bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1998 | L'esquerra avança les urnes a Calella

Divendres, 26 de març de 2021 03:15 hL'efecte de les primàries del PSOE arriba a Calella. L'esquerra calellenca aposta per l'obertura a la societat i ha optat per celebrar eleccions primàries per escollir els seus alcaldables. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha iniciat un procés inèdit per elegir el candidat a l'alcaldia. El 4 de setembre va presentar els tres militants del partit que es disputen el primer lloc de la llista electoral de l'any que ve. Ho va fer durant un acte públic al Casal l'Amistat. La sala es va omplir de militants, simpatitzants i curiosos que volien veure com els tres aspirants exposaven el seu programa. Ramon Borrull i Norat, Jaume Puig i Tomàs i Josep Basart i Pinatel·li es disputen el número 1 de la candidatura, però a diferència del procés que va permetre que Josep Borrell desbanqués Joaquin Almúnia com a presidenciable del PSOE, ERC de Calella ha obert les primàries a tota la població. Això vol dir que tots els ciutadans de més de 17 anys —perquè el juny de 1999 ja podran votar als comicis municipals— tindran la possibilitat d'escollir entre Borrull, Puig i Basart per situar un dels aspirants com a alcaldable. Les votacions es faran el 17 i 18 d'octubre, de les 9 del matí a les 8 del vespre al local d'ERC de Calella. Per tant, no cal ser militant per participaren aquest procés d'elecció.

Els socialistes també han organitzat unes primàries, però les votacions seran restringides als militants i simpatitzants del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). El procés no és tan agosarat com el d'ERC, però suposa un pas endavant en relació amb les primàries del PSOE, ja que els simpatitzants tindran vot igual que els militants del partit. El PSC pretén que la votació del cap de llista se celebri el 30 d'octubre, després d'un termini de temps en què aquelles persones que vulguin optar al primer lloc de la candidatura s'hi presentin formalment. El portaveu del grup municipal socialista, Joan Torrent, ja ha anunciat que es presentarà a les primàries. Vol tornara lluitar per l'alcaldia de Calella «i generar més il·lusió a la població que no l'actual equip de govern conservador». Joan Torrent és, de moment, l'únic aspirant al primer lloc de la candidatura socialista. El portaveu i cap de llista del PSC l'any 1995 espera que les primàries socialistes serveixin per incentivar la participació dels calellencs i, al mateix temps, augmentar el nombre de militants i simpatitzants del partit.

Els dubtes de Juhé i Vila

Iniciativa per Catalunya-Els Verds (IC-EV) ha decidit ajornar el debat de les properes eleccions municipals —que se celebraran al juny— per més endavant. «Fins al gener no decidirem res. Hi haurà temps suficient per preparar la campanya», afirma Joan Juhé, actual portaveu municipal. Aquest regidor des del 1991 considera que dos mandats són suficients, reconeix que està cansat i que cada cop té més interès per «treballar a mig termini en altres àmbits socials i ecologistes». A més, Juhé entén que IC-EV de Calella té «un nucli força consolidat», emmarcat majoritàriament en l'òrbitaanguitista. «No s'ha d'anar de salvador de ningú per la vida. Segur que apareixeria algun relleu.» La postura de Juhé és d'indefinició. Per una banda, admet que la ruptura que s'ha produït a IC pot influir en la seva decisió. «No hi ha un marc que faciliti la feina». Però, per l'altra, creu que no es pot deixar perdre la gestió d'«inspiració ecologista» que ha fet a Calella, on «el bloc conservador podria perdre la majoria absoluta» el juny de 1999.

El portaveu del PP i regidor d'Hisenda, Josep Maria Vila, manté una postura semblant a Juhé. «Encara no he decidit què faré. Ho sabré abans del 25 de desembre, però jo tinc molta feina a casa i la dedicació a l'Ajuntament m'ho complica.» Vila, que va liderar la llista del PP el 1995 per primera vegada, explica que realment li agrada ser a l'Ajuntament, però no eludeix dir que no li fa «una gran il·lusió» continuar-hi. Qui sí que ha resolt aquests dubtes és Enric Maria Valls, número 1 d'Unió Democràtica, que ja fa mesos va decidir deixar la política municipal en acabar l'actual mandat. Valls anava en el segon lloc de la candidatura de CiU, darrere de l'alcalde, el convergent Joaquim Rey. Aquest ha estat escollit per CDC de Calella, i serà cap de llista de CiU per tercer cop. La retirada d'Enric Maria Valls, però, no s'ha de traduir en una marxa massiva dels militants democratacristians. Els altres dos regidors d'UDC de Calella, Joaquim Clos i Jaume Planas, encara no s'han pronunciat sobre el seu futur amb vista al proper mandat.Els tres perfils d'ERC

Jaume Puig és l'actual portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Calella. Comptable, és secretari general del Club Tennis Taula Calella, coordinador del Centre de Tennis Taula de l'Alt Maresme i entrenador del primer equip femení a la divisió d'honor estatal. Josep Basart és regidor, número 2 d'ERC l'any 1995. Professor de Filosofia, Etica, Política, Psicologia i Religió, és representant d'ERC al Consell Comarcal del Maresme, amb la cartera de serveis ciutadans. També és conseller nacional del partit. Ramon Borrull, l'últim que va anunciar la seva participació en les eleccions primàries, no és regidor. Empresari de genere de punt, Borrull és president local del partit i representant al consell d'administració de l'empresa municipal Gestvia. El 4 de setembre Puig es va mostrar «sense cap tipus de por a governar» i en favor d'un «canvi amb imaginació». Basart es va presentar partidari del «diàleg, participació, servei al ciutadà i realisme en la gestió». Borrull es va definir «obert, liberal, imaginatiu i noble». Cadascú va exposar el seu programa i va criticar la gestió del govern de CiU.

Rumors independents

A Calella les formacions polítiques es preparen per a les properes eleccions municipals. Però, a part de les notícies normals sobre les llistes dels partits, i especialment sobre els candidats a ocupar el seient de l'alcalde. Per la població hi ha rumors que, per definició, són «notícies que corren de boca en boca» que especulen sobre la formació de lüstes independents. Fins i tot hi ha proves materials. Per una banda, van circular no fa massa dies uns fulls en els quals es podia llegir que es formaria una llista independent i que cap dels seus membres, ni que entrés al futur equip de govern, no cobraria ni cinc, per donar exemple i per contribuir a resoldre el problema del deute municipal. En aquests fulls no hi havia cap senyal explícit que permetés la identificació dels seus autors, encara que algunes veus fan referència a un conegut grup de tertulians. Però el rumor més consistent és el que fa referència a una Uista en fase de formació, vinculada a membres de l'Associació Cívica Capaspre o a persones properes. Aquesta associació ha intervingut en diversos debats ciutadans i ha presentat una dura oposició a l'equip de govern des de la base cívica. Un exemple clar és el cas de Can Palmada. A hores d'ara, aquest grup s'ha guanyat un cert renom, gràcies sobretot a les batalles administratives que ha emprès per protegir el patrimoni cultural, amb un estil tenaç que no tenia precedents a Calella. Segons sembla, algunes d'aquestes persones consideren seriosament la possibilitat de presentar-se i han realitzat diversos sondejos, a nivell privat, entre gent coneguda de la població.

(Article de Saül Gordillo i peça de Joaquim Costa a la revista Repòrter, número 73, octubre de 1998, pàgines 10 i 11.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Llibres

Dijous, 9 abr.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits