últimes 24 hores de futbol sala que vam organitzar ens van posar tots els impediments possibles. Ens demanaven unafiança, pagar lloguer de pista, una assegurança privada... Cap facilitat amb una cosa que es fa en benefici del poble. Una mica lamentable.

Amb el relleu a l'alcaldia arriba la polèmica

Miquel Sánchez és alcalde de Sant Iscle de Vallalta, la població amb menys habitants de l'Alt Maresme, des del 5 de gener. Reconeix que no té cap vocació de ser-ho, però ha acceptat el càrrec per responsabihtat. Joan Torrent, que era alcalde des del 1991, va dimitir per motius de salut, després d'un llarg període de baixa. La cadira de Torrent ha canviat de mans, i amb el relleu ha arribat la polèmica política al municipi. Mai com ara Sant Iscle havia estat notícia per conflictes poUtics. La dimissió de David Capdevila, de 23 anys, coincideix amb unes fortes acusacions de l'únic regidor de l'oposició, l'independent del PSC Carles Costa. Aquest edil assegura que al poble hi ha «desgovern amb majoria absoluta». «L'Ajuntament funciona amb els funcionaris, i sense polítics. Falta il·lusió, idees i ganes de tirar endavant un projecte de poble», assegura Costa. El regidor del PSC admet que sovint se sent «impotent», perquè CiU té la majoria absoluta, però comet molts errors. «També hi ha irregularitats. De fet, l'actual alcalde és regidor d'Urbanisme i constructor al mateix temps. Això no és gaire maco.»

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 72, setembre de 1998, pàgines 12 i 13.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

El Punt

Dissabte, 12 feb.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits