bloc sense fulls

Repòrter, juliol-agost de 1999 | Morell: «Fillat no ha sabut negociar bé amb nosaltres»

Diumenge, 4 d'abril de 2021 03:45 h-El cap de l'oposició, Josep Lluís Fillat, diu que sou un mentider o un titella i us acusa d'haver jugat brut perquè vau lligar el pacte amb el PP mentre negociàveu amb el PSC.

-Això no és veritat. Jo puc entendre que estigui molest per com ha quedat la seva situació al final, però de tota manera no hem d'oblidar que no hem fet cap cosa il·legal ni antinatural. L'endemà de les eleccions si s'hagués anunciat ràpidament un pacte CiU-PP la gent ho hagués entès i no hi hagués hagut tantes maniobres. El fet que s'hagi pactat a última hora ha deixat la població uns quants dies pendents de qui seria l'alcalde. Ni mentider ni titella. Nosaltres vam tenir, al principi de tot, unes converses amb el PP i no ens vam entendre. I després en vam començar unes amb el PSC, és cert. Però ells tampoc no van saber negociar. Si realment els interessava fer un govern estable i fort amb nosaltres, primer haurien d'haver rectificat moltes coses que van dir durant la campanya, perquè tampoc no es pot oblidar que han fet una campanya molt bruta i dura, cosa de la qual estàvem molt queixosos. Per tant, ja no partíem d'unes condicions d'igualtat. Si érem tan dolents i desastrosos, tampoc no s'entén que ara siguem tan bons per fer un pacte.

-Era difícil l'entesa?
-Sí. Havíem començat les negociacions i, a més, l'oferta que ens havia fet en Fillat tampoc no era cap gran cosa com per fer-nos decidir a signar un pacte amb ells. Va arribar un moment en què les converses estaven encallades, i el PP va anunciar que ens podíem entendre i així va ser.

-El PP us va venir buscar o vau ser vosaltres?
-A través del president local de Convergència [Francesc Horta] se'ns va citar a una reunió i ens vam entendre finalment.

-El PP va rebaixar plantejaments perquè al principi volia compartir l'alcaldia?
-No. El fet que hàgim arribat a un pacte amb el PP va ser que l'endemà de les eleccions vam començar unes converses i en la majoria de plantejaments pràcticament estàvem d'acord. Hi havia algun punt concret de discrepància, però després ens vam tornar a veure per analitzar els respectius programes electorals, que, a part de les relacions entre les persones, també és important. En la majoria de coses teníem plantejaments molt similars. Vam arribara la conclusió que calia fer un esforç per poder garantir a la població un govern estable durant els 4 anys. I ja que amb els socialistes no ens vam acabar d'entendre, semblava que el PP era l'opció per formar govern.

-Josep Lluís Fillat critica la vostra ambició personal.
-S'ha especulat molt. No hem d'oblidar que la voluntat de qualsevol grup és tenir l'alcaldia i poder governar. A més, a nivell de partit s'han perdut unes alcaldies i és normal que Convergència vulgui conservar-les. No és cap pacte antinatural. És el que calia esperar després del resultat electoral. Sis i tres són majoria absoluta.

-Compreneu que la gent no entengui que el cap de llista més votat no sigui l'alcalde?
-Ho puc entendre. A més, jo personalment, entendria que hi hagués una llei que digués que l'alcalde ha de ser el cap de llista més votat, perquè és lògic. Hi ha quantitat de pobles a la vora amb pactes més antinaturals que el nostre i en què s'han ajuntat tots per evitar que el cap de la llista més votada sigui alcalde. Sap greu, des del punt de vista humà, que la persona que treu més vots no sigui alcalde. Per això sóc prudent amb tot tipus de declaració que fan els socialistes. No vull caure en una dinàmica de desqualificacions, però Fillat no ha sabut negociar bé.

-Per què?
-Perquè si tant d'interès tenia a pactar amb nosaltres, hauria d'haver fet un oferiment prou atractiu com perquè diguéssim que sí. I va ser el contrari, perquè havíem d'anar demanant coses.

-Com a alcalde, què heu fet ja?
-Arreglar el nou cartipàs municipal. Hem de consolidar el pacte i distribuir totes les àrees entre els regidors, per tal que no hi hagi un trencament amb l'activitat normal de la població. Ja tenim marcades les prioritats més immediates i, a partir d'aquí, ja és qüestió de treballar i que la gent comenci a veure els resultats.

-Quines són les prioritats?
-Vénen marcades pel programa electoral. La proximitat als 20.000 habitants ens obliga a millorar el transport públic, unes infraestructures que estan a mig acabar, com el segon institut, l'ampliació del Casal d'Avis, la masia de Can Comes i sobretot les petites coses: els accessos a la carretera, els vials, les places i la millora de la imatge de la població.

-Es desencallarà el projecte de la depuradora d'aigües residuals?
-És una qüestió bastant complicada per la seva ubicació. És l'únic punt per desencallar. Tots entenem que s'ha de fer, però no ens posem d'acord en el lloc on situar-la. Seria un error històric que no ens poséssim d'acord. Ara és un bon moment per desencallar-ho. Des d'aquí demano un mica de responsabilitat a tots plegats per poder-la fer immediatament.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 82, juliol-agost de 1999, pàgina 9.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Estocolm

Divendres, 9 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits