bloc sense fulls

Repòrter, maig de 1999 | Llistes per a tots els gustos

Divendres, 2 d'abril de 2021 03:45 hSeixanta homes i dones es disputen les 12 alcaldies de l'Alt Maresme. Malgrat és la població amb més candidatures (7), seguit d'Arenys de Munt, Calella, Canet de Mar, Pineda de Mar i Tordera (6). En els municipis petits la participació de llistes electorals és menor. Santa Susanna i Sant Iscle de Vallalta en tenen 3 i Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta i Palafolls, 4. Només hi ha dues forces polítiques que es presenten a tot l'Alt Maresme: el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Convergència i Unió (CiU). Aquesta última, però, ho fa dividida en dues poblacions: Arenys de Munt i Canet de Mar. Els convergents es presenten com a Entesa de Convergència per Arenys de Munt, mentre que els democratacristians ho fan amb les sigles de la coalició CiU.

A Canet el panorama encara està més fraccionat perquè la divisió al si de CiU ha donat peu a tres candidatures. La Plataforma Independent Canet (PIC) està encapçalada per l'exconvergent Francesc Garcia, mentre que el democratacristià Joaquim Dotras lidera la Unió de Canetencs. Qui s'ha quedat amb les sigles de CiU és Josep Rovira, fins fa poc independent. El PSC ha aconseguit la fita de presentar-se a totsels municipis, però gràcies a un pacte curiós signat a Sant Cebrià amb el Partit per la Independència (PI). La candidatura PSC-PI està liderada per Pere Vega. Una altra llista diferent és la del Grup de Calella Roig-Verd-Violeta, que disposa del suport d'Iniciativa per Catalunya-Verds (IC-V) i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA). Joan Juhé, per tant, encapçala l'única llista de l'Alt Maresme en què IC-V i EUiA no van separats. La divisió ha deixat IC-V i EUiA amb 3 candidatures cadascuna. A Malgrat i Pineda de Mar, competeixen directament. El Partit Popular (PP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) se situen com dues forces amb forta presència territorial, amb 10 i 9 candidatures respectivament. El PP no ha aconseguit confeccionar llista a Sant Cebrià i Sant Iscle, mentre que ERC no recollirà cap vot a Sant Iscle, Santa Susanna i Tordera.

Però una de les novetats d'aquestes eleccions és la proliferació dels independents. N'hi ha a Calella, Canet de Mar, Arenys de Munt, Sant Cebrià i Tordera. A Canet és fruit de la divisió interna de Convergència, però a la resta de poblacions són un fenomen autèntic. El Grup Independent Calella de Maria Janer, l'Arenys de Munt 2000 d'Andreu Majó, i les dues de Tordera, l'Agrupació Independent per la Defensa de les Entitats Urbanístiques i l'Alternativa Independent Torderenca que encapçala Lluís Barrera. A Sant Cebrià, l'Entesa pel Progrés Municipal-Agrupació Independent Vallalta, de Miquel Ruscalleda, se situa en l'òrbita d'Iniciativa.

De fet, també apareixen coalicions curioses de partits tradicionals. A Calella, el PSC de Joan Torrent es presenta en coalició amb Calella pel Canvi, una plataforma que lidera Joan Juhé. A Sant Pol també hi ha dues coalicions interessants. El PSC de Francesc León va acompanyat d'Esquerra Unida, mentre que ERC torna a presentar Josep Roca però en aquests comicis ho fa en coalició amb Acció Santpolenca.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 80, maig de 1999, suplement especial.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits