bloc sense fulls

Repòrter, maig de 1999 | MaIgrat homenatja alcaldes i regidors

Divendres, 2 d'abril de 2021 03:30 hMalgrat ha fet coincidir la celebració del vintè aniversari dels ajuntaments democràtics amb la presentació del llibre de Joaquim Colomé Els alcaldes de Malgrat. 1898-1998. Cent anys de govern municipal. El president del Parlament de Catalunya, Joan Reventós, va presidir un emotiu homenatge als batlles que la població ha tingut durant aquest període de 100 anys i a tots els regidors elegits democràticament des del 1979. En l'acte, celebrat el dia 9 de maig al Centre Parroquial, hi van intervenir l'autor del llibre, Joaquim Colomé; Teresa Hernández, la primera regidora malgratenca, en època predemocràtica; l'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy; i Joan Reventós. Les butaques del Centre Parroquial es van omplir, ja que a més dels regidors i ex-regidors democràtics hi van assistir els familiars dels alcaldes ja morts, dels quals parla el llibre de Joaquim Colomé.

Teresa Hernández i Turró va recordar els problemes que va tenir quan va entrar a l'Ajuntament escollida en representació del terç familiar, el febrer de 1974, amb Miquel Viusà i Ministral a l'alcaldia. Era la primera vegada que una dona entrava al consistori com a regidora i, segons va explicar, la decisió va provocar força recels.

L'alcaldessa Conxita Campoy va destacar la necessitat de no oblidar el record d'«una part de nosaltres mateixos», ja que el llibre pretén ser «un reconeixement i consideració» amb els alcaldes que ha tingut la població. Campoy es va emocionar lleugerament durant el seu discurs. Va recordar la manca de recursos, la por, l'esperit de servei i el gran voluntarisme dels primers ajuntaments democràtics. Campoy va parlar de l'obra feta en el  transcurs de les dues últimes dècades i en les mancances encara pendents, però no va parlard'aspectesconcrets. L'alcaldessa també va insistir en el fet que cal «dignificar la classe política» perquè la democràcia —«que és el millor dels sistemes», va dir— «és fràgil i qualsevol cosa pot trencar aquest procés». Després d'agrair la seva dedicació a totes les persones que des del 1979 han passat per l'Ajuntament, Conxita Campoy va demanar l'ajut de tothom per dignificar la política. Finalment va posar el seu «amic» i president del Parlament, Joan Reventós, «com a exemple del bon polític: treballador i honrat». Reventós va pronunciar un discurs de cloenda més extens. El president del Parlament va assegurar que la feina feta pels ajuntaments des del 1979 suposa un «balanç positiu» perquè la majoria de poblacions ha experimentat «una transformació impressionant». En el transcurs d'aquest «acte d'afirmació democràtica», Joan Reventós també va explicar que els sociòlegs i economistes no dubten a relacionar la democràcia amb la prosperitat. Tot i això, el president de la cambra catalana va manifestar que a Catalunya li cal més equilibri territorial i una millor cohesió.No tot van ser elogis i autocomplaences. Joan Reventós va incidir també en «els aspectes crítics» de la commemoració d'aquest vintè aniversari. El finançament dels ajuntaments és «manifestament insuficient». L'autonomia municipal tampoc és satisfactòria per a Reventós, que va fer servir l'expressió «minoria d'edat dels ajuntaments». Tampoc s'ha assolit una bona coordinació entre administracions, de manera que cadascuna encara necessita autoafirmar-se.

En definitiva, per al president del Parlament de Catalunya els consistoris pateixen «manca de reconeixement, recursos i competències». Reventós va reconèixer que si és dur ser regidor del govern, encara ho és més ser-ho de l'oposició. Però la seva intervenció va acabar amb un crit d'esperança, atès que Reventós està convençut que «l'esforç innovador i l'esperit de servei» marcaran el tarannà dels edils escollits després dels comicis municipals del 13 de juny. Joan Reventós i Conxita Campoy van deixar la taula muntada a l'escenari del Centre Parroquial i, des de la platea, van procedir a l'entrega d'obsequis i d'exemplars del llibre als familiars de tots els exalcaldes malgratencs així com als regidors i exregidors democràtics.

Trenta-un alcaldes en cent anys

Joaquim Colomé i Alsina, estudiós de la història i la cultura malgratenca, ha dedicat molts anys a la confecció del llibre presentat el 9 de maig, Els alcaldes de Malgrat de Mar. 1898-1998. Cent anys de govern municipal. El volum té 156 pàgines i conté les fotografies, signatures i biografies dels 31 batlles que Malgrat ha tingut durant aquest període. Editat per l'Ajuntament, el llibre inicia la recopilació amb Josep Regí i Turró, que va ser alcalde del gener de 1898 al desembre de 1901.

Joaquim Colomé relaciona els noms de tots els regidors que acompanyaven els alcaldes durant els seus mandats i, a més de la biografia de cada batlle, l'autor destaca les principals actuacions municipals. Per completar aquest últim aspecte, Colomé ha inclòs imatges de l'època, que amaneixen la lectura del llibre. Els alcaldes pedanis, els secretaris municipals i els tres malgratencs alcaldes d'altres poblacions (Calella, Pineda i Vidreres) també hi apareixen.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 80, maig de 1999, pàgines 12 i 13.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Praga

Divendres, 6 mar.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits