bloc sense fulls

Repòrter, juliol-agost de 1999 | Una aposta per la sostenibilitat

Diumenge, 4 d'abril de 2021 06:30 hL'escola de música de ca l'Arnau, un edifici modernista rehabilitat recent ment per l'Ajuntament de Malgrat, ha estat l'escenari del primer seminari sobre La sostenibilitat al litoral del Maresme. Un repte col·lectiu, que ha aplegat un centenar de persones, entre ponents i inscripcions. Organitzat per l'ONG EcoMediterrània, amb el suport de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona i la col·laboració de REPÒRTER, aquestes jornades han servit per reflexionar sobre el futur mediambiental de la comarca, que està força castigat per una forta pressió urbanística i l'activitat dels sectors econòmics. En el seminari, els dies 29 i 30 de juny, hi han participat Pedro Costa Morata, Premio Nacional de Medio Ambiente 1998; Martí Boada, del Centre d'Estudis Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona; Manuel Novoa, cap de la demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri de Medi Ambient; Gerard Gelonch, cap de servei de Costes de la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat; Maria Antònia Grífols, directora d'EcoMediterrània; Saül Gordillo, coordinador de REPÒRTER; i l'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, entre d'altres.

Les deficiències ambientals del Maresme requereixen l'aplicació d'un model sostenible. En les conclusions de les jornades es posa de manifest una dispersió de competències administratives (Consell Comarcal, Diputació, Generalitat i Govern Central), que dificulta la presa de decisions, la transparència i l'eficàcia en la gestió. També es constata la manca de recursos. «Per altra banda, no hi ha prou voluntat de sumar esforços per resoldre les qüestions locals comunes, com la gestió de l'aigua i els residus, serveis que caldria mancomunar per racionalitzar-ne l'ús i estalviar costos», s'afirma en el document concloent. «També es veu la necessitat de crear un organisme de gestió que integri totes les administracions i que possibiliti una gestió integrada. Cal un pla global de gestió del litoral, consensuat i participat, que fixi els criteris i elabori estratègies d'acció integrades.»

Les propostes per fer front a aquests problemes i avançar cap a plantejaments més sostenibles són l'elaboració de l'Agenda 21 comarcal; capacitar, educar i sensibilitzar la població per entendre la sostenibilitat; i conservar, recuperar i millorar espais naturals. En el transcurs del seminari esva posar de relleu la necessitat de recuperar el delta de la Tordera i aprofundir en la democràcia participativa.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 82, juliol-agost de 1999, pàgina 29.)

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

10J

Diumenge, 11 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits