bloc sense fulls

Repòrter, juny de 1999 | Rey cau del seu tron

Dissabte, 3 d'abril de 2021 03:45 hEl canvi s'ha produït a Calella. CiU ha perdut les eleccions després de 20 anys al govern de la ciutat. Tot i que ERC ha estat la força més votada, la gran sorpresa d'aquestes eleccions és el resultat obtingut per la independent Maria Janer. La carrera política de Joaquim Rey ha arribat a la seva fi perquè no només perd l'alcaldia de Calella, en mans de CiU des del 1979. Rey es veu abocat a oblidar-se del Consell Comarcal, la presidència del qual ocupava des del 1996. El fracàs de CiU ha estat estrepitós, com ja era de preveure per l'ambient que es respirava els últims mesos a la ciutat. La prepotència i l'aïllament de l'alcalde han passat factura. Fins al punt que un municipi històricament conservador ha apostat pel canvi en profunditat. Rey s'ha vist obligat a plegar. No tenia més remei que abandonar el càrrec i pagar així la seva responsabilitat política. Rey no serà regidor i el seu relleu ja ha començat a generar fortes tensions en el si de la coalició nacionalista.

ERC i el GIC s'havien manifestat obertament contraris a un pacte amb CiU en l'últim debat electoral. Josep Basart, que serà el nou alcalde, Maria Janer i el socialista Joan Torrent havien apuntat Rey com el principal responsable del distanciament entre poble i ajuntament. La participació ciutadana ha estat un dels principals eixos de la campanya.

L'alternativa al govern de CiU-PP, que ha manat l'últim mandat, serà clarament progressista. ERC i el GIC necessitaran el suport dels socialistes per formar govern. La coalició PSC-Calella pel Canvi, que encapçala Joan Torrent, ha conservat els 3 regidors socialistes obtinguts el 1995. Per tant, el proper govern serà més nombrós (4 edils d'ERC, 4 independents i 3 socialistes) I relegarà les forces conservadores (4 de CiU i 2 del PP) a l'oposició.El Grup de Calella Verd, Roig i Violeta, que encapçalava l'ecologista Joan Juhé, s'ha quedat sense representació municipal. Iniciativa tenia dos regidors i ara queda fora del consistori, tot i l'acord amb Esquerra Unida i Alternativa per anar junts. Amb 267 vots, no ha arribat al 5%. El nou govern, per tant, no comptarà amb un dels regidors de l'oposició més dur amb Rey, especialment durant el mandat 91-95.

La nit electoral es va viure a Calella amb una gran eufòria a la seu d'ERC i al mateix ajuntament. Mentre Rey i els seus companys de llista romanien a l'espera a la seu de Convergència, Maria Janer i Joan Torrent eren a l'Ajuntament en el lloc on anaven arribant les dades. Amb el 81%, l'escrutini es va aturar una bona estona amb un empat tècnic entre ERC i el GIC, a 1.120 vots cadascun. Finalment, però, ERC va superar els independents per només 80 vots. Va ser Joan Torrent qui va llegir el resultat. Les abraçades entre Basart, Janer i Torrent contrastaven amb la gran decepció de CiU. Joaquim Rey, abatut, acabava de rebre un gran revés, ja que els 4 regidors obtinguts poc tenen a veure amb els 12 edils que el seu predecessor i company de partit Ramon Bagó havia aconseguit a les eleccions del 1983.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 81, juny de 1999, pàgines 8 i 9.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Llibres

Dilluns, 31 gen.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits