bloc sense fulls

Repòrter, abril de 1999 | Al Rey de Calella li apareixen rivals

Dijous, 1 d'abril de 2021 03:30 h

Una candidatura d'independents, liderada per María Janer, la prímera dona alcaldable, s'afegeix a la lluita electoral de Calella. Joaquim Rey (CiU) té al davant una àmplia oferta d'esquerres unida en contra seva. Però l'alcalde disposa d'un soci amb qui li ha estat molt còmode governar al seu aire, el PP.Maria Janer serà l'única dona que el 13 de juny competirà a les eleccions de Calella com a cap de llista. Lidera una candidatura independent, que el 9 d'abril es presentarà en públic al Casal l'Amistat. L'aparició d'aquests independents pot modificar els plans dels partits convencionals. La llei d'Hondt, en funció de la participació ciutadana en els comicis, ja dirà com afecta l'aparició de més candidatures en el panorama polític. Per tant, al Rey de Calella, l'alcalde Joaquim Rey (CiU), li comencen a aparèixer nous rivals. Maria Janer i Ballester té 55 anys, està casada i té dues filles, una de les quals formarà part del Grup Independent Calella (GC). La candidata a l'alcaldia és administrativa de l'Hospital Sant Jaume de Calella, un organime autònom municipal gestionat a través d'un patronat públic. Fins fa ben poc i des de fa 3 anys, presidia l'Associació Cívica Capaspre, una entitat que s'ha caracteritzat per la lluita en favor del patrimoni històric de la ciutat, especialment la protecció de l'edifici del Mas Salvador de Plaça. Janer, però, ha deixat la presidència de l'entitat per no interferir-la amb la seva aposta política. Qui hi ha darrere del Grup Independent, es preguntaran els calellencs? Segons Janer, una vintena de persones d'ideologies diferents que només es mouen amb l'objectiu de treballar per Calella. «La barreja ideològica és bona. Aquesta és una candidatura transversal, formada per gent molt capacitada que treballem de forma assembleària.» La cap de llista es mostra convençuda d'obtenir representació municipal el 13 de juny. CiU i ERC podrien ser les forces polítiques més perjudicades per l'entrada dels independents en la lluita política. El número dos de la llista serà Jordi Arcas i Pons, interventor d'una sucursal d'entitat bancària a Calella.

En relació amb les possibles enteses postelectorals, Maria Janer explica que els pactes només s'adoptaran si hi ha consens entre la vintena d'integrants de la candidatura. «A l'hora de pactar serem coherents amb el nostre programa electoral. No descartem cap possibilitat. En tot cas, no ens conformarem amb una regidoria si després l'equip de govern aprova uns pressupostos amb els quals no ens identifiquem», manifesta la candidata, que reconeix que té molt bona relació amb els alcaldables d'ERC, el PSC i IC-EV. Janer es defineix com a «progressista perquè vull que Calella estigui al capdavant de tot», però també «conservadora per mantenir el patrimoni cultural i natural». El Grup Independent Calella mantindrà contactes amb diverses comissions ciutadanes per acabar de recollir les inquietuds dels veïns per poder confeccionar el programa electoral. «Treballem pel poble i amb el poble. L'assemblearisme pot funcionar perfectament», afegeix Janer.

Joaquim Rey no les té totes

Joaquim Rey i Llobet és alcalde de Calella des del 1991 i poc temps després va accedir a la presidència del Consell Comarcal del Maresme. Amb el seu accés al capdavant de la candidatura nacionalista, en substitució del carismàtic Ramon Bagó, Rey va perdre la majoria absoluta de què disposava CiU. Però l'entesa amb el P P l'ha mantingut a l'alcaldia amb una gran comoditat. La inauguració del nou tram de passeig marítim, l'obtenció dels recursos econòmics per finançar el Pla d'Excel·lència Turística i la conversió de l'antiga fàbrica Llobet Guri en un equipament ambiciós són les principals obres que apareixen en el balanç de gestió de Joaquim Rey. L'alcalde es presenta a les eleccions per tercera vegada amb l'esperança de millorar els resultats del 1995, però no les té totes.Basart desplaça Puig com a alcaldable d'ERC

Josep Basart i Pinatel·li va néixer el 1960 a Calella i és el nou alcaldable d'ERC perquè va guanyar les primàries. ERC va mobilitzar 765 calellencs, i Basart va superar l'actual portaveu i cap de llista el 1991 i 1995, Jaume Puig, per només 4 vots. El nou candidat, portaveu d'ERC al Consell Comarcal, apostarà per la joventut a la seva llista. La direcció d'ERC del Maresme confia en obtenir l'alcaldia de Calella, ja que ara és la segona força.

Calella pel Canvi dóna suport a Joan Torrent

Joan Torrent i Beltran encapçalarà una candidatura que s'anomenarà PSC-Calella pel Canvi, seguint l'estil del presidenciable Pasqual Maragall. El cap visible d'aquesta plataforma calellenca és l'ecologista Josep Maria Juhé, que possiblement ocuparà el tercer lloc de la llista. Torrent també va ser escollit alcaldable en unes eleccions primàries (el van votar 19 militants i 37 simpatitzants), però ell era l'únic aspirant socialista.

IC-V i EUA s'apleguen, però Joan Juhé dubta

La divisió entre els militants d'Iniciativa per Catalunya (IC) i els d'Esquerra Unida i Alternativa (EUA) no afectarà el sector més esquerrà de Calella. Una candidatura anomenada Roja, Verda i Violeta els aplegarà per evitar un fracàs electoral. Una vintena de persones van assistir el 19 de març a una assemblea per decidir els eixos electorals. Però l'alcaldable d'IC des del 1991, Joan Juhé, no sap si repetirà com a candidat.

El PP aposta per la continuïtat de Vila

Josep Maria Vila serà el cap de llista del PP per segona vegada. L'actual regidor d'Hisenda repetirà com a candidat a l'alcaldia, amb la intenció de rendibilitzar la gestió feta pel seu grup a l'equip de govern. El segon regidor conservador, Miquel Campoy, de Turisme, ha guanyat prestigi entre el sector hoteler amb el Pla d'Excel·lència Turística, però la incògnita és qui traurà més rendiment electoral del projecte. El PP o CiU?

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 79, abril de 1999, pàgines 56 i 57.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits