bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1999 | La depuradora de Pineda, congelada

Dimarts, 6 d'abril de 2021 03:15 hLa depuradora d'aigües residuals de Pineda de Mar, que també ha de donar servei a Calella, Santa Susanna, Palafolls i Malgrat de Mar, està bloquejada des de l'any 1993 per la manea d'acord sobre la seva ubicació. Aquesta depuradora millorarà notablement la qualitat de les platges d'aquestes poblacions, que són les més turístiques de la comarca. Tot i la importància d'aquest projecte, el desacord entre l'Ajuntament de Pineda i la Junta de Sanejament de la Generalitat manté la depuradora congelada. Mentre el consistori pinedenc aposta per fer-la on hi havia l'antiga pedrera de Montpalau, l'administració de la Generalitat entén que la millor ubicació és el terreny de mas Florit, a 300 metres de la zona que proposa l'Ajuntament. La finca de mas Florit és molt més a prop del nucli urbà que l'antiga pedrera. De fet, si la depuradora es fes en aquest indret, tindria la companyia de l'aqüeducte romà de Pineda. La discrepància és econòmica, en el fons. La distància de 300 metres que separa un terreny de l'altre suposa una despesa de 100 milions més. La Junta de Sanejament, segons el seu gerent, Blai Solé, no està disposada a assumir aquest sobrecost de la canonada. Es per tot plegat que el projecte acumula un retard considerable, i la de Pineda és la depuradora de la comarca que probablement entrarà més tard en servei.

El nou alcalde de Pineda, Joan Morell, s'ha proposat com una de les seves prioritats desbloquejar aquest assumpte. El nou alcalde de Calella, Josep Basart, també ha manifestat que un dels temes que vol tractar amb Morell és precisament aquest. Quan Salvador Llorens era l'alcalde de Pineda, durant l'anterior mandat, es va especular que la planta depuradora es construís finalment en terme municipal de Santa Susanna o bé a Palafolls. Joan Campolier i Valentí Agustí, alcaldes de Santa Susanna i Palafolls, se'n van desmarcar i no han volgut assumir la instal·lació de la depuradora biològica en els seus municipis.

La depuradora vital pel turisme de l'Alt Maresme té un pressupost de 1.500 milions de pessetes, xifra que la Generalitat ja té reservada des de fa anys. La planta serà biològica i tindrà capacitat per netejar 40.000 metres cúbics d'aigües brutes. Serà la segona depuradora més important, després de la de Mataró, ja que donarà servei a una població equivalent de 160.000 persones. Actualment a Pineda hi ha una planta de pretractament, al costat del cementiri, on es decanten les aigües brutes.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 84, octubre de 1999, pàgina 9.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

ACN

Dimarts, 28 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits