bloc sense fulls

Repòrter, octubre de 1999 | La dignitat arriba als ambulatoris

Dimarts, 6 d'abril de 2021 04:15 h

Els pacients de Malgrat de Mar i Calella ja disposen d'unes millors instal·lacions per ser atesos en l'assistència sanitària primària. El conseller de Sanitat, Eduard Rius, inaugura el CAP de Malgrat a corre-cuita en plena precampanya electoral i l'Ajuntament el bateja amb el nom del desaparegut doctor Torné.Els ciutadans de Malgrat de Mar i Calella ja disposen d'unes instal·lacions dignes en l'àmbit de l'assistència primària de la sanitat pública. Els nous centres d'assistència primària (CAP) d'aquestes dues poblacions estan en funcionament des del 4 d'octubre, després que el conseller de Sanitat de la Generalitat, Eduard Rius, inaugurés oficialment l'edifici de Malgrat el 26 de setembre, en plena precampanya electoral. L'alcaldessa malgratenca, Conxita Campoy, no va tenir cap problema per denunciar les presses de la Generalitat, ja que Sanitat havia anat a corre-cuita per poder inaugurar el CAP abans dels comicis autonòmics del 17 d'octubre. La inauguració de l'edifici, que ha costat 245 milions de pessetes, va ser tan precipitada que l'Ajuntament de Malgrat es va haver d'afanyar a batejar-lo.

La Generalitat només s'havia preocupat de posar la placa per recordar l'acte inaugural, en què figura el nom del conseller de Sanitat, Eduard Rius. Segons ha manifestat l'alcaldessa, l'Ajuntament va improvisar la col·locació d'un rètol metàl·lic amb el nom del doctor Josep Torné. El CAP duu el nom d'aquest facultatiu desaparegut —molt recordat a la població pels seus anys de servei als malgratencs— per decisió municipal. De fet, el consistori va imposar que durant l'acte inaugural participés una representació de la família Torné, concretament la vídua i un dels néts del doctor. L'Ajuntament, però, es va oblidar d'incorporar en el rètol el nom de la vídua del doctor, que era infermera i també atenia els malgratencs a la mateixa consulta. «Com a dona vaig cometre un error. Hauria d'haver pensat en ella i ara demano al poble de Malgrat poder fer aquest afegitó», va afirmar l'alcaldessa en el seu discurs, que va ser interromput pels aplaudiments de les 200 persones que hi havia entre el públic.«El meu avi, sobretot des de l'homenatge que se li va retre amb motiu de la seva jubilació, va sentir que la seva feina estava plenament reconeguda pel poble de Malgrat», va manifestar Oriol Torné, nét del doctor homenatjat. «El meu avi va dedicar més de 50 anys de la seva vida als seus malalts. Va tenir el do de fer sentir cada malalt que, parell, era l'únic. Mai va deixar de preocupar-se, encara que sabés que científicament ja no hi havia esperança. Va saber involucrar-se emocionalment amb els seus pacients. Tot i això, molts recordareu el seu mal geni quan sortia del despatx i feia quatre crits perquè es fes silenci a la sala d'espera. Tot això no hauria estat possible si al seu costat no hagués tingut la Dulci, la Dolça com ell l'anomenava, que en ser infermera va treballar sempre amb ell de manera silenciosa i pacient», va afegir el nét de Josep Torné en el seu discurs.

La intervenció del conseller Eduard Rius va ser mesurada, lluny d'electoralismes i de polèmiques amb l'alcaldessa. El conseller va destacar «l'esforç del govern de la Generalitat per millorar el finançament de la sanitat pública» i la necessitat d'aprofundir en la medicina preventiva des de l'atenció primària. Rius també va elogiar les característiques arquitectòniques i d'equipament del CAP de Malgrat, que serà gestionat per l'empresa BC Gest. Aquesta empresa administra els hospitals comarcals de Calella i Blanes, així com els centres de primària de Calella, Lloret i Tossa de Mar. El nou CAP de Malgrat té 8 metges generals, 2 pediatres, 1 odontòleg, 10 infermers, 1 auxiliar d'infermeria, 1 assistent social i 8 administratius. El nou centre també dóna servei a la veïna població de Palafolls, que aviat tindrà un segon metge de capçalera a plena dedicació, a part de Valentí Agustí.

Els calellencs han de creuar l'N-II per anar al metge

El nou Centre d'Assistència Primària de Calella funciona des del 4 d'octubre en el complex de l'Hospital Sant Jaume. L'edifici, inaugurat abans de les eleccions municipals, ha posat fi al vell ambulatori del carrer Bruguera. Aquest centre, però, era més proper per a molts calellencs, que ara es veuen obligats a creuar la perillosa carretera per anar al metge de primària. L'Ajuntament ja treballa per aixamplar voreres i posar un semàfor per evitar accidents.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 84, octubre de 1999, pàgines 20 i 21.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Instagram

Diumenge, 11 set.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits