bloc sense fulls

Repòrter, juliol-agost de 1999 | CiU perd 5 alcaldies, però conserva Pineda

Diumenge, 4 d'abril de 2021 03:15 h

El PSC guanya les alcaldies d'Arenys de Mar i Sant Iscle, però perd la d'Arenys de Munt que passa a mans independents. A Canet i Sant Cebrià, els independents també han desplaçat els alcaldes convergents. ERC obté l'alcaldia de CalellaLes eleccions del 13 de juny i els pactes posteriors han modificat notablement l'escenari polític a l'Alt Maresme. En 7 de les 12 alcaldies de les  poblacions aitmaresmenques s'ha produït relleu. CiU és la força que més mal parada surt dels comicis municipals i dels pactes postelectorals. La coalició nacionalista ha perdut 5 alcaldies (Arenys de Mar, Calella, Canet de Mar, Sant Cebrià i Sant Iscle de Vallalta). Tot i això, la coalició nacionalista conserva l'alcaldia de Pineda de Mar —amb el canvi de Joan Morell per Salvador Llorens, que no es presentava— gràcies a un acord in extremis amb el Partit Popular. El pacte del 1995 entre CiU i el PP s'ha revalitat, malgrat la ruptura d'ara fa un any. CiU també reté l'alcaldia de Sant Pol de Mar perquè els altres dos grups amb representació municipal (PSC-EUSP i ERC-ASP) no s'han posat finalment d'acord per desbancar el democratacristià Francesc Pomés. Els socialistes, en canvi, han perdut l'alcaldia d'Arenys de Munt, però en guanyen dues (Arenys de Mar i Sant Iscle).

CiU no només ha pagat la forta davallada electoral, sinó que ha patit l'entesa entre les forces de progrés. Arenys de Mar és el cas més evident. El PSC, ERC i IC-V han pactat per desplaçar CiU de l'alcaldia, tot i haver estat la força més votada. L'olivera d'esquerres també ha funcionat a Sant Cebrià de Vallalta, on Joan Roig —alcalde franquista i després independent i convergent— ha dimitit després de 30 anys a l'alcaldia. Miquel Ruscalleda, un militant d'Iniciativa per Catalunya que encapçalava la candidatura Agrupació Independent Vallalta, ha estat el botxí de Roig. Ha derrotat l'històric batlle gràcies a l'ajut dels regidors d'ERC i de la curiosa coalició PSC-Partit per la Independència.

L'entesa entre les esquerres ha servit per desbancar Joaquim Rey (CiU) de l'alcaldia de Calella, però finalment els independents de Maria Janer s'han quedat a l'oposició. A Calella i Sant Pol, els governs municipals —almenys en el moment de tancar aquesta edició— eren minoritaris. Aquestes són les dues úniques poblacions en aquestes condicions. És a dir, els nous alcaldes no tenen garantida la comoditat en el govern. Ni el republicà Josep Basart ni el democratacristià Francesc Pomés disposen de prou regidors per manar amb majoria absoluta a Calella i Sant Pol, respectivament. L'únic alcalde d'ERC de l'Alt Maresme és el de Calella. Per tant, el PSC i CiU tenen 4 alcaldies cadascun i ERC, la de Calella.

Els comicis del 13 de juny van suposar la irrupció dels independents. Tres nous alcaldes són independentes, si bé amb perfils i concepcions diferents. A Arenys de Munt i Sant Cebrià, els batlles són caps de llista independents, però situats en l'òrbita d'Iniciativa per Catalunya. La crisi d'IC-V no ha estat especialment dramàtica a l'Alt Maresme a causa, en part, de les aliances amb aquests independents. De fet, un dels dos consellers comarcals d'IC-V serà un regidor d'Arenys de Munt 2000. Aquest representant donarà la majoria absoluta a les esquerres a l'organisme comarcal. El calellenc Joaquim Rey (CiU) perd la presidència del Consell, que molt probablement passarà a mans del nou alcalde de Dosrius, el socialista Josep Jo. La patacada convergent ha estat tan forta que CiU ha perdut tres consellers comarcals i el PSC n'ha guanyat tres. Els socialistes, però, són la força més votada en el conjunt del Maresme i traslladaran al Consell Comarcal l'entesa amb ERC i IC-V.Juntament amb Joaquim Rey, un altre dels grans perdedors d'aquests comicis ha estat el fins ara alcalde de Canet de Mar, Josep Rovira. Primer com a independent i després sota les sigles —i amb carnet de CDC—, Rovira ha estat fulminat per l'independent Francesc Garcia. Però a diferència d'Andreu Majó i Miquel Ruscalleda, el nou alcalde de Canet és el resultat d'una escissió interna de Convergència. Garcia ha guanyat les eleccions sota les sigles de la Plataforma Independent de Canet (PIC), però havia de ser el cap de llista de CiU. Fins pocs dies abans de les eleccions, Garcia encara militava a Convergència.

Tant Josep Rovira com Joaquim Rey han pagat la derrota amb les seves dimissions. En el cas del canetenc Josep Rovira, ja és efectiva. Joaquim Rey, en canvi, va anunciar que plegaria, però encara no ho ha fet oficialment perquè primer ha de posar ordre al grup municipal de CiU. La seva dimissió deixaria Unió en una situació de predomini, ja que el següent de la candidatura és militant democratacristià. Amb la dimissió de Rey, Unió tindria el líder i un altre regidor, mentre que Convergència es quedaria només amb un edil perquè l'altre és un jove independent. Els moviments interns apunten que el fracàs electoral pot anar seguit de disputes internes.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 82, juliol-agost de 1999, pàgines 6 i 7.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits